Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Mobil Ödeme (QR ile Ödeme) Nedir?

Dijitalleşmenin en hızlı gerçekleştiği alanlardan birisi olan finans dünyası, tüketicilere önemli kolaylıklar sunuyor. Bunlardan biri de mobil ödeme yöntemleri. Mobil ödemenin geniş bir kapsamını oluşturan QR ödeme ise alışverişlerde kredi kartı ve nakit paraya olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Peki, QR ödeme nedir ve karekodla nasıl ödeme yapılır?

Karekodla Mobil Ödeme Nasıl Çalışır?

Geçmişi otomotiv sanayisine kadar uzanan QR (Quick Response) yani karekodlar, çeşitli işlemlerin dijitalleştirilebilmesine yardımcı oluyor. Günlük hayatın her alanında kullanılabilir hâle gelen QR ile ödeme yapmak da oldukça basit.

Karekod, elektronik cihazların okuyabildiği şifreleri içeren bir çeşit barkoddur. Bankalar tarafından oluşturulan QR kodlar ise ödeme işlemlerini tamamlayabilecek şekilde kodlanır. Ödeme cihazında görüntülenen kodu telefonunuzun kamerasıyla okuttuğunuz takdirde QR, banka ile iletişime geçer.

Güvenlik aşamalarının geçilmesi ve onay gelmesi hâlinde karekod ile ödeme işlemi tamamlanır. Ayrıca bu bir temassız ödeme işlemi olarak sadece birkaç saniye içinde gerçekleşir.

QR Kodla Alışveriş Yapılır mı?

QR kod ile alışveriş yapmak elbette mümkün. İçinde ödeme kuruluşunun mobil ödeme uygulaması bulunan bir akıllı telefona sahip olmanız bu işlem için yeterli. Bir diğer şart ise alışveriş yapacağınız yerin ödeme kuruluşuna üye iş yeri olması. Kısaca QR kod ile ödeme alan marketler, mağazalar ve tüm iş yerlerinde kart ya da para kullanmadan, telefonunuzun kamerasını kullanarak ödeme yapabilirsiniz.

QR kodla alışveriş yapmak tüketiciler arasında oldukça yaygın bir yöntem. Ayrıca her geçen dönem yaygınlığı da artıyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin 2023 yıl sonu verilerine göre 2023’te karekodla toplamda 35.480.617 kez ödeme yapıldı. İşlem tutarı ise 16 milyar 600 milyon TL’yi aştı.

QR Kod ile Yapılan Ödeme İşlemleri (2023)
Dönem İşlem Adedi İşlem Tutarı (Milyon TL)
Ocak 1.256.303 1.016,35
Şubat 1.372.490 467,18
Mart 1.737.820 719,55
Nisan 1.873.486 751,78
Mayıs 2.376.263 906,96
Haziran 2.782.759 1.043,36
Temmuz 3.360.524 1.432,17
Ağustos 3.747.926 1.642,25
Eylül 3.891.757 1.816,14
Ekim 4.105.485 2.019,62
Kasım 4.227.094 2.255,77
Aralık 4.748.710 2.531,12
Toplam 35.480.617 16.602,25


QR ile Ödeme Nasıl Yapılır?


QR kodla ödeme yapmak için tercih ettiğiniz ödeme kuruluşunun mobil uygulamasını telefonunuza yüklemelisiniz. Bu bir bankanın mobil şubesi, dijital cüzdan ya da GSM operatörünün ödeme uygulaması olabilir.

Ödeme yapma adımları, ödeme kuruluşuna ve uygulamaya göre değişiklik gösterebilir. Fakat temel işlem mantığı hepsinde aynıdır. Şimdi QR ile ödeme yapabileceğiniz yöntemlerin işleyişine yakından bakalım.

Banka/Kredi Kartıyla QR Ödeme

Karekod ile ödeme yaparken banka hesabınızdaki bakiyeyi ya da kredi kartı limitinizi kullanabilirsiniz. Bunun için ödeme aşamasında bankanın mobil şubesine giriş yapmalısınız. Bankanın mobil uygulamasından gerekli adımları takip ettikten sonra telefonunuzun kamerası açılır.

QR kod ile ödeme yapılan yerlerde bu işlem için POS cihazı kullanılır. İlgili personel, POS cihazından gerekli işlemleri yapar ve POS’un ekranında bir karekod belirir. Bu kodu telefonunuzun kamerasıyla okutarak POS’tan QR ile ödeme yapabilirsiniz.

Telefon Faturasıyla QR Ödeme

QR ödemelerinde banka hesabı veya kredi kartı yerine telefon faturanızı da kullanabilirsiniz. Bazı GSM operatörleri, faturalı hattı bulunan kullanıcılarına böyle bir hizmet veriyor. Bu yöntem için ilgili operatörün hizmete sunduğu mobil ödeme uygulamasına giriş yapmanız gerekiyor.

Ödeme aşamasında mobil uygulamayı açıp yine POS üzerinden işlemi tamamlayabilirsiniz. Böylece ödemeyi telefon faturasından yapmış olursunuz. Yaptığınız harcama ise telefon faturanıza yansıtılır. Bu işlem için mobil ödeme limitlerinin bulunduğunu ve ödeme öncesinde limitinizi kontrol etmeyi unutmayın.

Dijital Cüzdan ile QR Ödeme

Dijital cüzdan, tıpkı bankaların mobil şubeleri gibi çalışan, fakat doğrudan bankalara bağlı olmayan bir uygulamadır. Bu uygulamanın bağlı bulunduğu hesaba önceden para aktarıp uygulamayı bir cüzdan gibi kullanabilirsiniz.

Dijital cüzdan uygulamalarının hemen hepsi mobil ödeme hizmeti sunar. Ödeme aşamasındaki süreç ise çoğunlukla banka uygulamalarındaki gibidir. Yine uygulama içerisinden işlem yapıp karekodu telefonunuzla okutmanız yeterlidir.

ATM’den QR ile Ödeme

QR kod ile ödeme yapabileceğiniz bir diğer cihaz da ATM’dir. Kartsız işlem yapabilmeniz için geliştirilen QR kodlar, ATM’lerin ekranlarında bulunur. Bu karekodları kullanarak ATM’den para çekebilir ve yatırabilirsiniz.Ayrıca kredi kartı borcunuzu ve kredi taksidinizi de ödeyebilirsiniz Yapmanız gereken, ATM ekranındaki QR kodu, bankanın mobil uygulaması aracılığıyla açılan kameraya okutmak.

QR ile Ödeme Alma


Eğer bir işletme sahibiyseniz mutlaka QR ile ödeme kabul ediyor olmalısınız. İstatistiklerden de görebileceğiniz üzere birçok tüketici bu yöntemle ödeme yapmayı tercih ediyor. Dolayısıyla müşterilerinize bu ödeme alternatifini sunmanız, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirecektir. Peki, QR ile nasıl ödeme alınır?

QR kod ile ödeme alma adımları, kullanılan cihaza göre değişebiliyor. Genellikle ödeme tutarı girilip onayladıktan sonra cihaz ekranında QR seçeneği görünüyor. Tabii bunun için cihazınızın karekod ile ödeme alma özelliğinin bulunması gerekiyor. İşletmenizdeki POS cihazında bu özellik yoksa cihazınızı Beko 400 TR Android POS ile değiştirebilir, karekod üzerinden ödeme alabilirsiniz. Ayrıca bu cihaz ile sadece kasada değil; her yerde QR ile ödeme alabilir, tek tuşla e-fatura gönderebilir ve geniş dokunmatik ekrandan satış işlemlerini kolayca yönetebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.