Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

KOBİ’ler için Operasyonel Maliyetleri Azaltma Yolları

KOBİ olarak bilinen küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ihtiyaç duyduğu operasyonel süreçler, önemli bir mali yükü de beraberinde getiriyor. Söz konusu mali yükü hafifletmek ise operasyonel süreçleri planlı bir şekilde yönetmekten geçiyor. Peki, KOBİ’ler operasyonel maliyetleri azaltmak için neler yapabilirler?

İşletmelerde Maliyetler Nasıl Düşürülür?

KOBİ statüsünde bir işletmeye sahipseniz, kâr payınızın azalmasında maliyetlerin yüksekliğinin de etkili olduğunu bilirsiniz. Bu durumda ürün ve hizmet fiyatlarını yükseltmeyi bir çözüm olarak düşünebilirsiniz. Fakat bu yöntem, müşteri potansiyelinin azalması gibi olumsuz bir sonuç da doğurabilir. Bunun yerine bazı maliyet düşürme politikalarını izleyebilirsiniz.

İşletmenizde operasyonel maliyetleri azaltmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Teknoloji yatırımları yapın.
  2. Farklı tedarikçilerden teklif alın.
  3. Ürün tedarik ederken hesaplı davranın.
  4. Ticari araçlarınızı verimli kullanın.
  5. Nitelikli personellerle çalışın.
  6. Ödemelerinizi zamanında yapın.
  7. Finansal işlemleri tek cihazda toplayın.

Şimdi bu önerilere biraz daha yakından bakalım.

Teknoloji Yatırımları Yapın

İşletmede maliyeti azaltma önerilerimizin ilki, teknoloji yatırımları yapmanız. Dijital ortamda hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilen muhasebe gibi işler için çalışanlarınızı görevlendirmenize gerek yok. Bu tip işler için bilgisayar yazılımlarından faydalanarak çalışanlarınıza zaman kazandırabilirsiniz. Böylece iş süresini kısaltabilir, verimi artırabilir ve doğan maliyetin karşılığını fazlasıyla alabilirsiniz.

Teknoloji yatırımları sadece iş süreçlerini kapsamıyor. Pazarlama konusunda da dijitale yönelmenizde fayda vardır. Dijital pazarlama araçları ve sosyal medya reklamları, reklam yatırımlarınızın getirisini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle fiziksel bir işletmeye sahip olsanız bile dijital reklamları ihmal etmemelisiniz.

Ayrıca sosyal medya kullanımı da bu noktada önem taşıyor. Mevcut ve potansiyel müşterileriniz size ulaşmak, ürünlerinizi incelemek, kampanya ve tekliflerinizden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarınızı ziyaret edecektir. Dolayısıyla sosyal medyayı aktif kullanmanız, iletişim ve pazarlama gibi süreçlerdeki maliyetleri azaltmanız için etkili olabilir.

Farklı Tedarikçilerden Teklif Alın

İşletmenizde maliyeti azaltmak için izleyebileceğiniz yollardan biri de farklı tedarikçi alternatiflerini değerlendirmek. Düzenli alışveriş yaptığınız ve memnun olduğunuz bir tedarikçiniz olabilir. Fakat ürün maliyetlerini minimize etmek için size avantajlı teklifler sunabilecek tedarikçileri sürekli takip etmelisiniz. Zaman zaman farklı tedarikçilerden de teklif almalı, avantajlı teklifleri de mutlaka değerlendirmelisiniz.

Ürün Tedarik Ederken Hesaplı Davranın

Ürün tedarik ederken dikkatli ve hesaplı davranmalısınız. Öncelikle tedarikçinizle pazarlık etmeyi ihmal etmemelisiniz. Geleneksel ticaretin doğasında var olan pazarlık süreci, ürünleri bir miktar daha avantajlı satın almanızı sağlayabilir. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken diğer nokta, toplu alım indirimleri.

Sürekli satabildiğiniz, stoklarını eritebildiğiniz ve bozulma ihtimali olmayan ürünleri toplu bir şekilde satın almanız daha avantajlı olabilir. Tedarikçinizle toplu alım indirimi konusunda anlaşın ve mümkün olan tüm ürünleri toplu bir şekilde tedarik edin. Ayrıca uzun zamandır müşterisi olduğunuz bir tedarikçiniz varsa ondan da müşteri sadakati üzerinden bazı indirimler talep edebilirsiniz.

