Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlara Geçiş Zorunluluğu

Yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara geçiş zorunluluğu ile birlikte akaryakıt istasyonlarındaki mevcut pompa yazar kasalar, internet üzerinden bilgi aktarımı yapabilen yeni nesil yazar kasalara dönüşmeye başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan 527 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği doğrultusunda akaryakıt istasyonlarındaki pompaların, YN Pompa ÖKC’ler ile değişim süreci başladı. Tebliğdeki detayları yakından inceleyelim.

527 Sayılı VUK Genel Tebliği Kimleri İlgilendiriyor?

Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlar (YN Pompa ÖKC) ile ilgili tebliğ; motorlu taşıtlara perakende olarak benzin, mazot, LPG ve benzeri akaryakıt satışı yapan birinci ve ikinci sınıf tacirleri ilgilendiriyor. Kısaca akaryakıt istasyonu sahibi olan her işletmeci, 527 sayılı VUK Genel Tebliği kapsamına giriyor.

Pompa Yazar Kasalarda Ne Tür Değişiklikler Gerçekleşiyor?

Yeni tebliğ öncesinde akaryakıt istasyonlarında EKÜ’lü (elektronik kayıt üniteli) ve EKÜ’süz (elektronik kayıt ünitesi olmayan) Eski Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlar (EN Pompa ÖKC) kullanılıyordu. Tebliğle birlikte EKÜ’lü veya EKÜ’süz olması fark etmeksizin tüm EN Pompa ÖKC’ler, YN Pompa ÖKC’lere dönüştürülmeye başladı.

Bu dönüşümün getirdiği yenilik, YN Pompa ÖKC’lerin elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilmesi oldu. Çünkü yeni pompa yazar kasalar internete bağlanabiliyor ve yapılan akaryakıt satışlarıyla ilgili bilgiler, Terminal Servis Merkezleri tarafından toplanıp Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Bilgi İşlem Merkezi’ne iletiliyor.

Ayrıca YN Pompa ÖKC’lerde güvenlik düzeyi de daha yüksek. Bu yeni cihazlarla birlikte akaryakıt istasyonlarının, yapılan satışları elektronik ortamda anlık olarak bildirme zorunluluğu da otomatik olarak uygulanmış oluyor.

YN Pompa ÖKC’lere Geçiş İçin Son Tarih Ne Zaman?

527 sayılı VUK Genel Tebliği, 2021 yılında yayımlanmıştı. Fakat bu tarihte yayımlanan tebliğdeki tarihler, daha sonra yapılan duyurular ile birkaç kez güncellendi. En son 31 Ocak 2024 olarak açıklanan tarih uzatılmadı ve buna göre YN Pompa ÖKC’lere geçiş süreci sona erdi. Ayrıca bu tarih hem EKÜ’lü hem de EKÜ’süz Eski Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlar için geçerli.

Deprem Bölgesi İçin YN Pompa ÖKC’ye Geçiş Tarihleri

Şubat ayında yaşanan ve birçok şehri etkileyen deprem felaketi sonrası, depremden etkilenen şehirler için yeni nesil pompa yazar kasaya geçiş tarihleri daha esnek tutuldu. Bu kapsamda, depremden etkilenen ve aşağıda listelenen illerde yer alan akaryakıt istasyonlarındaki EN Pompa ÖKC’lerin, 30 Nisan.2024 tarihine kadar YN Pompa ÖKC’ler ile değiştirilmesi gerekiyor.

30 Nisan 2024 tarihinin geçerli olduğu il ve ilçeler şu şekilde:

  • Adıyaman
  • Hatay
  • Kahramanmaraş
  • Malatya
  • Gaziantep’in Islahiye ilçesi
  • Gaziantep’in Nurdağı ilçesi

Yukarıdaki tarihlerden önce Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlara geçiş yapmadığınız takdirde idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, mevzuata uygun YN Pompa ÖKC’yi nereden alabilirsiniz?

Hangi YN Pompa ÖKC’yi Kullanabilirsiniz?

bezin istasyonu


YN Pompa ÖKC’ler için onaylı firmalar bakanlık tarafından belirlendi. Tebliğle birlikte eski nesil pompa yazar kasaların üretimi, devri ve satışı da yasaklandığı için sadece GİB tarafından yetkilendirilen firmalardan yeni nesil cihazları satın alabilirsiniz. Yetkili firmaların başında ise Türkiye’nin ilk yeni nesil pompa yazar kasası Beko 1000 TR’yi geliştiren Token Finansal Teknolojiler geliyor.

Sorunsuz bir geçiş süreci için Token tarafından geliştirilen Beko 1000 TR’ye geçin, cihaza entegre POS ile opsiyonel olarak pompa yanında anında ödeme alın; ücretsiz montaj, yaygın servis ağı ve 7/24 çağrı merkezi desteği gibi birçok ayrıcaklıktan faydalanın. Beko 1000 TR’nin ücretsiz entegre POS cihazı sayesinde müşterilerinize araç yanında ödeme yapma imkânı sunabilirsiniz.

Buna ek olarak market içi entegre POS cihazı Beko 400 TR Android POS ile markette de ödeme alabilirsiniz. Beko 1000 TR pompa yazar kasadan girilen yakıt tutarı, plaka, saat/tarih bilgisi otomatik olarak aktığı için market içi akaryakıt ödemelerinde hem satış işlemi hızlanıyor hem de hatalı ödeme almanın önüne geçiliyor.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.