BDDK'dan Banka ve Kredi Kartlarıyla İlgili Yeni Yönetmelik Taslağı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve banka kartı çıkararak tüketicilerin hizmetine sunan firmalar için yeni bir düzenleme önerisinde bulundu. Taslak yönetmeliğin yürürlüğe girmesi hâlinde bu firmalara birçok yeni sorumluluk verilecek. Peki, yönetmelikte ne gibi değişiklikler olacak?
Yönetmelikteki Değişiklik Ne Olacak?
BDDK’nın yönetmelik taslağı, yürürlükte olan 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik ile ilgili. Kurum, bu yönetmeliğe “kart şeması” tanımının eklenmesi ve bu tanım kapsamındaki firmaların birtakım yasal düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini düşünüyor.
Buna göre yürürlükteki yönetmeliğin 4. maddesine “kart şeması” terimi ile birlikte kartlı sistem kuran, kart çıkaran ve üye iş yerleriyle anlaşma yapan firmaları tanımlayan açıklamanın olduğu bir bent eklenecek.
Taslakta kart şeması kısaca; “altyapı ve ödeme sisteminden bağımsız olarak kartlı sistem kuruluşunun işleyişini destekleyen, kartlı ödeme işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayan ve tüm sürecin yürütülmesinden sorumlu standartlar bütünü” şeklinde tanımlanacak.
BDDK’nın yönetmelik taslağı ile kart çıkaran ve üye iş yeri anlaşması yapan kuruluşların yeni yükümlülükleri olacak.
Banka ve Kredi Kartı Çıkaranlar ile Üye İş Yeri Anlaşması Yapan Kuruluşlara Verilecek Yeni Yükümlülükler
- Türkiye’de faaliyet izni olmayan bir kart şemasına tek başına tanımlı olacak şekilde kart çıkarılamayacak.
- Türkiye’de faaliyet izni olmayan bir kart şemasına bağlı olan kartlar, faaliyet izni olan bir kart şemasına da tanımlı olması şartıyla çıkarılabilecek.
- Çıkarılan bir kartın üzerinde, tanımlı olduğu kart şeması markalarının tümüne yer verilecek.
- Türkiye’de “üye iş yeri anlaşması yapan kuruluş” olarak faaliyet izni alan kuruluşların POS cihazları üzerinden yapılan işlemler, kartın yurt içi kullanımı olarak kabul edilecek.
- Kart çıkaran kuruluşlar; kart başvurusu sırasında müşterilere, kartın hangi kart şeması markasıyla çıkacağı konusunda tercih hakkı sunacak ve müşterinin tercihine bağlı kalarak kart çıkaracak.
- Kart çıkaran kuruluşlar; müşterileri kart şemalarının işlevleri, kullanım durumları, maliyetleri, müşteri hakları ve güvenlik gibi konularda objektif olarak bilgilendirmekle yükümlü olacak.
- Müşteri, birden fazla kart şeması tercih etme konusunda zorlanmayacak ve birden fazla şema seçen müşterilerin hangisini öncelikli olarak belirleyebileceği konusunda tercih hakkı olacak.
- Kuruluşların, müşterilerin öncelikli kart şeması değişikliği taleplerini 15 gün içinde yerine getirmesi zorunlu tutulacak.
- Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışında yerleşik bir iş yerinden işlem yapması hâlinde, yurt dışındaki iş yerinden gelecek işlem onayı istekleri, isteğin Türkiye’de üye iş yeri anlaşması yapabilme konusunda faaliyet izni bulunan bir kuruluşun POS’u üzerinden gelmesi şartıyla onaylanacak.
- Üye iş yeri anlaşması yapan kuruluşlar, ilgili iş yerlerine kullandıracakları POS cihazlarına, Türkiye’de faaliyet izni almış tüm kart şemalarını tanımlamakla yükümlü olacak.
- Kartta ve POS cihazında birden fazla kart şeması tanımlanmış olsa bile kart sahibi tarafından aksi belirtilmediği sürece kart sahibinin seçmiş olduğu öncelikli kart şeması üzerinden işlem yapılacak.
- Kart sahibinin farklı bir kart şeması kullanmak istediğini belirtmesi üzerine bu tercihe bağlı kalarak işlem yapmak zorunlu olacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre bu taslak yönetmelik; kabul edilip yayımlanması hâlinde, yayımlandığı tarihten 3 ay sonra yürürlüğe girecek. Ayrıca yayım tarihinden önce çıkarılan kartlar bu düzenlemeden muaf tutulacak.