Yapay Zekânın Finansal Kurumlardaki Geleceği
Fintech’lerin temelini oluşturan yapay zekâ (artificial intelligence, AI), bankaları ve finans kurumlarını pozitif anlamda dönüştürüyor. Hem bu kurumlara hem de bu kurumların müşterilerine avantajlar sunan yapay zekânın gelecekte daha fazla etkili olabileceği düşünülüyor. Peki, yaygınlaşma sürecindeki bir trend olan finansal kurumlarda yapay zekâ kullanımı, gelecekte hangi amaçlara hizmet edecek? Finans kurumları, gelecekte yapay zekâdan nasıl faydalanacak?
Fintech’leri Bir Araya Toplamak
Fintech’ler, finansal kurumların işlerini birçok alanda kolaylaştırıyor. Fakat bu fintech’lerin arasında bir iletişim sağlamak, sektördeki personelleri ek görevler yapma durumunda bırakıyor. Bunun yanında yazılım kullanımı da karmaşık hâle ge,liyor. Yapay zekâ ile gelecekte bu fintech’ler, entegrasyonlarla birlikte bir araya toplanabilir. Böylece tek bir çatı yazılım sayesinde farklı görevler yapan tüm yazılımlar aynı anda kontrol edilebilir.
Manuel Görevleri Otomatikleştirmek
Yapay zekânın insanların görevlerini yerine getirme potansiyeli, finans sektöründe de etkili olabilir. Basit fakat zaman alan manuel işlemler, yapay zekâ sayesinde otomatikleştirilebilir. Rutin görevlerin yapay zekâ desteğiyle otomatik bir şekilde tamamlanması, personellerin zaman kazanarak daha verimli işlere yönelmesini sağlayabilir. Bu da kurumlara, kısa zamanda ve az insan gücüyle daha fazla görev tamamlama imkânı sunabilir.
Kredilendirmelerde Karar Süreçlerini Kısaltmak
Yapay zekâ, kredi karar verme sürecinde ve adil kredi riski değerlendirmesinde önemli bir rol oynayabilir. Geleneksel kredi riski değerlendirme modelleri ağırlıklı olarak geçmiş verilere ve kredi puanlarına dayanır. Ancak bunlar bireyin kredi itibarına ilişkin kapsamlı bir görüş sağlayamayabilir. Öte yandan yapay zekâ teknolojileri, başvuru sahibinin kredi itibarını daha doğru bir şekilde değerlendirmek için alternatif veri kaynakları ve davranış kalıpları gibi daha geniş yelpazedeki faktörleri analiz edebilir. Bu yaklaşım, kapsamlı kredi geçmişi olmayan kişilerin değerlendirilmesini de kolaylaştırabilir.
Dolandırıcılık Riskini Azaltmak
Yapay zekâ, zamanda finans sektöründe dolandırıcılığın tespit edilmesi ve önlenmesinde de önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor. Makine öğrenimi (machine learning, ML) gibi algoritmaların kullanılmasıyla finansal kurumlar, büyük hacimli işlem verilerini gerçek zamanlı olarak analiz edebilir, dolandırıcılık faaliyetini gösterebilecek kalıpları ve anormallikleri belirleyebilir. Bu sayede sahte işlemlerin anında tespit edilmesi ve azaltılması, müşteri hesaplarının korunması ve olası mali kayıpların azaltılması sağlanabilir.
Risk ve Veri Analizi Yapmak
Finansal hizmetler, risk ve veri analizi yapma konusunda yapay zekânın en çok benimsendiği sektörler arasında yer alıyor. Yapay zekâ destekli algoritmaların ve makine öğrenimi modellerinin kullanılması, kurumların büyük hacimli verileri işlemesine ve normalde fark edilmeyecek karmaşık kalıpları belirlemesine olanak tanıyabilir. Mevcut finansal durumun değerlendirilmesi, pazarlama stratejilerindeki başarı oranının ölçümü ve şirket için performans izlemelerinin tümü, yapay zekâ ile pratik ve tutarlı bir şekilde yapılabilir.
Siber Saldırılara Karşı Koruma Sağlamak
Yapay zekânın büyük umut vadettiği alanlardan biri de siber güvenlik risklerinin belirlenmesi ve azaltılmasıdır. Siber saldırıların sıklığının ve karmaşıklığının artmasıyla birlikte finansal kurumlar sürekli olarak sağlam güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyuyor. Yapay zekâ destekli sistemler, büyük miktarda veriyi gerçek zamanlı olarak analiz edebildiği için siber saldırıların önceden tespiti de kolaylaşabilir. Olası bir siber saldırıya karşı zamanında önlem alabilme konusunda yapay zekânın faydaları olabilir.
Maliyet Tasarrufu Sağlamak
Finansal kurumların maliyet tasarrufu sağlamak için de yapay zekâya ihtiyacı olabilir. Yapay zekânın hem bugün sundukları hem de gelecekte sunabilecekleri, finans kurumları için mali açıdan da önemli. Yapay zekâ desteğiyle personellerden daha fazla verim alınabilir, kısa sürede daha fazla iş tamamlanabilir, müşteri memnuniyeti artırılabilir ve yeni müşteri edinme süreleri kısalabilir. Bunlar da bir yandan maliyet tasarrufu sağlarken diğer yandan geliri artırma konusunda etkili olabilir.
Müşteri Deneyimini İyileştirmek
Müşteri memnuniyeti, her sektörde olduğu gibi finans sektöründe de hayati önem taşır. Yapay zekâyı finansal kurumlara dahil etmek, müşteri deneyimini iyileştirme açısından avantaj sağlayabilir. Müşterilere kişiselleştirilmiş hizmetler sağlama, müşteri tercihlerini anlama, kişiye özel öneriler ve ürünler sunma, yapay zekâ ile mümkün olabilir. Müşteri deneyimini iyileştirecek olan bu imkânlar, dolaylı olarak memnuniyeti ve sadakati de artırır.
Sorunsuz Müşteri Hizmetleri Sunmak
Günümüzde olduğu gibi gelecekte de yapay zekânın en etkili alanlarından biri müşteri hizmetleri olacak. Müşteri hizmetlerinin hızlı ve pratik bir şekilde çalışabilmesi adına kullanılan chatbotlar, yapay zekâ algoritmalarının gelişmesiyle daha verimli hale gelecek.
Günümüzde 7/24 müşteri hizmetleri sunma ve temel sorgulara anlık cevap verebilme kabiliyeti bulunan yapay zekâ destekli sohbet robotları gelecekte daha verimli bir şekilde kullanılabilecek. Bu imkân ise doğal dil işleme (natural language processing, NLP) ve makine öğrenimi (machine learning, ML) gibi sistemlerle sağlanacak. Müşteriyi tanıyabilecek olan chatbot’lar, kişisel asistanlık görevi de yapabilecek.
Sohbet robotlarının finansal kurumlardaki kullanımıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için “Finans Sektöründe Chatbot'lar Nasıl Kullanılıyor?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.