Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

FAST ve Kolay Adres Tanımlama Nasıl Yapılır?

Para transferlerinin dijital ortamdan yapılabiliyor olması, tüketiciler için önemli bir avantaj. Önceden bu süreçler birçok şarta ve sınıra bağlıydı. Fakat TCMB tarafından geliştirilen FAST ve Kolay Adresleme Sistemi gibi teknolojiler, bu sınırları ortadan kaldırdı. Peki, bu sistemler nasıl çalışıyor ve nasıl kullanılıyor?

FAST Nedir?

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), farklı bankalardaki hesaplar arasında gerçekleştirilen para transferlerini sürekli hâle getiren bir teknoloji. Farklı bankalar arasındaki para transferi yani EFT, sadece iş günlerinde ve mesai saatleri içinde yapılabiliyordu. FAST ile bu şartlar ortadan kalktı.

Kısaca FAST, alıcı ve göndericinin bankası fark etmeksizin 7/24 para transferi yapmayı mümkün kılan bir sistem. Bununla birlikte gönderilen paranın anında alıcının hesabına geçmesi ve tarafların işlem hakkında anlık bildirim alması da FAST sistemi ile gelen yenilikler arasında.

FAST ile Nasıl Para Gönderilir?

FAST ile para göndermek için çoğu zaman ekstra bir işlem yapmanız gerekmiyor. Birçok banka, mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde gönderilen paralar için otomatik olarak FAST işlemi yapıyor. Bazı bankalar ise dijital bankacılık kanallarında havale, EFT ve FAST ile ilgili farklı menülere yer veriyor.

FAST kullanarak para transferi yapmak için izlemeniz gereken adımlar şöyle:

  1. Bankanızın mobil uygulamasına ya da internet şubesine giriş yapın.
  2. Para transferiyle ilgili menüyü bulun.
  3. FAST, EFT ya da başka bankaya transfer yapmanızı sağlayacak butona tıklayın.
  4. Alıcının IBAN ya da kolay adres bilgisini ilgili kısma yazın.
  5. Göndereceğiniz tutarı da girdikten sonra işlemi onaylayın.

Bu adımları takip ettiğinizde gönderdiğiniz para, alıcının hesabına anında geçer. Ayrıca bankaların fiziksel şubelerinden de FAST ile para transferi yapabilirsiniz. Bunun için alıcının bilgilerini bankadaki personele iletmeniz gerekiyor.

FAST Hangi Saatlerde Kullanılır?

FAST işlemleri için herhangi bir saat sınırı yok. Gece yarısı bile para gönderip alabilirsiniz. Ek olarak bu sistemde gün sınırı da yok. Hafta sonu, millî ve dinî bayramlar veya tatil günlerinde de FAST ile anlık para transferi yapmak mümkün.

FAST ile Para Gönderme Limiti Ne Kadar?

TCMB, FAST ile yapılan para transferleri için bir üst limit uyguluyor. Bu uygulamaya göre kullanıcılar, tek seferde en fazla 100.000 TL tutarında FAST işlemi yapabiliyor.

Kolay Adres Nedir?


Kolay Adresleme Sistemi (KOLAS); IBAN, hesap numarası, şube kodu gibi bilgilere gerek olmadan para göndermeyi mümkün kılan bir sistem. Kısaca kolay adres olarak bilinen bu sistem sayesinde cep telefonuna bile para gönderilebiliyor. Kolay adres para gönderme bilgisi olarak kullanılabilecek seçenekleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Cep telefonu numarası
  • T.C. kimlik numarası (TCKN)
  • Vergi numarası (VKN)
  • Yabancı kimlik numarası (YKN)
  • E-posta adresi
  • Pasaport numarası

Kolay adres ile para transferi kabul edebilmek için sisteme bu bilgileri kaydetmek gerekiyor. Peki, kolay adres nasıl tanımlanır?

Kolay Adres Tanımlama Nasıl Yapılır?

Kolay adres tanımlama işlemi için izlemeniz gereken adımlar şöyle:

  1. Bankanızın mobil uygulamasına veya internet şubesine giriş yapın.
  2. Para transferi menüsünün altından kolay adres ile ilgili seçeneği bulun.
  3. Kolay adres olarak kullanmak istediğiniz bilgileri tanımlayın.
  4. Girdiğiniz bilgilerin hangi hesabınız ile eşleşeceğini seçin ve işlemi tamamlayın.

KOLAS tanımlama işlemini tamamladıktan sonra size para göndermek isteyenlere IBAN yerine tanımladığınız bilgilerden birini verebilirsiniz. Bu adımların her bankada farklı ilerleyebileceğini ve menülerin farklı ekranlarda olabileceğini unutmayın.

Kolay Adres ile Nasıl Para Gönderilir?

Kolay adres ile para göndermek için standart para transferi adımlarını takip edebilirsiniz. Takip ettiğiniz adımların birinde karşınıza IBAN ve kolay adres arasında seçim yapabileceğiniz bir ekran gelecek. Bu ekrandan kolay adresi seçerek ilerleyebilirsiniz. Sonrasında alıcının kolay adres bilgisini ve tutarı girerek para transferi sürecini tamamlayabilirsiniz.

Kolay Adres ile Para Gönderme Limiti Ne Kadar?

Kolay adres; havale, EFT ve FAST işlemlerinin tümünde kullanılabildiği için özel olarak belirlenmiş bir üst limit bulunmuyor. KOLAS için üst limit olarak bankanın ilgili işlem için belirlediği üst limit geçerli.

Kolay Adres ve FAST Ücretleri

KOLAS veya FAST ile para transferi yaparken kullandığınız bankanın tarifesine göre ücretlendirilirsiniz. Bankalar, ilgili yasal düzenlemelere bağlı kalarak istedikleri seviyede para transferi ücreti belirleyebilir. Bazı bankalar dönemsel olarak ücretsiz FAST, havale ve EFT işlemlerine izin verebiliyor. Buna ek olarak işlemin yapıldığı gün ve saate bağlı olarak da farklı ücretlendirmelerle karşılaşabilirsiniz.

FAST ve kolay adres dışında uçtan uca ödeme yöntemiyle de para transferi yapabilirsiniz. Konuyla ilgili detaylı bilgi alabilmek için Uçtan Uca Ödeme (P2P) Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.