Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Turizm İşletmelerinin Bilmesi Gereken Mevzuat Değişiklikleri

Turizm işletmeleri, 1 Ocak 2023’ten itibaren yeni bir verginin mükellefi oldu. Konaklama Vergisi adıyla hayatımıza giren bu yeni uygulama, turizm işletmelerinde konaklayan vatandaşlardan alınacak. Vergi tutarı, işletme tarafından müşterilerden tahsil edilerek vergi dairesine ödenecek. Dolayısıyla turizm sektöründeki işletme sahiplerini yeni sorumluluklar bekliyor.

Peki, bu sorumluluklar neler ve yeni Konaklama Vergisi hangi işletmeleri ilgilendiriyor?

Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği

Yeni Konaklama Vergisi, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 34. maddesine eklenerek 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Vergiyle ilgili detaylar ise Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği ile Resmî Gazete’de yayımlandı. Tebliğde; vergiye tabi işletmelere, vergiye konu hizmetlere, matraha, vergi oranına ve uygulama esaslarına yer verildi. Tebliğ doğrultusunda yeni Konaklama Vergisi’ni daha yakından inceleyelim.

Konaklama Vergisi’ne Tabi İşletmeler

Konaklama Vergisi, 2019’da yürürlüğe giren Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te yer alan işletmeleri ilgilendiriyor. Buna göre geceleme hizmeti sunması hâlinde Konaklama Vergisi ödeyecek olan işletmeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Oteller, tatil köyleri, butik oteller, apart oteller
  • Moteller, pansiyonlar, özel konaklama tesisleri
  • Çiftlik evleri, köy evleri, yayla evleri, dağ evleri
  • Konaklama amaçlı mesire yerleri, kampingler
  • Turizm kompleksleri, tatil merkezleri
  • Eğlence merkezleri, personel eğitim tesisleri
  • Sağlıklı yaşam tesisleri, termal tesisler
  • İlgili yönetmelikte yer alan nitelikleri taşıyan uygulama otelleri
  • Personeller için ayrılan (lojman hariç) konuk evi, misafirhane, kamp ve dinlenme tesisleri
  • Bunların dışında kalan ve turizm işletmesi belgesi olup olmaması fark etmeksizin geceleme hizmeti sunan tüm tesisler

Kampingler için ayrıca bir parantez açmakta fayda var. Bu alanlarda konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendilerinin karşılaması, vergiye etki etmiyor. Yani kampinglere giriş yapan bir kişi kendine ait çadır ve karavanda kalsa da işletmeye ait bungalov evde kalsa da kamping sahibi, bu hizmeti vergilendirmekle yükümlü olacak.

Konaklama Vergisi’ne Konu Olan Hizmetler

Konaklama


Yeni Konaklama Vergisi uygulaması sadece konaklama hizmetini değil, tesislerde verilen diğer hizmetleri de kapsıyor. Tebliğde “geceleme” olarak açıklanan konaklama hizmeti; oda ve yer tahsis edilmesiyle birlikte tesiste günlük yatma, barınma ve kalma hizmetlerini ifade ediyor.

Buna göre tek gecelik konaklamalarda, gece tamamlanmadan çıkış yapılsa bile tek gecelik ücret üzerinden vergilendirme yapılacak. Uzun süreli konaklamalarda ise sadece ücreti tahsil edilen kısım vergiye konu olacak. Yani 7 gün konaklamak için tesise giriş yapan bir kişi 3 gün sonra 3 günlük ücret ödeyip tesisten ayrılırsa işletme sahibi sadece bu 3 gün için vergilendirilecek.

Konaklama tesislerinde verilen hizmetler ise tesis bünyesinde sunulan geceleme dışındaki diğer tüm hizmetleri kapsıyor. Kısacası bir konaklama tesisinde ücret tahsil edilen her hizmet, yeni Konaklama Vergisi’ne konu olacak. Buna yeme, içme, eğlence etkinlikleri, aktiviteler, spor alanlarının ve havuzun kullanımı gibi hizmetleri örnek olarak gösterebiliriz.

Ayrıca konaklama hizmetinin oda+kahvaltı, tam pansiyon, yarım pansiyon, her şey dahil gibi isimlerle paket şeklinde satılması da vergilendirme konusunda bir etki yaratmıyor. Hizmetin tesis bünyesinde sunulması ya da dışarıdan temin edilmiş olması da fark etmiyor. Kısaca konaklamayla birlikte konaklama ücretine dahil olarak veya haricen ücret tahsil edilen hizmetlerin tümüne Konaklama Vergisi yansıtılacak.

Konaklama Vergisi Matrahı ve Oranı

Yayımlanan tebliğin bağlı olduğu kanuna göre Konaklama Vergisi oranı %2. Konaklama Vergisi’nin matrahı ise verilen hizmet için tahsil edilen tutarın KDV hariç kısmından oluşuyor. Yani vergilendirme, toplam fatura tutarı üzerinden değil, sadece ilgili hizmetlerin tutarı üzerinden yapılıyor. Ayrıca hesaplanan Konaklama Vergisi tutarı, KDV matrahına dahil edilmiyor. Örnek bir hesaplamayla konuyu daha net anlatabiliriz.

Bir turizm işletmesinin, KDV hariç 10.000 TL karşılığında tam pansiyon bir konaklama hizmeti sunduğunu varsayalım. Buna göre fatura şöyle şekillenecektir:

  • KDV Hariç Konaklama Bedeli: 10.000 TL
  • Konaklama Vergisi: 10.000 x 0,02 = 200 TL
  • KDV: 10.000 x 0,10 = 1.000 TL
  • Genel Toplam: 11.200 TL

Konaklama Vergisi Beyannamesi ve Vergilendirme Dönemi

Konaklama Vergisi’nde vergilendirme dönemini, faaliyet yılının birer aylık dönemleri oluşturuyor. Konaklama Vergisi beyannamesinin ise vergilendirme dönemini takip eden ayın 26. gününün akşamına kadar, KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine online olarak verilmesi gerekiyor.

Konaklama Vergisi ile ilgili fatura işlemlerini kolaylaştırmak için Beko 400 TR Android POS cihazından faydalanabilirsiniz. Beko 400 TR sayesinde konaklama ödemelerinizi alırken Konaklama Vergisi’ni de anında müşterinizin faturasına yansıtabilirsiniz. Ayrıca oda, masa ve diğer tüm hizmetlerinizi de Beko 400 TR Android POS cihazına aktarabilir; ödemelerinizi temassız, QR ve NFC gibi çeşitli yöntemlerle alabilir, tüm süreci kolayca yönetebilirsiniz.

Bunlara ek olarak VUK 507 kapsamında geliştirilen Beko 400 TR Android POS ile mali mühür ücreti olmadan dakikalar içinde e-faturaya geçebilir, sadece müşteri bilgileri ile tek tıkla, müşterilerinizin e-posta adresine e-arşiv veya e-fatura gönderebilirsiniz. Beko 400 TR Android POS cihazına hemen geçin, e-faturalarınızı ve satış işlemlerinizi tek noktadan yönetin.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.