Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

KOBİ'ler İçin Satışları Artıracak 10 Etkili Yöntem

KOBİ’ler, daima satışlarını artırmak ya da en azından mevcut seviyede tutmak durumundadır. Aksi hâle işletmenin finansal durumu eksi yönlü ilerler ve finansal açıdan problemler doğabilir. Peki, KOBİ’ler için uygulanabilecek ve satışları artıracak etkili yöntemler nelerdir?

KOBİ’ler İçin Mağaza İçi Satışları Artırmanın Yolları

İşletmenizde ürün ve hizmet satışı yaparken birçok detayı dikkate almalısınız. Çünkü küçük gibi görünen birçok detayın satışlarınız üzerinde etkisi büyük olabilir. Bu doğrultuda sizin için satışlarınıza olumlu etki edecek yöntemleri derledik. İşte, KOBİ'ler için satışları artırmanın yolları:

  1. Pazarın gerekliliklerine hakim olun.
  2. Hedef kitlenizi iyi tanıyın.
  3. Müşteri hizmetlerini iyileştirin.
  4. Müşteri geri bildirimlerini dikkate alın.
  5. Sadakat programı oluşturun.
  6. Dikkat çekici kampanyalar yapın.
  7. Sektörünüzün uygunluğuna göre ücretsiz promosyonlar verin.
  8. Dijital pazarlamadan destek alın.
  9. Mobil ödeme noktaları oluşturun.
  10. Alternatif ödeme seçenekleri sunun.

1. Pazarın Gerekliliklerine Hakim Olun

Sektördeki varlığınız için hizmet verdiğiniz pazarın dinamiklerini iyi bilmelisiniz. Pazar hakkında sürekli araştırmalar yapmalı, trendleri takip etmeli ve periyodik olarak raporlar çıkarmalısınız. Çünkü hizmet verdiğiniz pazarın gereklilikleri değişebilir. Sizin de sektörden kopmamak adına bu değişimleri takip etmenizde fayda var. Pazarın gerekliliklerini yerine getirdiğiniz takdirde satışlarınızı artırma şansınız olur.

2. Hedef Kitlenizi İyi Tanıyın

Satışlarınızı artırmak için hedef kitlenizi çok iyi tanımanız gerekir. Sattığınız ürünleri, mağaza dekorasyonunuzu, ürünlerin yerleşimlerini ve pazarlama çalışmalarınızı, hedef kitlenizin satın alma davranışlarına göre yapmalısınız. Böylece hedef kitle içerisindeki potansiyel müşterilerinizi daha kolay ikna edebilir, satışlarınızı artırabilirsiniz.

3. Müşteri Hizmetlerini İyileştirin

Müşteri ilişkileri yönetimi her zaman çok önemlidir. Müşterilerinizi sadece ürün ve hizmetlerinizle değil, onlara olan yaklaşımınızla da memnun etmelisiniz. Bu noktada müşterilerle ilişkilerini iyi bir seviyede tutmak için müşteri hizmetleri servisinizi olabilecek en iyi noktaya getirmelisiniz.

Müşterilerin dilek, istek, şikâyet ve önerilerini kabul edip hızlı ve çözüm odaklı bir iletişim tarzıyla müşteri hizmetlerini mükemmel hâle getirebilirsiniz. İletişimin iyi seviyede olması ve müşteriler tarafından sunulan problemlerin hızlıca çözülmesi, satışlarınıza olumlu anlamda etki edecektir.

Kobiler İçin Satışları 1


4. Geri Bildirimleri Dikkate Alın

Müşterilerinizden gelen talepleri kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Müşteri hizmetlerinize gelen olumlu ve olumsuz tüm geri bildirimleri dikkatle incelemeli, ürün veya hizmetlerinizi geliştirirken bu geri bildirimleri referans almalısınız. Böylece müşteri taleplerine daha kolay cevap verebilirsiniz. Bu da kısa sürede satışlarınıza yansır.

5. Sadakat Programı Oluşturun

Satışları artırmak için sadece yeni müşterileri hedeflemek yanlıştır. Mevcut müşterilerinizi de kapsayan uygulamalarla satışlarınızı daha fazla artırabilirsiniz. Bu noktada sadık müşterilerinizi ödüllendirmeniz çok etkili olacaktır. Mevcut ve yeni müşterilere yönelik olarak bir sadakat programı oluşturun.

Sadakat programı kapsamında hediyeler, ödüller ve puanlar verebilir; programa dahil olan müşterilere özel kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Böylece müşteri kalıcılığını sağlayabilir, hem satışlarınızı hem de müşteri sayınızı artırabilirsiniz.

6. Dikkat Çekici Kampanyalar Yapın

KOBİ olarak ürün ve hizmet satarken dönemsel kampanyalarınızı her zaman aktif tutmalısınız. Kampanyalar, rakiplerinizi tercih etme eğilimindeki potansiyel müşterileri çekme konusunda son derece etkilidir. Bazı dönemlerde ise dikkat çekici kampanyalar yapmalısınız. Örneğin sektörünüzün uyumluluğuna göre black friday (kara cuma), en uzun gün, en uzun gece ve okula dönüş yani okulların açılış zamanı gibi dönemlerde özel indirimler yapabilirsiniz.

