NFC Nedir? Nasıl Çalışır? Kullanım Alanları Nelerdir?
Kablosuz bağlantı teknolojileri, günümüzde birçok alanda işleri kolaylaştırmak amacıyla kullanılıyor. Bunlardan biri de NFC teknolojisi. Cihazlar arasında iletişimi sağlayan kablosuz teknolojilerden biri olan NFC, başta ödeme olmak üzere birçok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda biz de “NFC nedir, nasıl çalışır, NFC ile nasıl ödeme alınır ve nasıl ödeme yapılır?” gibi sorulara cevaplar verdik.
NFC Nedir?
NFC; mobil veya yerleşik cihazların iletişim kurabilmesi, bilgi aktarımı yapabilmesi için kullanılan bir teknolojidir. Teknolojiye verilen “Near Field Communication” isminin kısaltması olan NFC, Türkçe olarak “yakın alan iletişimi” şeklinde ifade ediliyor. Bu isim, teknolojinin çalışma prensibini de anlatıyor. Çünkü NFC, sadece birbirine çok yakın cihazlar arasında çalışıyor.
NFC Nasıl Çalışır?
NFC teknolojisi, bu teknolojiye sahip cihazlar ve donanımların birbirlerine yaklaştırılmasıyla çalışıyor. Veri aktarımının gerçekleşmesi için aradaki mesafe 4 santimetreden fazla olmamalıdır. Yakınlaşan araçlar NFC sayesinde birbirleriyle iletişime geçiyorlar ve bilgi aktarımı gerçekleştiriyorlar. Ayrıca NFC teknolojisiyle komut talepleri gönderilebiliyor ve basit bir donanımla diğer cihazın karmaşık bir görevi yerine getirmesi sağlanabiliyor. Buna Wi-Fi etiketlerini örnek olarak gösterebiliriz.
İçine internet bağlantısı bilgileri eklenebilen Wi-Fi etiketleri sticker şeklinde herhangi bir yere yapıştırılabilir. NFC özelliği açık bir telefon bu etikete yaklaştırıldığında, etiket üzerindeki NFC antenleri, telefona internete bağlanma komutu gönderir. Telefon ise herhangi bir şifre girmeye gerek kalmadan doğrudan Wi-Fi ağına bağlanır.
Bunlara ek olarak NFC teknolojisinin en önemli özellikleri arasında güç kaynağına ihtiyaç duymadan çalışabilmesi ve ücretsiz olması da yer alıyor. Bu durum için en yaygın örnek, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarıdır. Herhangi bir elektronik güce bağlı olmayan kimlik kartları, NFC teknolojisi sayesinde pek çok cihazla iletişime geçebiliyor.
Aslında NFC teknolojisinin çalışma prensibi Bluetooth ile benzerdir. Fakat aralarında bazı önemli farklar da mevcuttur. Bluetooth daha geniş bir kapsama alanına sahipken NFC sadece birkaç santimetrelik menzilde çalışıyor. Bu nedenle NFC daha hassas ve güvenlik gerektiren işlemler için tercih ediliyor.
Peki, NFC teknolojisi en çok hangi alanlarda kullanılıyor?
NFC Kullanım Alanları Nelerdir?
Genellikle akıllı telefonların bir özelliği olarak bilinen yakın alan iletişimi teknolojisi, aslında birçok farklı alanda aktif olarak kullanılıyor. İşlemleri hızlandıran ve kolaylaştıran NFC, en çok ödeme işlemlerinde karşımıza çıkıyor. NFC’nin kullanım alanlarına şu örnekleri verebiliriz:
- Temassız ödemeler için banka ve kredi kartlarında
- Mobil ödemeler için cep telefonlarında
- Ödeme alabilmek için POS cihazlarında
- Kapı ve turnikelerde kullanılan geçiş kartlarında
- Şehir içi toplu taşımalardaki biniş kartlarında
- Şehir içi toplu taşıma araçlarındaki tahsilat kiosklarında
- Tıbbi kayıt ve reçete takibi için hastanelerde
- Kimlik doğrulama ve bilgi aktarımı için kimlik kartlarında
- Ürün bilgileri ve stok takibi için ürün ambalajlarında
- Telefon numarası, fotoğraf, belge vs. transferleri için akıllı telefonlarda
- Kâğıt kullanımını azaltmak için dijital etkinlik ve organizasyon biletlerinde
- Cihazlar arası iletişim ve veri aktarımı için akıllı cihaz ve donanımlarda
Yakın alan iletişiminin çok geniş bir kullanım alanı listesi bulunuyor. Bununla birlikte günlük hayattaki en yaygın kullanım alanının ödeme teknolojileri olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi, NFC teknolojisinin ödeme ve tahsilat süreçlerinde nasıl kullanıldığına yakından bakalım.
Ödeme Teknolojilerinde NFC Kullanımı
NFC, temassız ödemeler için oldukça önemli bir teknolojidir. Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart ve akıllı telefon ile temassız ödeme yapmayı hızlı ve güvenli hale getiren NFC, satıcıların ödeme almasını da pratikleştiriyor. Peki, NFC ile nasıl ödeme yapılır ve nasıl ödeme alınır?
NFC ile Nasıl Ödeme Yapılır?
NFC ile ödeme yapmak oldukça kolaydır. Bu işlem için öncelikle satıcının, POS cihazına alışveriş tutarını girmesi gerekiyor. Ardından tüketici, NFC teknolojisine sahip cep telefonunu POS cihazına yaklaştırarak ödemesini yapabiliyor. Bu süreçte tüketicinin akıllı telefonunun NFC özelliği açık olmalıdır. Ödeme yapmadan önce ise mobil bankacılık uygulaması üzerinden mobil ödeme menüsüne giriş yapılması gerekiyor.
NFC ile Nasıl Ödeme Alınır?
NFC ile ödeme almak da ödeme yapmak kadar kolaydır. Bu işlem için ihtiyaç duyulan tek şey NFC ile ödeme alma özelliğini destekleyen bir POS cihazıdır. POS cihazı NFC özelliğini destekliyor ise müşterinin telefonundan gelen ödeme talebini algılıyor ve birkaç saniye içinde ödemeyi alıyor.
Eğer siz de işletmenizde NFC ile ödeme almak istiyorsanız hemen Beko 400 TR Android POS’a geçebilirsiniz. Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilen Beko 400 TR Android POS ile NFC’nin yanı sıra QR kod ve kartlar aracılığıyla da temassız ödeme alabilirsiniz. Ayrıca Beko 400 TR Android POS’a geçmeniz halinde mali mühür ve entegrasyona ihtiyaç duymadan kolayca e-faturaya geçebilir, ödeme anında müşterilerinize e-fatura ve e-arşiv fatura gönderebilirsiniz.