Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Kredi Kartı Provizyonu Ne Demek? Bekleyen Provizyon Nedir?

Kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin güvenliği için birçok farklı prosedür bulunur. Bunlardan biri de provizyondur. Özellikle kullanıcıların kart hareketlerinde sıkça karşılaştıkları provizyon işleminin farklı uygulamaları mevcuttur. Bu nedenle biz de provizyon hakkında akıllara takılan “Provizyon nedir, bekleyen ve açık provizyon nedir, provizyon nasıl iptal edilir?” gibi sorulara cevaplar verdik.

Kredi Kartı Provizyonu Nedir?

Provizyon, kredi kartı ile yapılan ödemelerin onay sürecine verilen isimdir. Bankalar ve ödeme kuruluşları, kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerin daha güvenli hale gelmesi için provizyon yöntemine başvururlar. Bu yöntem sayesinde POS veya yazar kasa POS cihazı üzerinden geçen ödemeler ilk olarak provizyona girer. Aynı şekilde sanal POS’lardan geçen online ödemeler de provizyon ile onay sürecine tabi tutulur.

Böylece kart ile yapılan ödemeler borç olarak ekstreye yansıtılmadan önce ödemenin kart sahibi tarafından yapılıp yapılmadığı ve kartta yeterli bakiyenin olup olmadığı kontrol edilir. Provizyonun güvenlik sağlayan işlevi ise onay sürecindeki ödemeler için iptal başvurusunun yapılabilmesine izin vermesidir. Bu da kayıp ve çalıntı kartlar ile yapılan işlemlerin tespiti için önem taşır.

Provizyon, türüne ve işlem sürecine bağlı olarak farklı isimlerle karşımıza çıkabilir. Şimdi, provizyon türlerine yakından bakalım.

Bekleyen Provizyon Ne Demek?

Bekleyen provizyon, yapılan bir ödemeyle ilgili provizyon sürecinin başladığını ifade eder. Ödemenin yapıldığı andan ekstreye borç olarak geçmesine kadar olan süre, yapılan işlemin bekleyen provizyon sürecidir. Yani ödemeler, öncelikle bekleyen provizyon olarak kart hareketlerine yansır. Süreç tamamlandığında ise ödeme, bekleyen provizyondan çıkar ve ekstreye borç olarak yansır.

Açık Provizyon Ne Demek?

Açık provizyon ile bekleyen provizyon aynı süreç için kullanılan ifadelerdir. Banka ve ödeme kuruluşlarının bu işlemi farklı isimlendirmesinden dolayı iki farklı terim mevcuttur. Fakat hem açık provizyon hem de bekleyen provizyon aynı işlemi, yani ödeme onayı için provizyon sürecinin başladığını ifade eder.

Ön Provizyon Ne Demek?

Ön provizyon, zamana veya belirli bir sürece yayılmış hizmetlerin ödemelerinde kullanılan teminat yöntemidir. Çoğunlukla konaklama, araç kiralama ve açık artırma gibi işlemlerin ödeme süreçlerinde uygulanan bir işlemdir. Ön provizyonun çalışma mantığını araç kiralama örneği üzerinden anlatabiliriz.

Normal şartlarda ödeme, satın alma işlemi tamamlandığında yapılır. Araç kiralama ise günlere yayılan bir hizmet olduğu için satın alma işlemi, kiralanan aracın kiralama şirketine geri teslim edilmesiyle birlikte tamamlanır. Bu süreçte ödenmesi gereken ücret için ödeme yapılacak kredi kartına bloke koyulur. Söz konusu bloke işlemi ise ön provizyon olarak adlandırılır.

Ön provizyondaki tutar, kartta blokelendiği için ilgili kartın limiti, bloke tutarı kadar eksilir. Fakat bloke edilen tutar ekstrede borç olarak görünmez. Bu işlemle birlikte hizmet veren firmanın tahsil etmesi gereken tutar, araç kiralama süresi bitene kadar teminat altında olur. Satın alma süreci tamamlandığında da ilgili tutar ön provizyondan çıkar ve ekstreye borç olarak eklenir.