Bu kampanyalarda indirim oranlarını yüksek tutabilir, belirli ürün grupları özelinde indirim yapabilir, kasada geçerli olan özel indirimler sunabilirsiniz. Kampanyalarla alışverişi avantajlı hâle getirdiğiniz takdirde satışlarınızın arttığını görebilirsiniz. Ayrıca kampanya dönemlerinin, hizmet verdiğiniz sektöre ve bölgeye bağlı olarak yoğun geçebileceğini göz ardı etmemeli, işletmenizi ve çalışanlarınızı da bu yoğunluğa karşı hazır tutmalısınız.

7. Ücretsiz Promosyonlar Verin

Ücretsiz promosyonlar özellikle yeni müşteriler edinmek için faydalıdır. Mevcut müşterilerinizin de sadakatini artıracak olan ücretsiz promosyonlar, daha önce sizden alışveriş yapmamış müşterilerin dikkatini çeker. Ücretsiz promosyonlardan dolayı ilk kez mağazanızdan alışveriş yapan bir müşterinin memnuniyetini yüksek seviyede tutarsanız satışlarınızı artırma şansınız da yüksek olur.

Kobiler İçin Satışları-2


8. Dijital Pazarlamadan Destek Alın

Kampanya ve promosyon duyurularını, çeşitli reklam araçları ve kanallarıyla yapmalısınız. Hedef kitlenizin odağındaki alanlarda reklam çalışması yapmanın satışlara doğrudan etkisi vardır. Bu aşamada geleneksel yöntemler kadar dijital dünyada yer alan reklam yöntemlerinden de faydalanmalısınız. Dijital pazarlama stratejisi oluşturarak mağazanızı online ortamda da öne çıkarabilirsiniz.

Dijital pazarlama sürecinde sosyal medyanın gücünden rahatlıkla faydalanabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızda sürekli paylaşım yapabilir, bu paylaşımlar üzerinden reklamlar oluşturabilirsiniz. Aynı şekilde internet ortamındaki reklam alanları için de çalışmalar yapabilirsiniz. Dijital pazarlama çalışmalarınızı lokasyon bazlı yaparak bölgenizdeki müşterileri mağazanıza çekebilir, satışlarınızı artırabilirsiniz.

9. Mobil Ödeme Noktaları Oluşturun

Mağaza içi alışveriş deneyimini iyileştirmek, satışları artırma konusunda çok etkili bir yöntemdir. Çünkü müşterilerin en çok şikâyetçi olduğu konulardan biri, ödeme sürecinin uzun sürmesinden kaynaklanan bekleme süreleridir. Ödeme işlemlerini en kısa sürede tamamlayabilmek için ise mobil ödeme noktaları oluşturabilirsiniz.

Mobil ödeme noktası oluşturmak için Beko 300 TR Yazar Kasa POS kullanabilirsiniz. Kolay taşınabilen Beko 300 TR ile hem mağaza içi hem mağaza dışında kolayca ödeme alabilir; geniş kapsama alanı, dahili sim kartı ve interneti sayesinde her yerde satış yapabilirsiniz. Böylece ödeme sürecini hızlandırabilir, satışlarınızı artırabilirsiniz.

10. Alternatif Ödeme Seçenekleri Sunun

Finansal teknolojilerin sürekli gelişmesi, tüketicilerin çeşitli ödeme araçları kullanabilmesini sağlıyor. Dolayısıyla siz de müşterilerinizden farklı yöntemlerle ödeme kabul edebilmelisiniz. Nakit ve kredi kartı gibi temel ödeme araçlarının dışında dijital ve temassız ödeme teknolojilerine de açık olmalısınız. Bu sayede daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilir, her müşterinin tercihine hitap edebilirsiniz.

Mağazanızda veya işletmenizde alternatif ödeme seçenekleri sunabilmek için kullanabileceğiniz en pratik cihaz ise Beko 400 TR Android POS. Beko 400 TR kullanarak; bankanız destekliyorsa QR kod ve NFC, bunun dışında da çek, senet ve sanal POS gibi farklı yöntemlerle ödeme alabilirsiniz. Ayrıca içerisinde barındırdığı TokenX Bulut satış yazılımı ile satışlarınızı daha hızlı, daha kolay ve karmaşıklığa maruz kalmadan yönetebilirsiniz.

Bunların yanında Beko 400 TR ile e-fatura konusunda da avantaj sahibi olursunuz. Beko 400 TR kullanarak mali mühüre ihtiyaç duymadan, dakikalar içinde ücretsiz bir şekilde e-faturaya geçiş yapabilirsiniz. Ödemeyi aldıktan sonra e-fatura veya e-arşiv faturayı saniyeler içinde müşterinizin e-posta hesabına gönderebilirsiniz. Kısacası alternatif yöntemlerle ödeme kabul ederek satışları artırmak ve aynı zamanda e-fatura masraflarını ortadan kaldırmak için Beko 400 TR Android POS cihazını tercih edebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.