CVV Kodu Nedir, CVV Kodu Ne İşe Yarar?
İnternet alışverişlerinde, ödemenin yapılacağı banka veya kredi kartının bilgileri istenir. Kart numarası ve son kullanma tarihi ile birlikte istenen bir diğer bilgi de CVV kodudur. Farklı isimlerle karşımıza çıkan bu kod, güvenli alışveriş için oldukça önemlidir. Peki, tam olarak CVV kodu nedir? Bu soruya ve konuyla ilgili “CVV ne işe yarar, CVV ve CVC aynı mı, CVV nerede yazar?” gibi sorulara da cevap verelim.
CVV Kodu Nedir?
CVV kodu; uzaktan yapılan ödemelerde kart şifresi yerine kullanılan, ödeme güvenliği için banka ve kredi kartlarına dahil edilen ek güvenlik katmanıdır. Türkçe karşılığı “Kart Doğrulama Değeri” olan CVV, “Card Validation Value” teriminin kısaltmasıdır. Çoğunlukla kartların arka yüzünde 3 veya 4 rakam şeklinde bulunan bu güvenlik kodu, bazı kartlarda ön yüzde yazar. Ayrıca CVV kodu sadece kredi ve banka kartlarında değil, ön ödemeli kart ve sanal kartlarda da bulunur.
CVV kodu, zaman zaman CVV1, CVV2, CVC, CVC2, CID gibi farklı isimlerle karşımıza çıkabilir. Kart güvenlik kodunun farklı isimlerle karşımıza çıkması, kart firmalarının bu koda farklı isimler vermesiyle alakalıdır. Peki, bu kısaltmalar ne anlama geliyor ve aralarında fark var mı?
CVC Kodu Nedir?
CVC kodu, CVV kodu ile aynı özelliklere ve işlevlere sahip bir güvenlik katmanıdır. Kartın ön veya arka yüzünde 3 veya 4 hane olacak şekilde yer alan CVC, “Card Validation Code (Kart Doğrulama Kodu)” teriminin kısaltmasıdır. Bu kod bazen CVC2 olarak da adlandırılır.
CVD Kodu Nedir?
CVD kodu da CVC ve CVV ile aynı özelliklere sahip olup aynı görevi görür. Bu kısaltmanın açılımı ise “Card Verification Data” yani “Kart Doğrulama Verisi”dir.
CID Kodu Nedir?
CID kodu da kart firmasına bağlı olarak farklı isimlendirilen güvenlik kodudur. İlgili firmanın kartlarında bulunan CID kodu; CVV, CVC ve CVD kodlarından farksızdır. “Card Identification Number” kelimelerinin kısaltmasını ifade eden CID kodunun Türkçe karşılığı “Kart Kimlik Numarası”dır.
CVV1 Kodu Nedir?
CVV1 kodu, diğer güvenlik kodlarından farklı bir kod olarak değerlendirilebilir. CVC, CVC2, CVV2, CVD ve CID gibi kodlar online alışverişlerde kullanılırken CVV1, fiziksel ödemeler için kullanılır. CVV1 kodu, banka ve kredi kartlarının manyetik bant bölümünde, dışarıdan görülmeyecek şekilde gizlenmiş olarak yer alır. Bu kod, fiziki POS cihazları üzerinden manyetik bant kullanılarak yapılan ödemeler için doğrulama yapılmasını ve ödeme güvenliğini sağlar.
CVV Kodu Ne İşe Yarar, Neden Önemlidir?
CVV ve benzeri kodların temel görevi, uzaktan yani internet üzerinden yapılan alışverişlerde ödemelerin güvenliğine katkı sağlamaktır. Güvenlik katmanı olarak görev yapan bu kodlar, fiziki kartın sahibi ile sanal alışveriş yapan tüketicinin aynı kişi olduğunu kanıtlamak için kullanılır.
CVV kodları karta özel olarak tanımlanır ve kart numarasıyla eşleştirilir. Yani karta sahip olmayan birinin bu koda sahip olması da söz konusu değildir. Online ödeme sırasında bu kodun sorulma sebebi de kartın fiziksel olarak varlığını doğrulamak ve işlemi kart sahibinin yaptığından emin olmaktır.
