Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yeni Nesil Akaryakıt İstasyonları Müşterilerine Neler Sunar?

Akaryakıt istasyonları, araç sahiplerinin yakıt doldurmak için sürekli uğramak zorunda oldukları bir yer. Fakat artık bu zorunluluktan bağımsız bir şekilde de sürücü ve yolcuların akaryakıt istasyonlarını ziyaret ettiğini görebiliyoruz. Çünkü yeni nesil petrol istasyonları, yakıt dolumundan çok daha fazlasını vadediyor. Peki, yeni nesil akaryakıt istasyonları müşterilerine neler sunuyor?

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Hemen her markanın elektrikli araç üretmesi ve bu araçlara erişimin kolaylaşması, trafikteki araç türlerini de çeşitlendirdi. Günümüzde yollarda sık sık elektrikli arabaları görebiliyoruz. Buna bağlı olarak akaryakıt istasyonlarının müşterisi diyebileceğimiz araçlar çeşitlendikçe istasyonlarda sunulan yakıt dolum hizmetleri de çeşitleniyor.

Yaygın hizmetlere baktığımızda akaryakıt istasyonları; benzinli, dizel ve LPG’li araçlara yakıt sağlayabiliyor. Bu araç türlerinin içine elektrikli arabalar da girdiği için yeni nesil akaryakıt istasyonlarında elektrikli araç şarj istasyonlarına da yer veriliyor. Böylece yavaş yavaş oluşan yeni müşteri kitlesine şimdiden hitap edilebiliyor.

Engelsiz Hizmet Alanları

Engelli bireylere özel hizmetler uzun zamandır akaryakıt istasyonlarında var. Fakat yeni nesil akaryakıt istasyonları bu hizmetleri daha detaylı ve geniş kapsamlı hâle getiriyor. Böylece engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamasını da kolaylaştırmaya çalışıyor. Bu konudaki hizmet süreci, engellilere özel park alanından itibaren başlıyor.

Aracını özel alana park eden engelli bireyler için bu noktalara butonlar yerleştiriliyor. Refakat edilmeye ihtiyaç duyan bireyler, bu butonlara basarak destek alabiliyor. Butona basıldığında istasyon görevlisine bir bildirim gidiyor ve görevli, engelli bireye refakat etmeye geliyor. Aynı zamanda bu noktalarda tekerlekli sandalyeler de bulunuyor. İstasyon görevlisi, engelli bireyin hijyen alanlarında ve marketteki ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı oluyor.

Zengin İçerikli Marketler

Marketler, akaryakıt istasyonlarının en önemli noktalarından biri. Günümüzde geleneksel hâle gelmiş olan market hizmeti, yeni nesil petrol istasyonlarında bir çeşit mağaza hizmetine dönüşmüş durumda. Çünkü marketteki ürünleri çeşitlendirmek, sürücü ve yolcuların yakıta ihtiyaç duymadığı zamanlarda da akaryakıt istasyonuna uğramasını sağlıyor. Bu da akaryakıt istasyonu için hem satışları hem de müşteri memnuniyetini artırma yöntemi olarak tercih ediliyor.

Yeni nesil akaryakıt istasyonu marketlerinde paketli atıştırmalıklar ve soğuk içeceklerle birlikte sıcak içeceklerden poğaça çeşitlerine, sandviçlerden pizzalara, keklerden tatlılara kadar birçok gıda çeşidi bulunuyor. Gıda dışında sağlık, kozmetik, kişisel bakım, teknoloji ve kitap & dergi gibi ürünlere de bu marketlerde yer veriliyor.

Popüler Kahve Markalarının Stantları

kahve 2 adet


Sıcak içecek hizmeti sunan akaryakıt istasyonlarında kahve bulmak yolcular için pek zor değil elbette. Fakat yeni nesil popüler kahve markaları genellikle daha fazla tercih ediliyor. Akaryakıt istasyonları, bu kahve markaları ile anlaşma sağlayarak market içinde küçük bir stant açıyor. Böylece sürücü ve yolcular, sevdikleri markaların kahvelerine yolculuk sırasında da erişebiliyor. Ayrıca bu markaların soğuk kahveleri de satışa sunuluyor.

Glutensiz ve Vegan Yiyecekler

Yeni nesil petrol istasyonları, sundukları yiyecek hizmetlerini de genişletmeye devam ediyor. Daha fazla insana ulaşabilme amacıyla çeşitlendirilen bu hizmetler kapsamında akaryakıt istasyonu marketlerinde glutensiz, vejetaryen ve vegan yiyecekler bulmak da mümkün oluyor. Bu tip özel beslenme ürünlerine son dönemlerde daha fazla rağbet var ve akaryakıt istasyonları bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik ürünleri de satışa sunuyor.

Para Transferi Hizmetleri

Yeni nesil akaryakıt istasyonlarında yavaş yavaş görmeye başladığımız hizmetlerden biri de para transferi. Özellikle yurt dışı para transferi konusunda hizmet veren petrol istasyonları, yolculuk sürecindeki acil durumlar için çok faydalı oluyor. Daha çok şehirlerarası yolculuk yapan sürücüler için kullanışlı olan bu hizmet sayesinde akaryakıt istasyonlarından yurt dışına para gönderilebiliyor.

Yeni Nesil Ödeme Yöntemleri

ödeme yöntemi


Nakit para kullanımının her geçen gün biraz daha azalması ve yeni nesil ödeme yöntemlerinin artması, akaryakıt istasyonlarının da bu konuda yenilenmesini gerektirdi. Bu yöntemlerden biri de pompa yanında ödeme. Yakın bir zamana kadar yakıt dolum ücreti için kartla ya da mobil cihaz üzerinden QR ve NFC gibi yöntemlerle ödeme yapmak isteyen sürücülerin markete gitmesi gerekiyordu. Fakat yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara geçiş zorunluluğu ile birlikte bu alışkanlık da değişebilir.

Türkiye’nin entegre POS’a sahip ilk pompa yazar kasası Beko 1000 TR sayesinde yeni nesil akaryakıt istasyonları, pompa yanında ödeme alıyor. Aracına yakıt alan sürücüler markete kadar gitmek durumunda kalmıyor ve Beko 1000 TR üzerindeki entegre POS sayesinde kredi kartı ile manyetik, çipli, temassız veya mobil cihaz ile QR ve NFC gibi yöntemlerden istediğini seçip ödeme yapabiliyor. Bu pratik yöntem sayesinde yolcular zaman kazanıyor ve market içinde kasa kuyruklarının da önüne geçiliyor.

Markete girmek istemeyen yolcular, Beko 1000 TR ile pompa yanında hızlıca ödeme yaparak yoluna devam edebiliyor. Markete girecek olan yolcular için ise akaryakıt istasyonları, Beko 400 TR Android POS cihazından faydalanabiliyor. Pompa yazar kasayla entegre olabilen Beko 400 TR; plaka, yakıt tutarı, saat, tarih gibi bilgileri anlık olarak alabiliyor. Bu sayede market içi akaryakıt ödemelerinde hem satış işlemi hızlanıyor hem de hatalı ödeme almanın önüne geçiliyor.

Sonuç olarak yeni nesil akaryakıt istasyonları, yeni nesil ödeme ekosistemlerini kullanarak misafirlerine bu konuda özgürlük sunabiliyor. İstasyonlar, klasik ödeme yöntemlerinin yanında Beko 1000 TR ve Beko 400 TR ile QR ve NFC gibi yeni nesil yöntemlerle ödeme kabul ederek müşteri memnuniyetini de önemli ölçüde artırabiliyor.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.