VUK 507 Numaralı Tebliğ Ne Yenilikler Getiriyor?
VERGİ USÜL KANUNU 507 NUMARALI TEBLİĞ NE YENİLİKLER GETİRİYOR?
1 Eylül 2019 tarihinde uygulamaya giren 507 sıra numaralı Vergi Usül Kanunu tebliği "Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi", satış ve ödeme işlemlerine ilişkin belli düzenlemeler getirdi.Tebliğde “Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi”, finans kuruluşları ya da ödeme kaydedici cihaz üreticileri ile birlikte özel entegratör kuruluşlar tarafından bu tebliğde belirtilen usul ve esaslara uygun gerçekleştirilen satış, ödeme/tahsilat işlemleri ile bu işlemlere ilişkin mali belgelerin elektronik belge olarak oluşturulması, iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesi süreçlerine ilişkin olarak başkanlıkça izin verilen sistem olarak tanımlanıyor.
Bu tebliğ kapsamında, gerekli izin ve testleri tamamlanmış belli başlı işletici kuruluşlar, ürün ve hizmetlerini geliştirmeye ve satışa sunmaya başladı. İzin verilen finans kuruluşları ile ödeme kaydedici cihaz üreticilerine ve özel entegratörlere ilişkin bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Token Finansal Teknolojiler A.Ş. olarak Vergi Usül Kanunu 507 numaralı tebliğ kapsamında ilk onay alan şirketlerden biri olarak geliştirdiğimiz BEKO 400 TR Android POS cihazı ile satış, ödeme ve fatura işlemlerinizi tek bir cihazda birleştirip daha az maliyetle daha hızlı iş yönetimi yapmanıza imkân sağlıyoruz. Beko 400 TR hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
MADDELERLE VERGİ USÜL KANUNU 507 NUMARALI TEBLİĞ
- Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) portalı üzerinden ayrıca bir işleme gerek kalmadan, işletici kuruluş tercihi yapılarak, tebliğ kapsamında hizmet alınmaya başlanılıp, Vergi Usül Kanunu 507 numaralı tebliğ kapsamında e-fatura sistemine geçiş yapılabiliyor.
- ÖKC kullanma zorunluluğu olan işletmeler, ÖKC cihazlarına alternatif ya da ek olarak Vergi Usül Kanunu 507 numaralı tebliğ kapsamında geliştirilen Android POS cihazlarını kullanabiliyor.
- Sisteme dahil olan mükelleflerin, faaliyetlerinde ödeme kaydedici cihaz kullanma
mecburiyetleri bulunmuyor. Ancak sisteme dahil olan mükelleflerden hali hazırda ödeme kaydedici cihaz kullananlar, söz konusu cihazlarını perakende satış fişi ile belgelendirilebilecek satışlarında kullanmaları mümkün. - 500 TL altındaki perakende mal ve hizmet satışlarında “nihai tüketici” açıklamasıyla hızlı satış yapabiliyor ve bu şekilde düzenlenen faturalar perakende satış fişi veya ÖKC fişi olarak kabul ediliyor.
19 Ekim 2019 tarihli 509 sıra numaralı Vergi Usül Kanunu 507 numaralı tebliği ile gelen düzenlemeyle 10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye indirilen e-fatura kullanım zorunluluğu, yılda 5 milyon TL üstü ciro yapan her mükellefin artık e-fatura sistemini kullanmasını zorunlu hale getiriyor. Yine bu tebliğle birlikte, serbest meslek erbaplarının da e-SMM adında e-fatura çeşidini üretme zorunluluğu bulunuyor. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda e-fatura kullanımının yoğun bir şekilde artacağı öngörülüyor.
Token Finansal Teknolojiler olarak, Vergi Usül Kanunu 507 numaralı tebliği ile uyumlu olarak geliştirdiğimiz Beko 400 TR ile, giriş bedeli ödemeden ve hiçbir entegrasyon gerekmeden dakikalar içerisinde e-faturaya geçmeyi mümkün hale getiriyoruz.
VERGİ USÜL KANUNU 507 NUMARALI TEBLİĞDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Vergi Usül Kanunu 507 numaralı tebliğ kapsamında geliştirilen yeni ürün ve hizmetlerden aşağıdaki mükellef grupları faydalanabiliyor:
a) Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler,
b) İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler,
c) Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler,
ç) Serbest meslek kazancı elde eden mükellefler,
d) Gerçek usulde vergilendirilen zirai kazancı elde eden mükellefler,
e) Vergiden muaf esnaf.