Yeni İş Kuracak Girişimciler İçin 10 Öneri
İş kurmayı isteyen girişimcilerin yaptıkları en önemli hatalardan biri plansızlıktır. İyi planlanmayan süreçlerde birçok pürüz çıkar ve bu da girişimin başarısını olumsuz etkiler. Dolayısıyla yeni iş kurmadan önce bazı detayları göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu doğrultuda sizin için “Başarılı bir girişimci olmak için neler gerekiyor?” ve “Girişim yaparken nelere dikkat edilmeli?” gibi sorulara cevap olabilecek bir rehber hazırladık.
1. Seveceğiniz Bir Alana Yönelin
Girişimciler için öneriler listemizin başında, doğru alanı belirlemek geliyor. Girişimciler, sevdikleri bir alanda çalıştıkları zaman daha başarılı olabiliyorlar. Dolayısıyla kuracağınız işin, sevebileceğiniz bir alanda olmasına özen göstermelisiniz.
Bu öneri sadece sevilen bir alanla sınırlı kalmak anlamına gelmiyor. Büyüme potansiyeli görülen her alanda iş kurulabilir. Fakat gelecekte bu işin tüm zorluklarına da katlanabilmeniz gerekiyor. Bu yüzden sevdiğiniz ya da sevebileceğiniz bir alan yönelip gerekirse girişimcilik eğitimi alarak o alanda ilerlemenizde fayda var.
2. Yeni Bir Fikir Bulun
Kendi işinizi kurarken girişimcilik yaptığınız alanda fark yaratmayı hedefleyin. Hizmet vereceğiniz sektörde çok sayıda girişimci aktif olacaktır. Mevcut hizmetlerin bir kopyasını sunduğunuz takdirde işinizi büyütmeniz zorlaşır. Bu nedenle faaliyet göstereceğiniz iş kolu için yeni fikirler bulup mevcut hizmetleri geliştirerek fark yaratmalısınız.
3. Detaylı Araştırmalar Yapın
Henüz hangi sektörde iş kuracağınıza karar veremediyseniz aklınızdaki iş fikirlerine yönelik detaylı araştırmalar yapmalısınız. Ayrıca kuracağınız işe karar verdikten sonra da bu detaylı araştırmalara devam etmelisiniz. Öğrenmeye ve gelişmeye açık olduğunuz takdirde aklınızdaki fikri de kolayca geliştirebilirsiniz.
Araştırma konusu, gireceğiniz sektörde rekabet edebilme gücünüzü de artırır. Çünkü bu araştırma sayesinde rakiplerinizi de tanıyabilirsiniz. Sektör ve rakip araştırmasının ardından hangi alanın sizin için daha verimli olduğuna rahatça karar verebilirsiniz.
4. Yol Haritası Çizin
Girişimci olmak için bir yola çıktığınızda, o yolun nereye varabileceğini bilmelisiniz. Aynı şekilde yolda karşınıza çıkacak engelleri de öngörebiliyor olmanız gerekir. Bunu sağlamanın yolu ise yol haritası çizmekten geçer. İşe başlamadan önce kısa, orta ve uzun vadeli adımlarınızı belirlemeli, kendinize geniş bir yol haritası çıkarmalısınız.
5. Yasal Süreçlere Hakim Olun
Yasal süreçlere hakim olan girişimciler, işlerini büyütme konusunda daha şanslı olur. Çünkü kurduğunuz işin herhangi bir noktasında yasalara uymayan bir detay olması, emeklerinizin boşa gitmesine sebep olabilir. Bu noktada hem girişimcilik haklarınızla hem de faaliyet göstermek istediğiniz sektör dinamikleriyle ilgili yasal bilgiler edinmeye çalışın. Bu süreçte profesyonel destek almanızda da fayda var.
