Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Offline Satış Nedir, Yöntemleri Nelerdir?

Geleneksel ticaretin kendine özgü bazı satış yöntemleri vardır. E-ticarete dahi ilham veren bu geleneksel satış yöntemlerinin, işletme ve müşteri arasındaki ilişkinin temellerinde de yeri vardır. Dolayısıyla bir işletme sahibiyseniz offline satış da diyebileceğimiz geleneksel yöntemleri yakından tanımalısınız. Bu doğrultuda “Offline satış ne demek, offline satış nasıl yapılır ve online satış ile offline satış arasındaki farklar nelerdir?” gibi sorulara cevap verdik.

Offline Satış Nedir?

Offline satış, müşterilere ziyaret edebilecekleri fiziki bir mağaza ile görüp deneyimlenebilecekleri ürün ve hizmetler sunularak yapılan geleneksel ticaret yöntemidir. Bu modelde müşteri; ürünle etkileşime girebilir, ürünü bizzat görebilir, tercih ve ihtiyaçlarına göre satın alma kararı verebilir. Çevrim dışı satış olarak da bilinen offline satış, genellikle bir satış görevlisinin veya mağaza personelinin müşteriye satın alma işleminde yardımcı olduğu yüz yüze etkileşimleri de içerir.

Offline satışın temelinde, kişiselleştirilmiş ve etkileşimli bir alışveriş deneyimi sunma fikri yatar. Müşteriler soru sorabilir, tavsiye isteyebilir ve bilgili personelden anında yardım alabilir. Offline satışlarda müşteri ilişkileri bu düzeyde olduğu için marka ile müşteri arasında daha derin bir bağlantı kurulabilir. Dolayısıyla çevrim dışı satışlarda sadık müşteri edinmek çok zor değildir.

Online bir süreç içermediğinden e-ticaret dışı satış da diyebileceğimiz bu yöntem, ürünü fiziksel olarak inceleme ve test etme deneyimi verdiği için bazı sektörlerde özellikle tercih edilir. Giyim, mobilya, elektronik gibi sektörlerde hizmet veren perakende satış mağazalarını bu konuda örnek gösterebiliriz.

Offline Satış Yöntemleri Nelerdir?

Offline Satış Yöntemleri Nelerdir?
 

Offline satış, sadece müşterilerin fiziki işletmeye giderek alışveriş yapmasını içermez. Bu satış modelinin hem günlük hayatta hem de ticari hayatta karşımıza çıkan birçok farklı yöntemi bulunur. Başlıca çevrim dışı satış yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:

Yüz Yüze Satışlar / Mağaza İçi Satış

Fiziki mağaza satışları, müşterilerin mağazanızı ziyaret ettiği ve satış ekibinizle etkileşime geçtiği geleneksel satış yöntemidir. Satış görevlileri müşterileri selamlar, yardım sunar, ürün bilgilerini sağlar ve satın alma süreci boyunca müşterilere rehberlik eder. Bu kişisel dokunuş, kişiye özel önerilere ve daha yüksek düzeyde müşteri hizmetlerine olanak tanır.

Doğrudan Satış / Saha Satışları

Doğrudan satış, satış temsilcilerinin potansiyel müşterilere şahsen ulaşmasını içerir. Bu yöntem; kişiselleştirilmiş etkileşimlere, müşteri sorgularına ve itirazlarına doğrudan yanıt verme fırsatı sağlar. Ayrıca satış belirli bir mağazada değil, müşterinin uygunluğuna ya da ürünün tipine göre farklı lokasyonlarda gerçekleşir.

Ticari Fuar ve Sergi Satışları

Ticari fuarlar ve sergiler, daha çok offline B2B (işletmeden işletmeye) satışlar için uygun bir yöntemdir. Fuarlarda belirli bir ürün veya hizmete ihtiyacı olan işletmeler, fuar ve sergiler aracılığıyla bu ihtiyaçlara çözüm üreten işletmelere ulaşır. Satışların bir kısmı fuar alanında gerçekleşirken sonradan iletişim kurarak alışveriş yapan müşteriler de olur.

Uzaktan Satış / Tele Pazarlama

Uzaktan satış ve tele pazarlama genellikle telefon, radyo ve televizyon gibi offline satış kanalları üzerinden yapılır. Müşteriler, radyo ve televizyonlara verilen reklamlar üzerinden bir işletmeye ulaşarak alışveriş yapabilirler. Ayrıca işletmenin müşterileri arayarak telefon üzerinden satış ve pazarlama yapması da bu yönteme dahildir.

