Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Token Platform İş Modeli ve Gelecek Servisleri

Token’ın temel gücü, 1985 yılından bu yana mali işlemleri kayıt altına alan yazar kasa ürünlerini tasarlaması, üretmesi ve servis hizmeti vermesinden gelirdi. İşlemci kapasitelerinin artması ve ağa bağlı cihazların yaygınlaşmasına paralel olarak cihazlar artık ürün özelliklerinin yanında dijital servisler verebilme imkânına da kavuştu.

Bugün ürün firmalarının servis firmalarına doğru geçiş yaptığını görüyoruz. Ödeme dünyasının dev firmaları, kendilerini ürün firmasından servis firmasına dönüştürmek için kendi içlerinde dönüşmeye çalıştılar ve satın almalar yaptılar. Bunlar ürün cirosunun yanında servis cirosunun oluşmasına ve tekrarlı gelir kalemleri oluşturmaya yönelik hamlelerdi.

Token Servis & Platform İş Modeli

Token Platform İş Modeli


Servis işinin ve iş modellerinin tasarlanması, ürün tasarımının doğuşu ile başlıyor. İş modelini, servis modeli ile bütünleşecek şekilde tasarlamak gerekiyor.

Token, cihaz tasarımı ve üretimi konusundaki uzmanlığı ile yeni servis iş modellerini oluştururken servis altyapılarına uygun şekilde süreçleri de eş zamanlı kurarak ödeme servislerine ihtiyaç duyacak bankalar ve yemek kartı firmaları ile de stratejik iş birlikleri kurmaya başladı. Ayrıca servisin oluşmasına katkı sağlayan telekom operatörleri, bilgi teknoloji firmaları, sertifika kuruluşları ve yazılım firmalarının servislerini de tek bir platformda birleştirilmesini sağladı. Bu sayede Token, platform iş modelini çalıştıran en büyük fintech (fintek) firmalarından birisi haline geldi.

Token’da Güvenlik

Türkiye kartlı sistemler konusunda, Türk bankalarının yenilikçi uygulamaları sayesinde dünyadaki öncü pazarlardan birisi konumunda. Kartlı ödeme sistemlerinin başarısı; ödeme sistemlerinin güvenli şekilde çalıştırılması, sahtekarlıkların önlenmesi, işlemlerin sürtünmesiz şekilde yapılması ile ölçülür. Token bu anlamda, oluşturmuş olduğu TSM (Trusted Service Manager) yapısı ile bankalara güvenli bir altyapı sunar, RKL (Remote Key Loading) altyapısı ile banka anahtarlarının güvenli şekilde değiştirilmesini sağlar. Ödeme sistemlerinin gerektirdiği EMV ve PCI kuralları çerçevesinde de operasyonlarını yönetir.

EMV L1 ile donanım, L2 ile yazılım güvenliği sağlarken L3 ile cihazların, bankaların kartlı sistem altyapıları ile sorunsuz çalışmalarını garanti altına alır. PCI-DSS uyumlu altyapı ise ağ güvenliğini garanti eder.

Token, kurmuş olduğu ödeme servis platformu altyapısı ile 20 bankaya ve 5 yemek kartı firmasına hizmet ederken 800 binden fazla işletmede, iş ortaklarının kartlarını ve ödeme işlemlerini kolayca yapmalarını sağlar. Küçük esnaf ve KOBİ’lerimizin de rahatlıkla işlerini devam ettirmelerine, vergi bildirimlerini kolayca yapmalarına, farklı ödeme yöntemlerini kabul etmelerine, bankalar ve yemek kartı firmaları ile mutabakatlarını sorunsuz bir şekilde tamamlamalarına imkân tanır.

Token, kurmuş olduğu stratejik iş birlikleri, platform iş modeli ve yarattığı ekosistem sayesinde bu altyapıyı sürdürülebilir şekilde devam ettirir. Müşteri memnuniyetinde %98, servis memnuniyetinde de %99 seviyesine ulaşmış, sürekli işini daha ileriye götürmeye çalışan, adanmış bir ekibe sahiptir.

Token ekibi, iş ortaklıkları ve projeler ile birçok servisi senkronize şekilde birbirine bağlayarak platform iş modelini oluşturur. Müşterilere tek bir deneyim yaşatan platform iş modeli ile müşteri deneyimi de en üst seviyeye ulaşır.

Token Platform İş Modelinin Geleceği

Token, fintek dünyasında platform iş modeli ile öne çıkan bir ödeme sistemleri servis şirketi olarak önümüzdeki dönemde, KOBİ’lerin ve küçük esnafın finansal sağlığını koruyacak ve güçlendirecek bir platform haline dönüşme potansiyeline sahip.

Özellikle servis ve açık bankacılık hizmetleri ile genişletilmiş ödeme platformları ve süreçleri, esnaf ve KOBİ’lerin kendi işlerine daha fazla odaklanmalarına yardımcı olacak. Bu süreçte esnaf ve KOBİ’ler finansal araçlara daha kolay erişerek bu araçları hızlı ve kolay bir şekilde kullanabilecek. Aynı zamanda yapay zekâ ile daha doğru karar verebilmelerine imkân sağlayabilecek araçlar da gelecekte platforma eklenecek. Böylece Token, mükemmel ve sürtünmesiz müşteri deneyimi yaratmaya devam edecek.

Siz de ekosistemimizin bir parçası olmak, müşterilerinize ve iş ortaklarınıza değer yaratmak isterseniz Token ile iletişime geçebilirsiniz.

Ferhat Ünlükal

Yazar Avatarı

Ferhat Ünlükal, Token Finansal Teknolojiler A.Ş.’de Ödeme Servisleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. 25 yılı aşkın süredir, Koç Holding bünyesinde; Beko, Arçelik, Grundig, Token firmalarında, Fintek ve ödeme sistemleri alanında; stratejik planlama, iş geliştirme, proje yönetimi, ürün yönetimi ve müşteri yönetimi ekiplerini yönetmiştir.  Token Finansal Teknolojiler A.Ş.’nin kurumsal girişim yolcuğunda yer almış, son 6 yıldır Token Finansal Teknolojilerde bankacılık, perakendecilik ve fintek alanlarındaki projelerine imza atmıştır.  Ödeme Sistemleri, bankacılık, perakende çözümleri, enerji çözümleri, platform yönetimi, işletimi, fintek, ekosistem oluşturma ve iş modelleri kurulması alanlarında uzmanlaşmıştır.