Posta ile Provizyon Nedir?

Posta ile provizyon işleminde ödeme onayı, e-posta üzerinden talep edilir. Genellikle ATM üzerinden yapılan işlemler için kullanılan bir provizyon yöntemidir. Kart sahibi, ATM üzerinden para çektiğinde oluşan talep bankaya, ATM’nin sisteminde kayıtlı e-posta ile iletilir ve ödeme onayı bu şekilde alınır.

Telefon ile Provizyon Nedir?

Günümüzde pek yaygın olmayan telefon ile provizyon, ödeme onaylarının bankalararası telefonlaşma ile alınması yöntemidir. POS cihazları yaygınlaşmadan önce online kanallardan provizyon işlemi yapılamadığı için süreç telefon ile ilerletilirdi. Yakın geçmişte ise bu yöntem, çok yüksek tutarlı ödemeler için kullanılıyordu.

Provizyon Ne Kadar Sürer?

Provizyon Ne Kadar Sürer?


Provizyon süresi genellikle 1 - 2 iş günüdür. Bu süre çoğu zaman ödeme yapılan kartın ait olduğu banka ile POS cihazının ait olduğu bankaya göre değişir. Provizyon süresi; kart ve POS cihazı aynı bankaya aitse 1 gün, farklı bankalar söz konusuysa 2 gün olabilir. Hafta sonlarında, tatil günlerinde ve olası teknik aksaklıklarda bu süre 10 güne kadar uzayabilir.

Provizyondaki İşlemlere Nereden Bakılır?

Yapılan ödemelerin provizyon süreci, mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı üzerinden takip edilebilir. Provizyondaki işlemlerin görülebileceği alan ise kullanılan bankaya göre değişir. Bu işlemler genellikle “provizyondaki işlemler, bekleyen provizyonlar, açık provizyonlar, provizyonda bekleyen işlemler” şeklinde adlandırılan menülerin altında yer alır.

Provizyon Kodu Nedir?

Provizyon kodu, provizyondaki ödeme işlemlerinin takibini kolaylaştırmak adına her işlem için özel olarak oluşturulan kodlara verilen isimdir. Bu kodlar sayesinde herhangi bir karışıklık yaşanmadan ödeme işlemi hakkında bilgi alınabilir. Ayrıca provizyon iptalleri için de bu kod önemlidir. Peki, provizyondaki işlem nasıl iptal edilir?

Provizyon İptali Nasıl Yapılır?

Ödemelerin provizyonda beklemesinin en önemli sebeplerinden biri de mali kayıpları önlemektir. Provizyonda, kendisine ait olmayan bir işlemi gören kart sahibi, provizyon süresi boyunca banka ile iletişime geçerek bekleyen provizyon iptali yaptırabilir. Provizyon iptal süreçleri her bankada farklı ilerleyebilir. En pratik yöntemler ise mobil bankacılık uygulamasındaki canlı desteğe bağlanmak veya doğrudan müşteri hizmetlerini aramaktır.

Provizyon iptalleri, mobil ödemeler ve temassız ödemeler için de büyük önem taşıyor. Doğrudan kartın kullanılmadığı ve kart şifresinin girilmediği yöntemler, kaybolan kartların riskli durumda kalmasına sebep oluyor. Provizyon işlemi ise bu süreci daha güvenli hale getiriyor.

Temassız ödemeleri daha güvenli hale getirmek için kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise kredi kartının temassız işlem limitini sınırlı tutmak. BKM (Bankalararası Kart Merkezi) tarafından şifresiz ve temassız işlemler için bir üst limit bulunuyor. Fakat daha güvenli bir deneyim için temassız limitini ihtiyaç dahilinde sınırlandırmak gerekiyor. Konuyla ilgili detaylı bilgiye “2023 Yılı Temassız Ödeme Limitleri Ne Kadar?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.