Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlara Geçiş Zorunluluğu: VUK 557

Ülkemizde hem yeni nesil ödeme teknolojilerinin kullanılması hem de kayıt dışı ekonominin önlenmesi adına sürekli yeni yasal düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemelerden biri de 557 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile hayatımıza girdi. Tebliğ, kayıtlı ekonominin desteklenmesi ve kartla ödeme imkanlarının genişletilmesi amacıyla düzenlendi. Yayımlandığı 30 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren tebliğde, yazar kasa kullanan işletmeleri ilgilendiren önemli detaylar yer alıyor. Peki, VUK 557 kimleri ilgilendiriyor ve ne gibi düzenlemeleri içeriyor?

VUK 557 Kimleri Kapsıyor?

557 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, ödeme kaydedici cihaz kullanan mükelleflerin tümünü kapsıyor. Tebliğ, çoğunluğu perakende sektöründe son tüketiciye satış yapan işletmelerden oluşan bu grup için yazar kasa konusunda bazı zorunluluklar içeriyor. Uzun zamandır devam eden yeni nesil yazar kasalara geçiş süreci, bu tebliğle birlikte 2024 yılında tamamlanacaktır.

Ayrıca tebliğ hem eski nesil ödeme kaydedici cihaz (EN ÖKC) hem de yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (YN ÖKC) kullanan işletmeleri de ilgilendiriyor. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar için tam anlamıyla zorunluluk geldiği için eski nesil yazar kasalar artık kullanım dışı kalacaktır.

VUK 557 Hangi Düzenlemeleri İçeriyor?

VUK 557 Hangi Düzenlemeleri İçeriyor?


Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenleme, işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçmesini tamamen zorunlu hale getiriyor. Tebliğ ile 2013 yılından bu yana devam eden dönüşüm süreci, tüm perakende ve hizmet sektörünü kapsayacak şekilde güncellendi. EN ÖKC’lerden YN ÖKC’lere geçişin yanı sıra aktif olarak YN ÖKC sahibi olan işletmelere de ödeme uygulaması kullanma zorunluluğu getirildi.

Şimdi, VUK 557 No’lu Tebliğ’in içerdiği düzenlemelere daha yakından bakalım.

EN ÖKC’lerden YN ÖKC’lere Geçiş Zorunluluğu

557 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin içerdiği ilk düzenleme, eski nesil ödeme kaydedici cihazlardan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara kesin olarak geçiş. Bu kapsamda son tüketiciye ürün ve hizmet satışı yapan işletmeler, Vergi Usul Kanunu’na göre fatura vermek zorunda olmadıkları satışlar için kullandıkları EN ÖKC’leri YN ÖKC’ler ile değiştirmek zorunda.

Bu değişim zorunluluğunda EN ÖKC’nin mali hafızasının dolup dolmadığına bakılmıyor ve YN ÖKC’ye 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçiş yapılması zorunlu tutuluyor. İsteyen işletmeler ise bu tarihten önce de YN ÖKC’lere geçiş yapabiliyor. Ayrıca satın alınan YN ÖKC’lerin, 1 Temmuz 2024 tarihini geçmemek kaydıyla satın alındıkları tarihten itibaren 30 gün için kullanılmaya başlanması gerekiyor.

EN ÖKC’ler ise bu tarihe kadar Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun kapsamında hurdaya ayrılmalı. Hurdaya ayrılan EN ÖKC’lerle ilgili servis tutanağı, mali hafıza raporu ve ödeme kaydedici cihaz levhası, bağlı bulunulan vergi dairesine matbu olarak veya KEP (kayıtlı elektronik posta) adresi üzerinden dijital bir şekilde teslim edilmelidir.

Banka veya Ödeme Uygulaması Kullanım Zorunluluğu

VUK 557 No’lu Tebliğ ile gelen düzenlemelerden bir diğeri ise yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda, bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısına ait ödeme uygulaması kullanım zorunluluğu. Yeni nesil yazar kasanın yanında harici banka EFT-POS’u kullanan veya EFT-POS özellikli YN ÖKC kullanan işletmeler, YN ÖKC’lere banka veya ödeme hizmet sağlayıcısına ait ödeme uygulamalarını yüklemek zorunda.

