Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2024 Yılı Temassız Ödeme Limitleri Ne Kadar?

Temassız ödemeler, son yıllarda ciddi oranda yaygınlaştı. Bu teknoloji sayesinde temassız özelliği bulunan kartlar POS cihazlarına yaklaştırıldıklarında birkaç saniye içinde ödeme işlemi tamamlanıyor. Ödemeler hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlandığı için de tüketiciler bu yöntemi sıkça tercih ediyor.

Tabii güvenlik düzeyini artırmak için temassız ödemelere belirli limitler getiriliyor. Peki, güncel temassız ödeme limiti ne kadar?

Şifresiz Temassız Ödeme Limiti Ne Kadar?

Banka ve kredi kartlarıyla ödeme yaparken normal şartlarda kart sahibinin 4 rakamdan oluşan şifresini POS cihazına girmesi gerekiyor. Temassız ödemelerde ise işlemin hızlı tamamlanması için şifre istenmiyor. Ama şifresiz işlemler için bir limit bulunuyor.

BKM (Bankalararası Kart Merkezi) tarafından yapılan düzenlemeye göre 1 Temmuz 2022 itibarıyla şifresiz temassız ödeme limiti 750 TL. Buna göre kart sahipleri, 2024 yılında da 750 TL’nin altındaki ödemelerini şifre girmeden temassız bir şekilde yapabilirler.

Şifreli Temassız Ödeme Limiti Ne Kadar?

Şifresiz temassız ödeme işlemlerinde güvenlik sebebiyle limit bulunuyor. Ama bu limit, temassız ödeme yapmayı engellemiyor. Tüketiciler, şifre girmek şartıyla 750 TL’nin üzerindeki alışverişlerinde de temassız ödeme seçeneğini kullanabiliyor.

Şifreli temassız ödemelerde limit, bankalar tarafından belirleniyor. Birçok banka, müşterisine bu limiti belirleme hakkı da sunuyor. Yani her bankada farklı bir limit olabiliyor.

Mobil Temassız Ödeme ve QR ile Ödeme Limitleri Ne Kadar?

ödeme limit


Tüketiciler sadece kredi ve banka kartlarıyla değil, cep telefonlarıyla da temassız ödeme yapabiliyor. Bu teknolojiyi destekleyen bankaların mobil uygulamaları üzerinden, telefondaki NFC özelliğini kullanarak ödeme yapmak için kart yerine telefonun POS cihazına yaklaştırılması gerekiyor.

Cep telefonu ile temassız ödeme yapabilmek için kullanılan diğer yöntem ise QR kod. Bu yöntemde yine bankanın mobil uygulamasına giriş yapılıyor. Ödeme sırasında POS cihazının ekranındaki karekod, telefonun kamerasıyla okutuluyor ve ödeme işlemi tamamlanıyor.

Cep telefonu kullanılarak yapılan mobil temassız ve QR kod ödemelerindeki limitler de banka veya ödeme kuruluşu tarafından belirleniyor. Yine bu limiti belirleme hakkını müşterilerine veren bankalar da mevcut. Tüketiciler ihtiyaçları doğrultusunda limit ayarı yaparak bu teknolojiden faydalanabiliyor.

BKM’nin verilerine göre 2023 yılının sonuna kadar toplamda 50 milyondan fazla kez mobil temassız, 35 milyondan fazla kez ise QR kod ile temassız ödeme yapıldı. Toplam işlem hacmi ise 3,7 milyar TL’yi aştı. Siz de her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulan temassız ödemeleri kabul edebilmek için Beko 300 TR’ye geçin, geleceğin ödeme trendine hazırlıksız yakalanmayın. 20 banka ve 4 yemek kartı ile anlaşmalı Beko 300 TR’ye ücretsiz kurulum imkânıyla sahip olun, yeni nesil ödeme alternatifleri sunarak müşteri memnuniyetini artırın.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.