Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarda Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, 426 sayılı VUK Genel Tebliği ile mükelleflerin hayatına girdi. Eski tip yazar kasaların yerini alan bu akıllı cihazların taşıması gereken bazı özellikler bulunuyor. Peki, tebliğ kapsamında kullanımı zorunlu olan YN ÖKC’lerde hangi özelliklerin bulunması gerekiyor?

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Nedir?

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz veya kısaca YN ÖKC, eski tip yazar kasaların işlevine ek olarak banka POS özelliği barındırırlar. Ayrıca GİB’e aylık satış raporları gönderir.

Bu yazar kasalar ile kredi kartlı satış işlemi yapıldığı an fiş ve slip aynı anda kesilir ve tüketiciye verilir.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazların Teknik Özellikleri

YN ÖKC’lerin karmaşık, detaylı bir altyapısı ve çok sayıda fonksiyonu bulunur. Bu özellikler hem kullanıcıların işlerini kolaylaştırır hem güvenli işlemlere imkân tanır hem de cihazın GİB sistemi ile iletişim kurmasını sağlar.

YN ÖKC’lerde, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Teknik Kılavuzu’nda belirtilen teknik özelliklerin bulunması gerekir. Bu kılavuz doğrultusunda, söz konusu cihazlarda bulunması gereken 10 temel özelliği sizin için derledik.

1. İşletim Sistemi

İşletim sistemi, cihazların verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. YN ÖKC’lerde en az 32 Bit veri işleme kapasitesi olan bir işlemci bulunması gerekir. Çoklu işlemleri (multiprocess) de desteklemesi gereken işletim sistemi; cihazın fiş düzenleme, uzaktan yönetim, şifreleme ve TSM merkezine veri gönderme işlemleri aynı anda yapmasına izin vermelidir.

2. Veri Tabanı

YN ÖKC’nin veri tabanı; veri kaydetme, raporlama, ve sorgulama özelliklerini taşımalıdır.

3. Mali Hafıza

Mali hafıza, işletmeye ait satış verilerinin hafızada tutulmasını sağlar. YN ÖKC’lerin mali hafızasında en az 1 milyon adet fiş ve en az 4.000 adet Z raporu kaydetme kapasitesi olması gerekir.

YN ÖKC, mali hafızasındaki verilerin silinmesine ve değiştirilmesine izin vermeyecek yapıda olmalıdır. Buna ek olarak her gün 00:00’da Z raporu kontrolü yapmalı ve bir önceki günün Z raporu alınmamışsa, rapor alınmadan aktif hâle geçmemelidir.

4. Günlük Hafıza

YN ÖKC’ler ile yapılan satışlar TSM merkezleri tarafından toplanıp anlık veya günlük olarak GİB sistemine iletilmelidir. Bu işlem ise YN ÖKC’de bulunması gereken günlük hafıza özelliği ile gerçekleşir. Cihazda bulunan günlük hafıza özelliğinin, sonlanan her fişin toplam tutarını ve KDV’sini anında hafızaya kaydetmesi gerekir.

5. Elektronik Mühür

YN ÖKC’lerde, cihaza yapılan fiziksel müdahaleleri algılayan, kapağın açılması veya zorlanması gibi durumlarda kayıt tutan ve olası bir müdahalede cihazı devre dışı bırakan bir elektronik mühür bulunması gerekir. Elektronik mühre sadece yetkili teknik servis müdahale edebilmelidir.

Ayrıca cihazdaki elektronik mühür, tamir ve benzeri teknik servis müdahaleleri sonrasında cihazın tekrar devreye alınmasıyla ilgili olayların kaydının tutulmasına ve TSM merkezine iletilmesine izin vermelidir.


6. Mali Sertifika

YN ÖKC’lerde bulunması gereken bir diğer özellik de mali sertifika. Bu sertifika cihazın, GİB ve TSM merkezi ile güvenli bir şekilde iletişim kurmasını sağlar. Aynı zamanda kimlik doğrulama ve saha kullanım süresi denetleme gibi işlemler için de mali sertifikaya (YN ÖKC SSL Sertifikası) ihtiyaç duyulur.

7. Elektronik Kayıt Ünitesi (EKÜ)

Yeni nesil yazar kasalarda Elektronik Kayıt Ünitesi de olması gerekir. EKÜ, kesilen fişlerin ve düzenlenen raporların ikinci nüshasını elektronik ortamda saklama görevini yapar. Silme ve değiştirme işlemlerinin mümkün olmadığı bu ünitelerdeki bilgiler, ihtiyaç hâlinde incelenebilir.

8. Barkod ve Karekod Okuyucu

YN ÖKC’lere barkod ve karekod okuyucular bağlanabilir. Cihazlar modeline göre farklılık göstererek bu özelliği içinde barındırabilir.

9. PCI Güvenlik Sertifikası

PCI Güvenlik Sertifikası hem cihazı kullanan mükellefin hem de YN ÖKC’yi üreten firmanın güvenliği için büyük önem taşır. Buna göre cihaz, Ödeme Kartları Endüstrisi PIN İşlem Güvenliği (Payment Card Industry PIN Transaction Security) standartlarında PCI 5 veya üzerinde bir güvenlik sertifikasına sahip olmalıdır.

10. ÖKC Yazıcısı

YN ÖKC’lerin olmazsa olmaz özelliklerinden biri de fiş/fatura yazdırabilmesidir. Bu nedenle cihazlarda, genişliği en az 56 mm olan bir yazıcı bulunması gerekir.

İlgili tebliğ kapsamında YN ÖKC’ye geçme zorunluluğunuz bulunuyorsa, yukarıdakiler ve YN ÖKC Teknik Kılavuzu’nda yer alan tüm teknik özellikleri taşıyan bir yazar kasa POS’a sahip olmanız gerekir. Bu ihtiyacınızı Beko 300 TR ile kolayca karşılayabilir, kartlardan manyetik ya da temassız özelliği üzerinden mevzuata uygun bir şekilde ödeme alabilirsiniz.

Yazar kasa POS kullanma zorunluluğu ile ilgili detaylı bilgi için “Yazar Kasa POS Nedir, Kullanımı Zorunlu mudur?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.