Aynı zamanda işletmelere, en az bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı ile üye iş yeri anlaşması yapma zorunluluğu da gelmiş oluyor. İşletmelerin; üye iş yeri anlaşmalarını 1 Temmuz 2024 tarihine kadar, ödeme uygulaması yüklemelerini ise aktivasyon tarihinden itibaren 30 gün içinde yapmaları gerekiyor.

YN ÖKC’ye Son Geçiş Tarihi Nedir?

Vergi Usul Kanunu'nun 557 numaralı tebliği kapsamında, EN ÖKC'lerden YN ÖKC'lere geçiş için son tarih 1 Temmuz 2024 olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde, üye iş yeri anlaşmalarının yapılması ve banka veya ödeme hizmet sağlayıcısına ait ödeme uygulamalarının YN ÖKC'lere yüklenmesi için de son tarih 1 Temmuz 2024'tür. EN ÖKC'ler de bu tarihe kadar hurdaya ayrılmalıdır.

YN ÖKC’ye Geçiş Yapılmazsa Ne Olur?

YN ÖKC’lere geçiş yapmayan işletmelerin mevcut ödeme kaydedici cihazları, tebliğde belirtilen sürenin dolmasının ardından pasif hale gelecektir. Buna göre 1 Temmuz 2024’e kadar EN ÖKC’den YN ÖKC’ye geçiş yapmayan, EFT-POS ile YN ÖKC bağlantısını gerçekleştirmeyen, bir banka veya ödeme kuruluşuyla üye iş yeri anlaşması yapmayan ve gerekli ödeme uygulamasını YN ÖKC’ye yüklemeyen işletmelerde bulunan ödeme kaydedici cihazlar, 15 gün içerisinde pasif duruma alınacaktır.

Tebliğ kapsamında uygulamaya konulan şartların yerine getirilmesinin ardından ise söz konusu yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar tekrar aktif duruma alınacak ve kullanılmaya devam edilebilecektir.

YN ÖKC Kullanmama Cezası Ne Kadar?

İşletmelerin, VUK 557 kapsamında belirtilen tarihler içerisinde gerekli şartları yerine getirmeleri ve YN ÖKC’lere geçiş yapmaları gerekiyor. İlgili tarihin dolmasının ardından işletmelerin 15 gün zamanı bulunuyor. Bu süreden sonra ise cezai yaptırımlar devreye giriyor.

VUK 557 No’lu Tebliğ kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflere, Vergi Usul Kanunu’nun ve Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun’un ilgili maddeleri doğrultusunda cezai hükümler uygulanacak.

Beko 300 TR ile YN ÖKC’ye Geçiş Yapın

Beko 300 TR ile YN ÖKC’ye Geçiş Yapın


557 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamına giren bir işletmeniz varsa yasal mevzuatlara uygun bir şekilde ticarete devam etmek için Beko 300 TR Yazar Kasa POS alabilirsiniz. Bu şekilde, cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmadan işlerinize ve satışlarınıza devam edebilirsiniz.

Token Finansal Teknolojiler ve Beko ortaklığıyla hizmete sunulan 300 TR Yazar Kasa POS, 20 banka ve 4 yemek kartı ile entegre çalışabiliyor. Müşterilerinize geniş ödeme seçenekleri sunmanızı sağlayan cihaz ile kart üzerinden manyetik, chip’li veya temassız ödeme kabul edebilirsiniz.

Beko 300 TR Yazar Kasa POS, ethernet veya kablosuz bağlantı seçeneği ile kesintisiz bir şekilde ödeme alma deneyimi yaşatır. Üstelik hafif yapısı sayesinde kolay taşınır ve ışıklı tuş takımı ile her ortamda rahatça kullanılabilir. Hem VUK 557 ile uyumlu hem de çeşitli avantajları içerisinde barındıran bir YN ÖKC olan Beko 300 TR Yazar Kasa POS tam size göre.

Tüm bunlara ek olarak Beko 300 TR satın aldıktan sonra Fito uygulamasından da faydalanabilirsiniz. Fito uygulaması üzerinden servis talebi oluşturabilir, cihaz kullanımı hakkında destek alabilir, size özel duyuru ve kampanyalardan anında haberdar olabilirsiniz. Bu avantajdan faydalanabilmek için Fito Android veya Fito iOS uygulamalarından birini hemen indirin!

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.