6. Hedef Kitle ve Hedef Pazar Seçin
İşinizi kuracağınız sektöre karar verdikten sonra kendinize mutlaka hedef pazar ve hedef kitle seçin. Sektöre doğrudan girip tüm pazara ve kitleye hitap etmeye çalışırsanız rekabet ortamından zarar görebilirsiniz. Yeni kurulan bir girişimin büyük kitlelere hitap etmesi her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle odaklanacağınız kanalı doğru seçmelisiniz.
Öncelikle ürün ve hizmetlerinizin en çok öne çıkacağı mikro pazar alanı belirlemelisiniz. Bu alanı da zamana yayarak yavaş ve kontrollü bir şekilde genişletmelisiniz. Hedef kitle belirlerken de başlangıçta daha spesifik metrikleri dikkate almalısınız. Hedef kitlenizi mümkün olduğunca daraltıp müşterilerinize doğrudan hitap etmelisiniz. Sonrasında hedef pazar gibi hitap ettiğiniz kitleyi de genişletebilirsiniz.
7. Finansal Planlama Yapın
İş kurmak önemli bir sermaye gerektirir. Kuracağınız işin hacmine göre bu sermayenin hacmi de değişir. Fakat finansal açıdan tek süreç, sermaye bulmak ve işletme kuruluşunu tamamlamak değildir. İşinizi kurduktan sonra da finansal yapınızı koruyabilmelisiniz. Bunun için de stratejik bir finansal planlama yapmalısınız.
Finansal planlamanızı yaparken mevcut sermayenizle birlikte muhtemel gelir ve giderleri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Ürün, hizmet, iş gücü, vergi gibi maliyetlerin hiçbirini göz ardı etmemelisiniz. Aynı zamanda iş kurduktan sonra gelir gider dengesinin değişme ihtimaline karşı yeniden düzenlenebilir bir finansal planlama yapmaya da özen göstermelisiniz.
8. Reklam ve Pazarlamaya Önem Verin
Yeni bir girişimci olarak iş kurduğunuzda, işinizin kendi kendine büyümeyeceğini unutmamalısınız. Ticaretin en temel dinamikleri olan reklam ve pazarlamaya gereken önemi göstermediğiniz takdirde işinizi yeterince duyuramaz ve büyütemezsiniz. Bu nedenle yatırımınızın önemli bir bölümünü mutlaka pazarlama çalışmalarına ayırmalısınız.
Reklam çalışmaları yaparken hedef kitlenizin aktif olduğu mecralara yönelmelisiniz. Ayrıca reklamlarınızı hem geleneksel hem de dijital yöntemlerle yayımlamanızda fayda var. Yayın sonrası reklamlarınızı mutlaka takip edin, rapor çıkarın, analiz edin ve gelecekteki pazarlama stratejinizi bu verilere dayanarak yapın.
9. Hem Mağazada Hem E-ticarette Olun
Hangi sektörde olursanız olun, girişim alanınızı kısıtlamayın. Potansiyel müşteri yoğunluğunun yüksek olduğu bölgede bir iş yeri açtıktan sonra e-ticaret platformlarına da yönelin. Son yıllarda ciddi oranda yükselen e-ticaret sektöründe de hizmet vererek kurduğunuz işin büyümesine katkı sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte hem geleneksel hem de e-ticarette aynı anda var olmak, markanızın bilinirliğini de artırır.
10. KOSGEB Desteklerine Başvurun
İş kurduktan sonra yatırım ve destekleri mutlaka değerlendirmelisiniz. Kurduğunuz işi daha hızlı ve etkili bir şekilde büyütebilmek için bu desteklere ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Bu noktada KOSGEB tarafından verilen KOBİ hibe ve desteklerine başvurabilirsiniz.
KOSGEB’in; kuruluş desteği, sertifika desteği, geri ödemesiz hibe, ileri girişimcilik destek ödeneği gibi programlarının şartlarını inceleyerek size uygun olanlardan birine başvurabilirsiniz. KOSGEB destek programlarından faydalanmak için ihtiyacınız olan bilgilere ise “KOBİ Hibe Destekleri Nelerdir? Hibe Desteğine Nasıl Başvurulur?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.