Offline Satış Nasıl Yapılır?

Çevrim dışı satış yapmak, başarılı bir müşteri deneyimi oluşturmak için dikkatli planlama ve uygulama gerektirir. Etkili bir şekilde offline pazarlama ve satış yapmak için bazı temel stratejiler şunlardır:

Konum Seçimine Dikkat Edin

Mağazanız için hedef müşterilerinizin kolayca erişebileceği ve görebileceği bir konum seçin. Yaya trafiği, park yeri mevcudiyeti ve tamamlayıcı işletmelere yakınlık gibi faktörleri göz önünde bulundurun.

Mağaza Tasarımına Özen Gösterin

Mağaza düzeninizi müşteri deneyimini geliştirecek şekilde tasarlayın. Çekici vitrinler kullanın, ürünleri birbirleriyle uyum sağlayacak şekilde düzenleyin ve rahat gezinme alanları yaratın. Tabela ve ürün bilgilerinin net ve kolayca görünür olduğundan emin olun.

Nitelikli Satış Personelleriyle Çalışın

Satış personeliniz işletmenizin yüzüdür. Bu nedenle onların eğitimine ve gelişimine yatırım yapın. Ürün bilgisi, müşteri hizmetleri becerileri ve etkili satış yapma yeteneğine sahip personelle çalışın. Ayrıca nitelikli personelle çalışıyor olsanız bile mesleki eğitime devam etmelerini teşvik edin ve offline satış konusunda mümkün olduğunca eğitim almalarını sağlayın.

Offline Pazarlama Stratejileri Oluşturun

Çevrim dışı mağazanızı çeşitli pazarlama kanalları aracılığıyla tanıtın. Basılı reklamlar ve radyo spotları gibi geleneksel yöntemleri kullanın. Marka görünürlüğünü artırmak için yerel etkinliklere katılın ve topluluk girişimlerine sponsor olun. İlgi çekmek için müşteri yönlendirmelerinden ve ağızdan ağıza pazarlamadan yararlanın.

Özel Mağaza İçi Deneyimler Sunun

Fiziki yani offline mağazanızda online mağazaların sunamayacağı benzersiz deneyimler sunmaya çalışın. Örneğin ürünlerinizle ilgili etkinliklere, atölye çalışmalarına veya gösterilere ev sahipliği yapabilirsiniz. Müşterilerinize değerli bir deneyim yaşatmak için kişiselleştirilmiş danışmanlık sunma yöntemini de deneyebilirsiniz.

Ödeme Sürecini Optimize Edin

Ödeme sürecinizin müşteriler için kusursuz ve kullanışlı olduğundan emin olun. Nakit, kredi kartı ve mobil ödemeler dahil olmak üzere çeşitli ödeme yöntemlerini kabul edin. Kredi ve banka kartlarıyla ödeme alacağınız POS cihazının kesintisiz ödeme deneyimi sunabilecek altyapıya sahip olduğundan emin olun. Ayrıca ödeme deneyimini geliştirmek için temassız ödeme, link ile ödeme veya dijital cüzdan gibi teknolojiler ile ödeme almanızı sağlayacak altyapılara da sahip olmanızda fayda var.

Offline ve Online Satış Arasındaki Farklar

Çevrim dışı ve çevrim içi satış, işletmelerin çalışma şeklini ve müşterilerin alışveriş yapma biçimini etkileyen belirgin farklılıklara sahiptir. E-ticaret ve offline satışın karşılaştırılması yapıldığında, iki tarafın da farklı konularda avantaj sağladığını görebiliriz.

Bu iki yöntem arasındaki farklardan biri erişilebilirliktir. Offline satışta müşterinin, işletmenin çalışma saatleri içinde mağazaya gitmesi gerekir. Online satışta ise 7/24 sipariş vermek mümkündür. Fakat gece yarısı online olarak verilen bir siparişin gönderilmesi için yine satıcının çalışma saatlerini beklemek gerekir.

