Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Sanal POS Nedir, Nasıl Alınır?

Fiziksel işletmenizi büyütmek istediğinizde yönelebileceğiniz en verimli alanlardan biri e-ticarettir. İşletmenize erişemeyen potansiyel müşteriler, e-ticaret aracılığıyla ürünlerinizi kolayca satın alabilir. Fakat bu süreçte ödemeleri alabilmek için sanal POS hizmetine ihtiyaç duyarsınız. Peki, sanal POS hizmeti nedir ve nasıl sanal POS alabilirsiniz?

Sanal POS Nedir?

Sanal POS, e-ticaret siteleri ve online alışveriş uygulamaları üzerinden satış yapmayı sağlayan bir ödeme altyapısıdır. Virtual POS (VPOS) olarak da bilinen bu altyapı sayesinde online alışveriş tercih eden müşterileriniz, e-ticaret siteniz üzerinden size ödeme yapabilir.

E-ticaretin en temel dinamiklerinden biri olan sanal POS, işletmenizde kullandığınız fiziksel POS cihazının dijital ortamda çalışan hâlidir. Fiziksel bir cihaz olmadığı için kredi kartı bilgilerinin müşterileriniz tarafından, sanal POS ödeme formu üzerindeki ilgili kısımlara girilmesi gerekir. Kart numarası, son kullanım tarihi, CVV/CVC kodu gibi bilgiler girildikten sonra banka onayı alınır ve ödeme tamamlanır.

Sanal POS, ürünlerinizi internet üzerinden satabilmenize imkân verirken farklı faydalar da sağlar. En önemli faydalarından biri, 7 gün 24 saat satış yapabilme şansıdır. Yani fiziksel işletmenizin kapalı olduğu günlerde ve saatlerde de internet sitenizden satış yapmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca sanal POS sayesinde mağazanızla hizmet verdiğiniz bölgenin dışına da ürün satışı yapabilirsiniz.

Sanal POS Nasıl Alınır?

Sanal POS almak son derece kolay bir işlemdir. Yapmanız gereken tek işlem, bir sanal POS sağlayıcısına başvurmaktır. Başvuru aşamasında ya da ön başvuru sonrasında sizden bazı belgeler talep edilir. Bu belgeler hizmet alınan firmaya ve sahip olduğunuz şirketin yapısına göre değişmekle birlikte sanal POS başvurusunda başlıca gerekli belgeler şöyledir:

  • Vergi levhası
  • Şirket sahibinin (veya yetkilinin) kimlik fotokopisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Banka Hesap Dekontu
  • Şirket adresini gösteren bir abonelik (elektrik, su vb.) faturası
  • Ortaklı şirketler için ortaklık sözleşmesi ve ortakların kimlik fotokopileri
  • İmza sirküleri
  • İlgili sektörde hizmet vermek için zorunlu tutulan (turizm sektörü için TURSAB Belgesi gibi) belgelerin fotokopileri

Yukarıdaki belgeleri hazırlayıp bir ödeme kuruluşuna sanal POS başvurusu yapabilirsiniz. Fakat başvurudan önce e-ticaret sitenizin gerekli şartları karşıladığından da emin olmalısınız. Öncelikle siteniz güvenilir olmalı ve SSL sertifikası gibi güvenlik önlemleri içeren uygulamaları tamamlamalısınız.

Sitenin tasarımı bitmiş, ürünler listelenmiş, ödeme seçenekleri eklenmiş ve site alışverişe hazır hâle gelmiş olmalıdır. Bununla birlikte sitenin ilgili kısmına güvenlik, garanti ve iade politikalarıyla ilgili metinleri eklemiş olmanız gerekir. Son olarak sitenin görünür bir kısmında işletmenize ait tüm iletişim bilgilerine yer verdiğinizden emin olmalısınız.

