Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yeni Yemek Kartı Uygulaması Yürürlüğe Girdi

İşverenlerin çalışanları için sağladığı yemek desteği ile ilgili mevzuatta güncelleme yapıldı. Bu güncelleme, yemek kartı gibi uygulamalar çerçevesinde hem işverenleri hem de çalışanları yakından ilgilendiriyor. Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ve SGK tarafından yayımlanan genelge ile çalışanlara verilen yemek bedelleri yeniden düzenlendi. Peki, yeni düzenleme ile neler değişti?

Yeni Düzenleme ile Neler Değişti?

Genelgedeki değişiklikler aslında yemek kartı özelinde değil, genel olarak yemek desteğiyle ilgili. Mevzuatta bu destek artık “yemek bedeli” olarak adlandırılacak. Bunun sebebi de nakit olarak verilen yemek desteklerinin de yemek kartı ile aynı standartlara sahip olması. Yeni düzenlemeye göre işverenler, çalışanlara nakit olarak yemek desteği verdiğinde de yemek kartı kapsamındaki vergi istisnalarından faydalanabilecek.

Önceden nakit olarak verilen yemek desteğinin tamamı gelir vergisi ve damga vergisine tabi tutuluyordu. SGK istisnası olarak da günlük brüt asgari ücretin %6’sı kadarı dikkate alınıyordu. Düzenleme ile birlikte bu şartlar, yemek kartları ile aynı standartlara getirildi. Yemek kartı desteği ise ayni yardım kategorisinden çıkarıldığı için tamamı değil, günlük brüt asgari ücretin %23,65’i kadarı SGK istisnası olarak kabul edilecek.

Yemek Kartlarında Vergi İstisnası Devam Ediyor mu?

Yeni düzenleme, çalışanlara yemek kartı vermenin avantajlarını ortadan kaldırmadı. Yemek kartı, yemek çeki, yemek kuponu gibi uygulamalar ile çalışanlarına destek olan işverenler, vergi istisnası haklarından faydalanmaya devam edecek. 2024 yılı için geçerli asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte istisna tutarları da belli oldu. Bu tutarlar dahilinde, çalışan sayısına göre ne kadar tasarruf edeceğinizi “TokenFlex Örnek Avantaj Tablosu” üzerinden hesaplayabilirsiniz. Şimdi, bu tutarlara yakından bakalım.

Yemek Kartı Gelir Vergisi İstisnası

Yemek kartı uygulaması dahilindeki gelir vergisi istisna tutarı, günlük 170 TL+%10 KDV yani 187 TL olarak belirlendi. Aylık bedel ise ay içerisinde çalışılan güne bağlı olarak hesaplanıyor. Örneğin bir çalışanın, bir ay içinde 22 gün çalıştığını varsayalım. Buna göre her çalışan için aylık (22 x 187) 4.114 TL’lik kısım gelir vergisi istisnası olarak kabul edilir.

Yemek Kartı Damga Vergisi İstisnası

Çalışanlarına yemek kartı ile destek olan işletmeler, damga vergisi istisnasından da faydalanabiliyor. Damga vergisi istisnası tutarı ise gelir vergisi ile aynı. Yani yine her çalışan için günlük 187 TL’ye kadar vergi istisnası mevcut. Sadece bu tutarı aşan kısımlar vergiye tabi.

Yemek Kartı SGK İstisnası

Yemek kartı uygulaması ile verilen destekler, SGK istisnası kapsamında prime esas kazanca dâhil edilmiyor. SGK istisnası sınırı ise yeni düzenlemeyle birlikte günlük brüt asgari ücretin %23,65’i olarak belirlendi. 2024 günlük brüt asgari ücret 666,75 TL olduğu için bu tutar 157,69 TL olarak hesaplanıyor.

Yemek kartı SGK istisnasının işveren tarafındaki avantajı ise işçi primi ve işveren primi muafiyetleri. Buna göre işverenler, yemek kartlarını tercih ettiklerinde %15’lik SGK işçi primi ve %22,5 oranındaki SGK işveren priminden muaf tutuluyor.

2024 Yemek Bedeli Ne Kadar Oldu?

2024 yılında günlük yemek bedeli %54,54 oranında artırıldı. 2023 yılında 110 TL olan günlük yemek bedeli, 2024 yılı için 170 TL olarak belirlendi. Bu tutar, çalışanlara %10’luk KDV ile birlikte 187 TL olarak verilecek.

Günlük yemek bedeli, işverenlerin vergi istisnası miktarlarını hesaplarken dikkate alınıyor. Dolayısıyla işverenler, daha yüksek tutarlarda yemek bedeli de ödeyebiliyor. Fakat daha yüksek tutardaki desteklerin istisna tutarını aşan kısımları vergiye tabi tutuluyor.

Yemek Kartı Nasıl Çıkartılır?

cafe


Çalışanlarınıza yemek kartı çıkartmak için Koç Holding iştiraki olan Token Finansal Teknolojiler’in sunduğu, tamamen dijital yemek kartı TokenFlex’e başvuru yapabilirsiniz. Üstelik TokenFlex popüler restoranlar ve yerel zincir marketlerde geçerli. TokenFlex’in geniş üye iş yeri ağı ile çalışanlarınız yemek ihtiyaçlarını özgürce karşılar, ödemelerini ise QR veya Android cep telefonundaki NFC özelliği ile temassız yapabilir.

Çalışanlarınıza TokenFlex ile destek sağlayarak siz de %100’e varan vergi ve prim muafiyetinden faydalanabilir, işletmenizin finansal durumunu kontrol altına alabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.