Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

POS Çeşitleri Nelerdir? Hangi POS, Nerede Kullanılır?

Ürün ya da hizmetlerin ödemeleri için banka ve kredi kartları sıkça tercih ediliyor. Bu kartlarla yapılan ödemeler ise kısaca POS adı verilen cihaz ve sistemler sayesinde alınıyor. POS, “point of sale” tabirinin kısaltmasını ifade ediyor. İşlevlerine ve özelliklerine göre de farklı POS çeşitleri bulunuyor.

Şimdi, hem fiziki hem de dijital ödeme alma aracı olarak kullanılan POS sistemlerine yakından bakalım.

Yazar Kasa POS Nedir?

Yazar Kasa POS Nedir?


Yazar kasa POS, hem yazar kasa hem de POS cihazı olarak kullanılabilen ödeme alma araçlarına verilen isimdir. Bu bütünleşik cihazlar, EFT POS özellikli ödeme alma cihazı ile ödeme kaydedici cihazın birleşiminden oluşur. Ayrıca yazar kasa POS’lar, YN ÖKC (yeni nesil ödeme kaydedici cihaz) grubundadır. Bu nedenle yasal düzenlemelere göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan işletmelerin yazar kasa POS kullanmaları halinde ayrıca bir yazar kasa yani ödeme kaydedici cihaz almalarına gerek yoktur.

Yazar kasa POS’lar, bütün işletmelerde kullanılabilen cihazlardır. Öyle ki yasal olarak ÖKC kullanmak zorunda olmayan işletmeler bile isteğe bağlı olarak bu cihazları kullanabilirler. Çoğunlukla temassız ödeme özelliğini de destekleyen yazar kasa POS’lar, sadece kartlı işlemlerde değil, nakit ödemelerde de kullanılır. Bünyesinde yazar kasa da barındırdığı için nakit ödeme alınarak yapılan satış işlemlerinin fişleri de bu cihaz üzerinden kesilir.

Masaüstü POS Nedir?

Masaüstü POS, işletmelerin kasa noktalarında sabit bir şekilde bulunan ve prize veya güç kaynağına kablo ile bağlı olarak kullanılan ödeme alma cihazıdır. Bu cihazlar, ADSL hatlar üzerinden internete bağlanırlar ve banka ile iletişime geçmek için bu yolu kullanırlar. Taşınabilir bir cihaz olmadığı için kapıda ödeme almayan ve evlere servis yapmayan işletmelerde daha sık kullanılır.

Mobil POS Nedir?

Mobil POS, taşınabilir POS cihazlarına verilen isimdir. Bu cihazların en önemli özelliklerinden biri taşınabilmesi ve farklı noktalarda kullanılabilmesidir. Cep telefonları gibi bir SIM kart ile çalışan bu cihaz, internete de cep telefonları gibi bu kart üzerinden bağlanır. Çoğunlukla şarj edilebilir modelde üretilen taşınabilir mobil POS’lar, cep telefonlarında kullanılan POS aplikasyonlarıyla da sıkça karıştırılır.

Cep telefonlarında bulunan POS uygulamaları da genellikle mobil POS veya cep POS gibi isimlerle adlandırılır. Telefondaki internet bağlantısı ve ödeme sağlayıcının POS uygulaması sayesinde cep telefonu bir çeşit POS cihazına dönüşür. Ödeme ise NFC teknolojisi ile temassız olarak veya kart numarası gibi bilgileri girmek kaydıyla manuel olarak alınır.

Hem mobil POS cihazı hem de cep telefonlarındaki POS aplikasyonları, genellikle aynı alanlarda aynı amaçlar için kullanılırlar. Taşınabilirlik ve kablosuz bağlantı sayesinde mobil POS; kapıda ödeme alan, saha satışı yapan ve mağazanın farklı noktalarında tahsilat yapmak isteyen işletmeler tarafından tercih edilir.

Sanal POS Nedir?