Sanal POS Nerelerde Kullanılır?

nerede kullanılır


Sanal POS’un kullanım alanı son derece geniş olmakla birlikte e-ticareti, tüm kullanım alanlarının çatısı olarak gösterebiliriz. Bu sistem, e-ticaret sitesine bir ödeme seçeneği olarak eklenir. İşletmede ödeme almak için POS cihazı kullanıldığı gibi internetten alışverişte de sanal POS yazılımı kullanılır. Kısacası sektör fark etmeksizin tüm e-ticaret sitelerinde ve mobil uygulamalarında sanal POS kullanılır.

Sanal POS Nasıl Kullanılır?

İşletmenizin e-ticaret sitesinde VPOS kullanırken yapacağınız ekstra bir işlem bulunmaz. Çünkü sanal POS, kart sahibi ile banka arasında bilgi alışverişi sağlar. Ödeme kuruluşu tarafından sanal POS açma işlemi tamamlandıktan sonra siteniz ödeme alabilir hâle gelir. Bu noktadan sonra yapmanız gereken, ödemesi yapılan ürünleri hazırlayıp müşteriye göndermek, faturalandırmak ve gerekli sanal POS ücretini ödemektir.

Sanal POS Kimlere Verilir?

Sanal POS hizmeti, internet üzerinde satış yapan ve yapmak isteyen tüm işletmelere verilir. Yani bu hizmeti alabilmek için fiziksel bir işletmeye sahip olma ya da sadece e-ticaret girişimcisi olma gibi bir zorunluluk bulunmaz. Doğrudan bir e-ticaret sitesi açanlara da mağazasındaki ürünleri internetten satmak isteyenlere de sanal POS verilir.

Sanal POS İçin Şirket Gerekir mi?

Sanal POS alabilmek için en önemli şart, bir şirket sahibi olmaktır. Çünkü söz konusu ticaret olduğunda, satış faaliyetlerini kayıt altına alabilmek için fatura kesme yetkisine sahip olmak gerekir. Bu yasal zorunluluk dahilinde bakıldığında, şirket sahibi olmayan kişilerin sanal POS alabilmesi mümkün değildir.

Bu ödeme altyapısı için şirket istenmesinin bir diğer nedeni de tüketicilere güvenli ödeme hizmeti sunabilmektir. Şirket sahibi olan işletmeler, tüketici haklarını da gözeterek hareket edeceği için internetten ürün ve hizmet satışı yapanların şirket sahibi olarak sanal POS başvurusu yapması gerekir.

Sanal POS Ücretli mi?

ücretli mi?


Virtual POS, ödeme hizmetleri veren kuruluşlar tarafından hizmete sunulan bir ödeme sistemidir. Dolayısıyla sanal POS kullananlar, belirli bir hizmet almış olurlar. Bu hizmet karşılığında da bir ödeme yapmak gerekir. Fakat sanal POS’ta ücretler; yapılan her işlem başına, önceden belirlenen komisyon oranları üzerinden alınır. Yani ödeme kuruluşlarının çoğu, sanal POS kurulumunu ücretsiz yapar; fakat hizmetin kullanımı için doğal olarak bir ücret tahsil eder. Peki, sanal POS komisyon oranları nasıl belirlenir?

Sanal POS Komisyon Oranları

Sanal POS komisyon oranları, bu hizmeti sunan ödeme kuruluşları tarafından belirlenir. Bu nedenle her ödeme kuruluşunun komisyon oranı farklı olabilir. Dolayısıyla sanal POS alırken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de budur. Firmaların komisyon uygulamaları konusunda mutlaka bilgi almalısınız.

Komisyon konusunda işlerinizi kolaylaştıran bir ödeme kuruluşundan hizmet alarak bu konudaki kafa karışıklığınızı giderebilirsiniz. Bu noktada Token Finansal Teknolojiler tarafından hizmete sunulan Ödero’dan destek alabilirsiniz. Çünkü Ödero Sanal POS’ta tüm bankalar için tek komisyon oranı bulunur. Avantajlı komisyon oranlarından faydalanabilmek için Ödero’ya hemen başvurun, kesintisiz çalışan güçlü altyapı sayesinde ödemelerinizi güvenle alın.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.