Ticari Araçlarınızı Verimli Kullanın

ticari araç


Eğer işletmenizde bir ya da birkaç tane ticari araç kullanıyorsanız, bu araçların doğurduğu masrafları başlıca giderler olarak düşünebiliriz. Çünkü başta yakıt, bakım ve onarım olmak üzere araçlarınızla ilgili maliyetler oldukça yüksektir. Dolayısıyla operasyonel maliyetleri düşürmek için araçlarınızdan maksimum verimi almanız gerekiyor.

Ticari araçlarınızı verimli kullanabilmenizi sağlayacak birkaç ipucunu şöyle sıralayabiliriz:

  • Yakıt maliyetinde tasarruf sağlayabilmek için akaryakıt istasyonlarının sadakat programlarına katılın.
  • Faaliyet bölgenizi iyi tanıyan ve sevkiyat noktalarına kısa yollardan ulaşabilen sürücüleri işe alın.
  • Deneyimli ve bilinçli sürücüleri işe alarak kaza riskini en aza indirin.
  • Kullanmadığınız veya çok az kullandığınız araçları filonuzdan çıkarın.
  • Araçların arızalanmasını ve fazla yakıt tüketmesini önlemek için aşırı yük yüklememeye özen gösterin.
  • Araçlarınızın periyodik bakımlarını kesinlikle ihmal etmeyin.

Nitelikli Personellerle Çalışın

İşletmenize personel alırken sadece iş gücüne değil, niteliklerine de dikkat etmelisiniz. Öğrenebilen ve kendini sürekli geliştirebilen personellerle çalıştığınızda, ödediğiniz maaşın karşılığını daha verimli bir şekilde alabilirsiniz. Bu nedenle görevlerini zamanında bitiren, müşterilerle sağlıklı iletişim kurabilen ve işletme adına hareket edebilen nitelikli çalışanları işe almalısınız.

Ödemelerinizi Zamanında Yapın

Banka ve kurumlara yapılan ödemelerin gecikmesi sonucu ortaya çıkan gecikme faizlerini de işletme gideri kalemleri arasına alabiliriz. Ayrı ayrı küçük gibi görünen bu maliyetler, uzun vadede işletmeniz için yük hâline dönüşebilir. Dolayısıyla bu tip maliyet unsurları göz ardı etmemeli; fatura, kredi kartı, kredi borcu gibi geciktiğinde ekstra maliyet yaratacak ödemelerinizi zamanında yapmalısınız.

Finansal İşlemleri Tek Cihazda Toplayın

temazsız ödeme


İşletmenizde satış, ödeme ve e-fatura gibi operasyonlar için birden fazla cihaz veya yazılım kullanıyor olabilirsiniz. Bu süreçlere ait işlemleri Beko 400 TR ve içerisinde bulunan TokenX platformu ile kolayca gerçekleştirebilir ve bu sayede maliyet avantajı sağlayabilirsiniz.

Beko 400 TR ile satış, ödeme ve e-fatura işlemleri tek bir cihazda birleşir. 400 TR Android POS üzerinden kartlı, temassız ve QR kod gibi çeşitli yöntemlerle ödeme alabilirsiniz. Cihaz içerisinde bulunan TokenX platformu sayesinde ürünlerinizi cihaza kolayca tanımlayabilirsiniz. Böylece hızlı bir şekilde satış yaparak satış sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Beko 400 TR Android POS Cihazı’nın maliyet avantajı sağlayan bir diğer özelliği de içerisindeki Token E-belge uygulaması. Bu uygulama sayesinde mali mühre ihtiyaç duymadan, dakikalar içinde ve ücretsiz bir şekilde e-faturaya geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca e-fatura ve e-arşiv faturalarını, satış anında, tek tıkla müşterilerinizin e-posta adresine gönderebilirsiniz.

Beko 400 TR Android POS Cihazı ile satış, ödeme ve e-fatura konusundaki maliyetlerinizi düşürebilir ve tüm bu avantajlardan kolayca yararlanabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.