Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yeni Nesil Yazar Kasa POS'lardan Hangi Raporlar Alınır?

Halk arasında yazar kasa olarak bilinen ödeme kaydedici cihazlar, birçok işletme için zorunlu tutuluyor. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar (YN ÖKC) ise işletmelerin mali bilgilerini hafızasına kaydediyor ve ihtiyaç hâlinde bu bilgiler raporlanabiliyor. İşletme sahipleri, cihaz menüsünden birkaç işlem yaparak birçok rapora ulaşabiliyor. Peki, yeni nesil yazar kasa POS’lardan hangi raporlar alınabiliyor?

Günlük Z Raporu

Gün sonu raporu olarak da adlandırılan Z raporu, yazar kasalarda en çok kullanılan raporlardan biri. Bunun sebebi, adından da anlaşılacağı üzere günlük olarak alınması. Gün sonu Z raporu, bir iş günü içerisinde cihaz üzerinden yapılan satış bilgilerini içerir. Her gün mesai bitiminde ya da en geç saat 24.00’te alınması gerekir. Alınmadığı takdirde cihaz, yeni bir satış yapmadan önce uyarı verir. Tatil günlerinde yani cihaz üzerinde hiç işlem yapılmayan günlerde Z raporu alınmasına gerek yoktur.

Müteselsil numarasına sahip olan günlük Z raporu, ilgili iş gününde cihaz üzerinden yapılan satışlarla ilgili bilgilerin yanında tahsil edilen Katma Değer Vergisi (KDV) ve elde edilen tahsilat tutarını da içerir. Rapor alındığı takdirde günlük hafıza sıfırlanırken rapordaki veriler mali hafızaya yüklenir.

Aylık Z Raporu

Aylık Z raporu, günlük Z raporu ile aynı bilgi kalemlerine sahip bir yazar kasa POS raporudur. Aralarındaki tek fark ise aylık Z raporunun her gün alınmaması. Bu rapor aylık perakende satış ve tahsil edilen KDV tutarlarını gösterir. Aylık Z raporu, gün sonu raporlarının içerdiği bilgileri toplu olarak gösteren belgedir.

X Raporu

En sık ihtiyaç duyulan YN ÖKC raporlarından biri de X raporudur. X raporu, Z raporu alınan saat 00.00’dan X raporunun alındığı saate kadar olan satışları gösteren bir belgedir. Gün içerisinde belirli bir saatte, o saate kadar yapılan satışların tutarını öğrenmek amacıyla alınır. İçerik bakımından Z raporundan farksızdır. Fakat X raporu alındığında hafıza sıfırlanmaz. Ayrıca Z raporu mali bir raporken X raporu mali değer taşımaz, sadece bilgi amaçlıdır.

Kullanıcı Bazlı Rapor

Kullanıcı bazlı rapor, farklı personeller tarafından kullanılan yeni nesil yazar kasa POS’lar için faydalı bir belgedir. Bu rapor ile belirli bir personelin yaptığı satış tutarları görülebilir. Seçilen personelin gün sonunda ya da raporun alındığı ana kadar ulaştığı hasılat, kullanıcı bazlı rapor alınarak görülebilir.

Mali Hafıza Raporları


Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, yapılan tüm işlemleri mali hafızaya kaydedecek teknolojiye sahiptir. Mali hafıza, cihazın kullanılmaya başlandığı andan itibaren tüm işlemleri kaydeder. Bu sayede mali hafıza raporları, istenen döneme ait olarak alınabilir.

Genel hasılatın ve KDV tahsilatlarının ayrı ayrı görülebildiği mali hafıza raporları; günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak alınabilir. Aylık mali hafıza raporları, KDV beyannamesi verilirken kullanılır. Ayrıca belirlenen iki tarih arasındaki işlemlerle ilgili bir rapor oluşturmak da mümkündür.

Başlıca mali hafıza raporlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • İki Z arası rapor
  • İki tarih arası rapor
  • Güncel dönem raporu
  • Geçmiş dönem raporu
  • Fiş özet raporu

EKÜ Raporları

Elektronik kayıt ünitesi yani kısaca EKÜ, yeni nesil yazar kasa POS’lardaki satış fişlerinin ve mali raporların kayıt altına alındığı elektronik bir ortamdır. Kesilen fişlerin ve alınan raporların ikinci nüshası, EKÜ içerisine kopyalanır ve saklanır. İhtiyaç hâlinde ise EKÜ raporları yani bu fiş ve raporların kopyası alınır.

EKÜ raporlarına şu örnekleri verebiliriz:

  • Daha önce alınmış bir fişin kopyası
  • Geçmişte alınmış Z raporlarından birinin kopyası
  • Seçilen iki Z raporu arasındaki Z raporlarının kopyası
  • Seçilen iki tarih arasındaki fiş ve raporların kopyaları

Bu raporların bir kısmı mali değer taşıdığı için zorunludur. Bazıları ise bilgi amaçlı alınan raporlardır. Hem zorunlu hem de bilgi amaçlı raporları kolayca alabilmek için pratik kullanıma sahip Beko 300 TR Yazar Kasa POS cihazını kullanabilirsiniz. Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilen Beko 300 TR’nin ethernet veya kablosuz bağlantı seçeneği ile kesintisiz iletişim sunması ve geniş dokunmatik ekranı sayesinde tüm raporlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Beko 300 TR’nin kullanımıyla ilgili detaylı bilgiler için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.