Finansal Okuryazarlık Nedir, Neden Önemlidir?
Ekonomi yönetimi, hem kişiler hem de kurumlar için büyük önem taşır. Bireylerde yaşam standardı, işletmelerde ise mali istikrar, doğru bir ekonomi yönetimiyle sağlanır. Ekonomik durumu iyi yönetebilmek için de finansal okuryazarlığa ihtiyaç vardır. Peki; finansal okuryazarlık nedir, nasıl öğrenilir ve işletmelerde finansal okuryazarlık neden önemlidir?
Finansal Okuryazarlık Nedir?
Finansal okuryazarlık, para ve diğer finansal araçların kullanım amaçlarını ve işlevlerini anlayabilme yeteneğidir. Başta para olmak üzere gelir ve gider durumlarında etkisi olan ekonomik araçları verimli bir şekilde kullanabilmek, ancak finansal okuryazarlıkla mümkündür. Bu beceri ile kişiler; sosyal hayat, ev ve küçük işletme gibi mikro boyutta ekonomik yapıya sahip alanların finansal süreçlerini yönetebilirler. Büyük hacimli işletme ve şirketler için ise finansal okuryazarlığa sahip bir gruba ihtiyaç vardır.
Finansal Okuryazarlık Neden Önemlidir?
Finansal okuryazarlık hem bireysel hem de kurumsal süreçler için büyük önem taşır. Bireyler bu beceri ile kazançlarını doğru harcayabilirler ve ekonomik sıkıntı riskini en aza indirebilirler. Bütçe oluşturma, gelir - gider dengesi kurma, harcama planlama, borçları düzenli ödeme, temel ihtiyaçları finanse etme, emeklilik ve gelecek planları yapma, finansal hedef belirleme ve bu hedefe ulaşma gibi konularda finansal okuryazarlığın etkisi büyüktür.
Bu yetkinliğe sahip olunmadığında gelir - gider dengesi istikrarı korunamaz ve finansal problemler ortaya çıkar. Örneğin çocuk sahibi ailelerin, çocukların ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak finansal planlama yapması gerekir. Finansal okuryazarlığa sahip bir aile veya birey, gelirin ihtiyaçlar arasında optimum fayda sağlayacak şekilde pay edilmesini sağlayabilir. Aynı şekilde bireysel yatırım planlamalarından fayda sağlamak için de bu yetenek gereklidir.
Şimdi de işletmeler için finansal okuryazarlığın önemine bakalım.
İşletmelerde Finansal Okuryazarlığın Önemi
İşletmeler için finansal okuryazarlık, olmazsa olmaz bir olgudur. Küçük veya büyük ölçekli olması fark etmeksizin her işletme, doğru bir finansal yapı ile ayakta kalır. Bu finansal yapının kurulması için gerekli olan başlıca unsur ise finansal okuryazarlık becerisine sahip çalışanlardır.
Finansal okuryazarlık seviyesi yüksek olan bir işletmede mali kararlar daha doğru bir şekilde alınır. Alınan bu kararların sonuçlarının doğru değerlendirilmesi ve gelecek planlarında referans olarak kullanılabilmesi de finansal okuryazarlığa bağlıdır. Para yönetimi becerisine sahip çalışanlar sayesinde mali yapı dengede kalır ve gelir seviyesi her dönem biraz daha artabilir.
İşletmelerde belirlenecek mali hedefler de bu hedeflere ulaşmak için izlenecek yollar da finansal okuryazarlık gerektirir. Bu beceriye sahip bir çalışan topluluğu sayesinde gelecek planlarındaki risk minimize edilir, şirketin mali yapısı bozulmaz ve kâr elde etmek daha kolay hale gelir.
Finansal Okuryazarlık Nasıl Öğrenilir ve Geliştirilir?
Finansal okuryazarlığı kendi imkânlarınızla veya profesyonel bir destekle öğrenebilirsiniz. Bu noktada önemli olan finansal varlıklara ve temel kavramlara olan aşinalığınızdır. Finansal okuryazarlığın temel kavramlarına bütçe, birikim, bankacılık, borç yönetimi, kredi yönetimi, ihtiyaç yönetimi ve tasarruf gibi örnekler verebiliriz. Bu kavramları hem teorik hem de pratik olarak bilmek, finansal okuryazarlığı öğrenmenin ilk adımıdır.
Finansal okuryazarlık eğitimi için başvurabileceğiniz birçok platform ve kurum vardır. Bu süreçte bireysel olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hizmete açılan Herkes İçin Ekonomi gibi platformlara başvurabilirsiniz. İşletmeniz için ise profesyonel finansal eğitim kurumlarından özel eğitimler alabilir, çalışanlarınızı da eğitime dahil edebilirsiniz.
Finansal Okuryazarlığın Faydaları
Finansal okuryazarlık, başta maddi olmak üzere birçok faydayı beraberinde getirir. Maddi durum dışında yaşam standartlarını ve kişisel/kurumsal refahı yükseltme gibi faydaları da mevcuttur. Bu beceriye sahip olmanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Doğru, verimli ve tutarlı finansal kararlar almayı sağlar.
- Düzenli ve zamanında ödeme yapma alışkanlığı kazandırır.
- Gelir - gider planlaması yapma ve ekonomiyi doğru yönetme becerisi verir.
- Para, ihtiyaç, kredi, borç, bütçe ve ödeme yönetimi yetenekleri kazandırır.
- Emeklilik ve yatırım gibi uzun vadeli finansal hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır.
- Şirket ve yatırımcıların zarar riskini azaltırken kâr etme ihtimalini artırır.
- Finansal bilgi eksikliğinin yarattığı maddi kayıplar ortadan kalkar.
- Hem kişi hem de kurumlar için finansal bağımsızlık konusunda fayda sağlar.
Bireysel olarak finans yönetimi, kurumlara göre daha kolaydır. Bu nedenle eğer bir işletmeye sahipseniz finansal okuryazarlık konusuna ayrıca önem vermelisiniz. Çünkü finansal okuryazarlık fayda sağlamanın yanında işletmenizi büyütmeniz ve ölçeklendirmeniz için gerekli durumu sağlamanızda da etkili olur. İşletmenizin büyüme ve ölçeklendirme süreçleriyle ilgili bilgiler için ise “İşletme Ölçeklendirme Nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.