Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

E-Fatura Nedir, Kimler İçin Zorunludur?

Dünya genelinde finansal teknoloji alanındaki dönüşümü devletler de takip ediyor ve bu yönde aksiyonları hayata geçiyorlar. Öyle ki ticari faaliyetleri kayıt altına alan faturalar da günümüzde dijitalleşmiş durumda. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından başlatılan ve her yıl kademe kademe genişletilen e-fatura uygulaması da birçok işletme için zorunlu hâle geldi. Peki, tam olarak e-fatura nedir ve hangi işletmeler için zorunludur?

E-Fatura Nedir?

E-fatura, gerçekleşen ticari faaliyetleri elektronik ortamda da kayıt altına almayı sağlayan dijital bir fatura formatıdır. Geleneksel kâğıt fatura ile aynı amacı taşır ve aynı işlevi görür. Yasal geçerliliği olan elektronik fatura, kâğıt faturanın yerine yürürlüğe konmuştur. Yani e-fatura kestiğinizde ayrıca kâğıt fatura kesmenize gerek kalmaz.

E-Fatura Kimler İçin Zorunludur?

Bazı işletmelerin e-fatura mükellefi olması ve e-fatura sistemine geçişi zorunludur. E-fatura zorunluluğu bulunan işletmeler, 509 Sıra No'lu VUK Genel Tebliği’nde yer alıyor. Tebliğe göre e-fatura kesme zorunluluğu olan işletmeleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Yıllık cirosu 2018, 2019 ve 2020’de 5 milyon TL, 2021’de 4 milyon TL, 2022 ve sonraki yıllarda ise 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alanlar
  • Özel Tüketim Vergisi Kanunu III sayılı listede bulunan ürünleri üreten ve ithal edenler
  • Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan; internet üzerinden alım, satım, ilan verme, kiralama vb. faaliyetlere aracılık edenler, e-ticaret pazar yerleri, e-ticaret siteleri ve bu platformlarda satış yapanlar
  • Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan tüccar, komisyoncu ve sebze - meyve ticareti yapanlar
  • SGK ile sözleşmeli bir şekilde hizmet veren sağlık kuruluşları, hastaneler, medikal malzeme satışı yapan, ilaç temin eden vb. işletmeler
  • Yıllık cirosu 2020 ve 2021’de 1 milyon TL, 2022 ve sonrası için 500 bin TL ve üzeri olan; gayrimenkul ve motorlu taşıtların alım, satım ve kiralama işlemlerini yapan ve bu işlemlere aracılık eden işletmeler
  • Ciro şartı aranmaksızın yatırım veya işletme belgesi olan oteller

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-fatura ile sıkça karıştırılan e-arşiv fatura, e-fatura mükellefi olmayan kurumlar/firmalar ve kişilere elektronik ortamda kesilen e-belge türüdür. Bu nüshanın mükellef tarafından saklanması zorunludur. Saklanan e-arşiv faturalar, dönemsel olarak GİB’e gönderilir.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

kahve 2 adet


E-fatura kesebilmek için öncelikle kaydınızı yaptırıp e-fatura mükellefi olmanız gerekiyor. E-fatura mükellefi olmak için tercih edebileceğiniz iki farklı yöntem var. İlk yöntem 509 nolu VUK kapsamında GİB üzerinden başvuru yapıp mali mühür almak. İkinci yöntemde ise mali mühür almanız gerekmiyor. 507 nolu VUK kapsamında e-fatura kullanıcısı olmak için ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden “Token Finansal Teknolojiler” işletici kuruluşunu seçerek dakikalar içinde, mali mühür ücreti ödemeden e-fatura mükellefi olabilirsiniz.

Mali mühür alarak mükellef olduğunuzda e-faturalarınızı GİB Portal veya özel entegratör üzerinden kesmeniz gerekir. İşletici kuruluşu “Token Finansal Teknolojiler” olarak seçtiğinizde ise Beko 400 TR Android POS cihazına sahip olmanız yeterli.

GİB Portal Kullanmak

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan portal sistemi üzerinden e-fatura kesebilirsiniz. Fakat bu çok tercih edilen bir yöntem değil. Dolayısıyla bu yöntem yerine GİB tarafından gerekli izinleri almış olan aracılardan faydalanmanız daha pratik olabilir.

Özel Entegratör Kullanmak

Özel entegratör firmaları, işletmeniz için bir e-fatura yazılımı hazırlar. Bu yazılım üzerinden belirli kontör ücretleri karşılığında e-fatura kesebilir, GİB portala göre çok daha uzun süre arşivleme yapabilirsiniz. Fakat özel entegratör kullanmak için öncesindeki prosedürlerin tümünü tamamlamanız gerekiyor.

Mali mühür alma gibi ücretli işlemlerin ardından özel entegratör firmasına da düzenli olarak ödeme yapmak durumundasınız. Entegratör, GİB portala göre daha kullanışlı olmasına karşın oldukça masraflı bir yöntemdir.

507 Nolu VUK ile Uyumlu Beko 400 TR Android POS Kullanmak

kahve 2 adet


E-faturaya geçiş için tercih edebileceğiniz, GİB portal ve özel entegratöre göre daha pratik bir yöntem mevcut. 507 nolu VUK Güvenli Mobil Ödeme ve E-Belge Yönetim Sistemi ile uyumlu Beko 400 TR ve Token İş Yeri Platformu ile e-faturaya kolayca geçiş yapabilirsiniz. Bu cihazı almanız hâlinde uzun süren prosedürlerle uğraşmanıza ve mali mühür almanıza gerek kalmaz. GİB İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kaydınızı yaptırmanız, e-fatura kesebilmeniz için yeterli olur.

Kayıt sırasında dikkat etmeniz gereken tek detay ise işletici kuruluş olarak Token Finansal Teknolojiler’i seçmek. Ardından şirket ve şirket yetkilisi bilgilerini girip kaydınızı tamamlayabilir, kolayca e-fatura ve e-arşiv fatura kesmeye başlayabilirsiniz.

Beko 400 TR Android POS’u tercih ederek normal şartlarda 1 haftaya kadar uzayan süreci de saatler içinde tamamlayabilirsiniz. Token İş Yeri Paneli üzerinden işletmenizin kaydını yaparak e-fatura kesmeye başlayabilirsiniz. POS üzerinden satış yaptığınızda cihaz e-fatura veya e-arşiv faturayı otomatik olarak oluşturur ve tek tuşla faturayı müşterinizin e-posta adresine gönderebilirsiniz.
 

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.