Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Ön Ödemeli Kart Nedir? Ön Ödemeli Kart ile Nasıl Ödeme Alınır?

Kredi ve banka kartları, nakit paranın önemli bir alternatifi olarak hayatımızda yer etti. Gelişen banka ve finans teknolojileri de bu alternatiflerin sayısını önemli ölçüde artırdı. En popüler alternatiflerden biri ise ön ödemeli kartlar. Banka müşterisi olmadan kullanılabilen bu kartlar özellikle gençler arasında oldukça popüler. Peki, ön ödemeli kart tam olarak nedir, nasıl çalışır?

Ön Ödemeli Kart Nedir?

Ön ödemeli kart (prepaid card), herhangi bir banka hesabına sahip olmadan kullanılabilen ve yalnızca içine yüklenen bakiye kadar harcama yapılmasına izin veren bir ödeme aracıdır. Banka ve kredi kartının para transferi ve alışveriş yapma gibi özelliklerini bünyesinde barındıran bu ödeme aracı, diğer kart türlerinden farklıdır.

Ön ödemeli kartın en önemli farkı, herhangi bir bankaya bağlı olmaması. Bu kartlar ilk olarak banka dışındaki finansal kuruluşlar tarafından hizmete sunuldu. Sonrasında bankalara ait bazı ödeme kuruluşları da ön ödemeli kart kullandırmaya başladı. Günümüzde ise çeşitli bankalar da bu tip kartları müşterilerine sunuyor. Buna rağmen kullanıcılar, ön ödemeli kartı bankadan almış olsalar bile banka hesabı açmadan kartlı ödeme yapabilme imkânına sahip oluyor.

Ön ödemeli kartlara, adından da anlaşılacağı üzere önceden bir yükleme yapmak gerekiyor. Bu da hem kullanıcıların kendi limitlerini belirlemesini hem de olası bir kayıp/çalıntı durumunda uğranacak zararın minimumda kalmasını sağlıyor. Ön ödemeli kartlar, sahip oldukları çeşitli avantajlar nedeniyle kısa sürede yaygınlaştı ve özellikle gençler tarafından sıkça tercih ediliyor.

Ön ödemeli kartların avantajları arasında yaş sınırının daha düşük olması da bulunuyor. Gençler arasında popüler olmasının sebebi de bu. Bir bankada hesap açmak ve kart çıkarmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Fakat ön ödemeli kartlar, genellikle daha genç kişilere de veriliyor. Bu sayede aileler de çocuklarının bu kartları kullanmasını destekliyorlar. Aileler, nakit para taşıma riskine karşı harçlıkları doğrudan ön ödemeli kartlara yatırıyorlar.

Ön Ödemeli Kart ile Banka Kartı Arasındaki Fark Nedir?

Ön Ödemeli Kart


Ön ödemeli kartlar, çoğu zaman banka kartları (debit card) ile karıştırılıyor. Bunun sebebi, her iki kart türünde de hesaba yatırılan bakiye kadar harcama yapılması. Fakat banka kartlarına genellikle kredili mevduat hesabı (KMH) tanımlanıyor ve bu sayede kullanıcılar, hesaplarında bakiye olmadığında da harcama yapabiliyor. Aynı zamanda bu durum, kullanıcının borçlanmasına ve faiz ödemesine de yol açıyor. Ön ödemeli kartta ise böyle bir durum bulunmuyor.

Bir diğer önemli fark ise banka bağlantısı. Ön ödemeli kart kullanmak için herhangi bir banka ile ilişkide olmak gerekmediğini söylemiştik. Ancak debit kart kullanmak için bir bankada vadesiz mevduat hesabına sahip olmak gerekiyor. Ayrıca banka kartı ile harcama yapıldığında tutar, vadesiz mevduat hesabından çekiliyor. Ön ödemeli kartın bakiyesi ise doğrudan kartın içinde bulunuyor. Kart sahibi olmak için gereken alt yaş sınırını da bir başka önemli fark olarak belirtmekte fayda var.

Ön Ödemeli Kart Nasıl Alınır?

Ön ödemeli kartlar genellikle dijital ödeme kuruluşları tarafından hizmete sunulduğundan kart almak için online başvuru yapmak yeterli. Başvuru aşamasında genellikle T.C. kimlik numarası, ad, soyad ve telefon numarası talep ediliyor. Başvurusu onaylanan kullanıcıların ön ödemeli kart üyeliği başlamış oluyor. Kullanıcılar fiziksel kartları yine online kanallardan talep edebiliyor. Ön ödemeli plastik kartlar aynı zamanda çeşitli marketlerde de satışa sunuluyor.

Ön Ödemeli Kart Ücretli midir?

Ödeme kuruluşlarının çoğu, ön ödemeli kart kullanımı için herhangi bir ücret talep etmiyor. Aynı zamanda hesap işletim ücreti gibi ödemeler de alınmıyor. Buna karşın fiziksel kartlar için belirli bir ödeme talep edilebiliyor. Ayrıca havale ve FAST gibi para transferi işlemlerinden komisyon alan ödeme kuruluşları da mevcut.

Ön ödemeli kart hizmeti veren kuruluşlar, ücret aldıkları gibi para iadesi de yapıyorlar. Bu kartlarda bulunan “nakit iade” uygulamaları sayesinde kullanıcılar, kampanyalar kapsamında nakit iade alabiliyorlar. Kredi ve banka kartlarında bulunan puan sistemine benzeyen bu uygulamada doğrudan nakit iade edilmesi, kullanıcılar için ekstra bir avantaj oluşturuyor.

Ön Ödemeli Kart Nasıl Kullanılır?

Ön Ödemeli Kart


Ön ödemeli kartlar, kredi ve banka kartı ile aynı şekilde kullanılıyor. Kullanıcılar alışveriş yaptıktan sonra kasadaki POS cihazları üzerinden ön ödemeli kartları ile ödeme yapabiliyorlar. Online alışverişlerde de kullanılabilen bu ödeme aracı için sanal kart da oluşturulabiliyor. Ödeme formuna sanal karta ait kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodu yazılarak ödeme yapılabiliyor.

Ön Ödemeli Kart Nerelerde Kullanılır?

Doğrudan bankalara bağlı olan ve olmayan tüm ön ödemeli kartlar, banka ve kredi kartlarının geçtiği hemen yerde kullanılabiliyor. Bu kartlar VISA, MasterCard, Troy gibi kart şemaları ile çalıştığı için bu şemalara uygun tüm POS cihazlarında geçerli. Dolayısıyla ön ödemeli kart ile gıda, giyim, teknoloji gibi sektörlerde ve mağazalarda rahatlıkla ödeme yapılabiliyor. Ayrıca tüm e-ticaret sitelerinde de geçerli olan ön ödemeli kartlar, oyun platformlarında ve oyun içi alımlarda da kullanılabiliyor.

Ön ödemeli kartlar alışveriş ihtiyacının karşılanabileceği hemen her yerde geçmesinden dolayı kısa sürede hızla yaygınlaştı. Öyle ki Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre ülkemizde aktif olarak kullanılan 70 milyondan fazla ön ödemeli kart mevcut. Söz konusu veriler hakkında detaylı bilgilere “Türkiye'deki Banka ve Kredi Kartı Kullanım Oranlarına Yakından Bakış” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.