Online ve offline satış, müşteri deneyimi konusunda da farklılıklara sahiptir. Offline satışta yüz yüze ve anlık iletişim mümkündür. Bu sayede müşteriler, akıllarındaki tüm sorulara hızla cevap bulabilir. Online satışta ise muhtemel soruların cevapları genellikle e-ticaret sitesine eklenir. Ekstra sorular satıcıya yazılı olarak iletilir ve cevaplama süresi, satıcının çalışma politikasına göre değişir.

Online alışverişlerde tüketiciler, satın alacakları ürünlerin kalitesinden ve performansından her zaman emin olamayabilirler. Bu nedenle bilinmeyen ve güven vermeyen e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak risklidir. Offline satışta ise ürünü doğrudan deneme şansı vardır. Ürün kalitesini test etmek mümkün olduğu için bilinmeyen bir mağazaya girmek her zaman riskli değildir.

Reklam ve pazarlama konusu da bu iş modelleri için fark oluşturur. Aslında offline mağazaların online, online mağazaların ise offline reklam araçlarından faydalandığını görmemiz mümkün. Örneğin sosyal medyada online satış yapmayan fiziki bir mağazanın, yol kenarındaki bir billboard’da ise offline satış yapmayan bir e-ticaret sitesinin reklamını görebiliriz. Fakat online reklamlar daha fazla kişiye ulaşırken offline reklamların kitlesi sınırlıdır. Ayrıca online reklamların performansını izlemek ve analizini yapmak daha kolaydır.

Offline Satışın Avantajları

Çevrim dışı satış yapmak, işletmenizin satış başarısına ve büyüme potansiyeline katkı sağlayacak avantajlar sunar. Bu avantajlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi sunma
  • Anlık iletişim kurabilme ve taleplere hızlı cevap verebilme
  • Canlı ve birebir müşteri hizmetleri imkânı
  • Müşteriye ürünleri deneme fırsatı sunma
  • Ödeme ve teslimatı aynı anda yapabilme
  • Yerel satışlarla sadık müşteri kitlesi oluşturabilme
  • Esnek ve alternatif ödeme yöntemleri sunabilme
  • Tüm bu faydaların etkisiyle kolayca güvenilirlik kazanma

Offline Satışlarda Ödeme Nasıl Alınır?

Çevrim dışı satışlarda başlıca ödeme yöntemi nakittir. Fakat günümüzde nakit paranın yerini önemli ölçüde kartlar almış durumda. Dolayısıyla POS cihazı, çevrim dışı satış yapan bir işletmenin demirbaşları arasındadır. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla ödeme alabilmek için altyapısı güçlü bir POS cihazı kullanmak, çevrim dışı satışların devamlılığı konusunda fayda sağlar.

Temassız ödemeyi de offline satışlarda ödeme yöntemleri arasında gösterebiliriz. Kredi ve banka kartlarında bulunan temassız özelliği ile ödeme almak, çevrim dışı satışlarda ödeme sürecini hızlandıran ve müşteriye iyi bir ödeme deneyimi yaşatır.

Bunlara ek olarak fiziki mağazanızda yeni nesil ödeme yöntemlerini kabul etmenizde de fayda var. Örneğin günümüzde akıllı telefonlar üzerinden yapılan dijital ödemeler oldukça yaygın. Bu noktada QR kod ve NFC teknolojisi ile ödeme almaya uygun bir POS cihazı edinmelisiniz. Böylece alışverişte offline, ödemede ise online yöntemleri tercih eden müşterilere de hitap edebilirsiniz.

Çevrim dışı satışlarınızda ödemelerinizi, Türkiye’nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token ile hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde alabilirsiniz. Token Finansal Teknolojiler’in Koç Holding güvencesi ve Beko gücüyle geliştirdiği 300 TR Yazar Kasa POS ve 400 TR Android POS cihazlarıyla müşterilerinize yeni nesil ödeme deneyimi sunabilirsiniz.

Token’ın ödeme cihazları ile kredi kartından karekoda kadar birçok farklı yöntem ile ödeme alabilir, müşterilerinizin offline mağazanızdan mutlu ayrılmasını sağlayarak satışlarınızı artırabilirsiniz. Üstelik Token tarafından geliştirilen Beko 400 TR Android POS içerisinde yer alan Token E-Belge uygulaması sayesinde entegrasyon gerekmeden aynı gün içerisinde e-faturaya geçebilir, ihtiyaç halinde müşterilerinize tek bir tuş ile e-fatura ve e-arşiv fatura gönderebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.