Kart güvenlik kodlarının bir çeşit şifre görevi görmesi, bu kodları önemli hale getiren unsurdur. Ödeme formuna girilen CVV veya CVC kodu, alışveriş sitesi veya ödeme kuruluşunun sistemine kaydedilmez. Kart sahibinin izni ile kart saklama servislerine kaydedilen kartların kullanılabilmesi için de çoğu zaman şifre olarak CVV kodu sorulur.
CVV Kodu Nasıl Alınır?
CVV kodu almak için herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur. Çünkü bu kodlar, kredi ve banka kartlarının üzerinde yazar. Yani karta sahip olan herkes CVV kodunu da almış sayılır ve ihtiyaç anında karta bakarak kodu kullanabilir.
CVV Kodu Kartın Neresinde Yazar?
CVV kodu çoğunlukla kartların arka yüzünde, imza şeridinde yer alır. Fakat bu standart bir yer değildir. Kart firmasına bağlı olarak değişmekle birlikte CVV ve CVC kodu, kartın ön yüzünde de yer alabilir. Ayrıca sadece imza şeridine değil, ön veya arka yüzün alt veya üst köşelerine de yazılmış olabilir.
Kart doğrulama kodu; fiziki varlığı bulunan banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartların üzerinde yazar; fakat sanal kartlar için durum farklıdır. Sanal kartların CVV kodu, mobil bankacılık uygulamalarında yazar.
CVV Kodu 1. ve 2. Karakter Ne Demek?
Bankalar, mobil uygulama ve internet bankacılığı gibi dijital kanallardan yapılan işlemler için farklı doğrulama yöntemleri kullanır. Doğrulama sürecinde kart şifresi, kart numarasının son 4 hanesi, anne kızlık soyadının 1. ve 3. harfi gibi şifre yöntemleri vardır. CVV kodunun 1. ve 2. karakterinin sorulma sebebi de hassas işlemlerin güvenliğini sağlamaktır. 3 veya 4 haneli olan bu kodların ilk 2 hanesi, CVV kodunun 1. ve 2. karakteri olarak yazılabilir.
CVV Kodu Yanlış Girilirse Ne Olur?
CVV kodları, kart sahipleri ve kart numaralarıyla eşleştirilir. Dolayısıyla CVV veya CVC kodunun yanlış yazılması durumunda ilgili işlem başarısız bir şekilde sonuçlanır. Yani internetten alışveriş yaparken güvenlik kodunun yanlış yazılması halinde karttan para çekilmez ve ödeme onaylanmaz. Bu nedenle alışverişi tamamlamak için kodun doğru yazılması gerekir.
CVV Kodu Girmeden Alışveriş Yapılır mı?
Mağazalarda fiziki olarak yapılan kartlı ödemelerde CVV kodu girilmesine gerek yoktur. Çünkü şifreli işlemlerdeki doğrulama ve güvenlik katmanı, kartın 4 haneli şifresidir. Temassız ödemelerde herhangi bir güvenlik kodu gerekmez. Manyetik bant kullanılarak yapılan ödemelerde ise bantta gizli olan güvenlik kodu, POS cihazı tarafından otomatik olarak okunur.
CVV kodu, internetten yapılan online alışverişler ve posta/telefon (mail order) ile ödeme yöntemlerinde kullanılır. Çoğunlukla zorunlu tutulan bu kod, bazı sistemlere önceden kaydedilebilir ve kod girmeden alışverişi tamamlamak mümkün olur. Fakat alışveriş ve ödeme güvenliğinin öncelikli olduğu tüm sistemlerde CVV kodu girmek zorunludur. Bu durumda kart üzerindeki kodun ilgili alana yazılması gerekir.
Kart doğrulama kodlarının karakter sayısı ve kart üzerindeki yeri, kart şemasına yani bilinen adıyla kart markasına göre değiştiği için kart şemalarını yakından tanımanızda fayda vardır. Visa, Mastercard, American Express ve diğer kart markaları hakkında detaylı bilgi almak için “Kart Şeması Nedir? Kart Şemaları Arasındaki Farklar Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.