Sanal POS, standart bir fiziki POS cihazının online olarak kullanılan dijital versiyonudur. E-ticaret ile özdeşleşmiş olan bu ödeme alma sistemi, sanal bir altyapıyla çalışır. İnternet üzerinden satış yapmak isteyen işletmelerin e-ticaret sitelerine bu altyapı kurulur ve sanal POS üzerinden ödeme alınır.

Tüketicinin 16 haneli kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodunu yazmasıyla sanal POS üzerinden ödeme alınır. Bu noktada girilen bilgiler, üçüncü taraflardan gizlenerek bankaya iletilir. Banka, bilgileri doğruladıktan sonra kimlik doğrulaması için kart sahibi ile iletişime geçer. Kart sahibinin telefonuna SMS veya bildirim olarak bir kod gönderilir ve bu kodun ödeme ekranına yazılmasıyla tahsilat işlemi tamamlanır.

Sanal POS, çoğunlukla e-ticarette uzaktan ödeme almak amacıyla kullanılır. Fakat bu sistem sadece e-ticarette değil, geleneksel ticarette de tercih edilir. Sanal POS altyapısı sayesinde fiziki mağazalarda da kart bilgileri üzerinden online ödeme alınabilir.

E-ticaret siteniz veya fiziki mağazanızda sanal POS ile ödeme alabilmek için Ödero’ya başvurabilirsiniz. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero, sanal POS’un yanında link ile ödeme, kart saklama, alışveriş kredisi gibi çeşitli çözümler de sunar. PCI-DSS Level-1 sertifikasına ve güçlü altyapıya sahip Ödero ile hızlı, güvenli ve kesintisiz bir şekilde ödeme alabilirsiniz.

Android POS Nedir?

Android POS Nedir?


Android POS; ödeme almanın yanında Android işletim sistemi sayesinde farklı fonksiyonlar da sunabilen bir POS cihazı çeşididir. En yeni POS teknolojilerinden birini temsil eden bu cihazlar, üreticinin sunduğu imkânlar dahilinde, standart bir POS cihazından çok daha fazla işlev ve özellik barındırabilir.

Kredi kartı ile temassız, manyetik veya çipli ödeme alınabilen Android POS cihazları, anlaşmalı bankalarla QR kod ile ödeme gibi ödeme yöntemlerine de sahip olabilir. Android sisteminin bulunması ve içerisine farklı uygulamaların yüklenebilmesi, cihazın bir satış terminali gibi kullanılmasını da mümkün kılar. Ancak satılan ürün yada hizmetler için mali bir belge oluşturmaz. Bunun için VUK 507 kapsamında geliştirilmiş Android POS cihazları kullanılabilir Android POS cihazının sahip olduğu teknolojik özelliklerden optimum fayda sağlayabilmek için, gelişmiş fonksiyonları barındıran modelleri tercih etmek gerekiyor. Bu noktada Beko 400 TR Android POS cihazı öne çıkıyor.

Vergi Usul Kanunu 507 Nolu Genel Tebliği kapsamında geliştirilen Beko 400 TR Android POS’un en önemli özelliklerinden biri, e-faturaya geçişi kolaylaştırmasıdır. E-fatura birçok işletme için zorunludur ve geçiş süreci hem zaman hem maliyet kaybı yaratır. Beko 400 TR’ye sahip olan işletmeler ise mali mühre ihtiyaç duymadan dakikalar içerisinde e-faturaya geçiş yapabilir. Bu sayede yapılan satışlar için e-fatura ve e-arşiv fatura otomatik olarak oluşturulur ve cihaz üzerinden tek tıkla müşteriye gönderilebilir.

Buna ek olarak Beko 400 TR’nin içerisine ürünler veya masa/oda düzeni gibi bilgiler eklenebilir ve böylece POS cihazı içerisinden TokenX satış yazılımına da erişilebilir. Android POS’ların sunduğu bu avantajlara güvenli ve kolay bir şekilde erişebilmek için işletmenizde Beko 400 TR Android POS Cihazı kullanabilir; e-fatura, satış ve ödeme konularında işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.