Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Güvenli Alışveriş Deneyimi Sunmanın 10 Yolu

İşletmenizde dönemsel kampanyalar ve indirimlerle satışlarınızı artırabilirsiniz. Fakat sürdürülebilirliği olan istikrarlı bir satış artışı için, işletmenize güvenen bir müşteri kitlesi yaratmanız gerekiyor. Uzun vadede asıl kazancınızı, işletmenizi güvenilir bulan müşterilerden elde edersiniz. Tekrarlayan satışlar yapmak ve sadık müşteriler edinmek istiyorsanız tüketicilere güvenli bir alışveriş deneyimi sunmalısınız. Bu doğrultuda işletmelerde güvenli alışveriş deneyimi sunmanın 10 yolunu sizin için derledik.

1. Pazarlamada Şeffaf Olun

Öncelikle güven inşa etmeye, satış yapmadan önce başlamanız gerektiğini bilmelisiniz. Pazarlama da bu yüzden çok önemlidir. Ürün ve hizmetlerinizi pazarlarken şeffaf bir kimlik benimsemelisiniz. Bunun basit bir örneğini indirim kampanyaları üzerinden verebiliriz. Kampanya kapsamında indirimli olarak satışa sunduğunuz bir ürünün fiyatı, mutlaka piyasa fiyatının altında olmalı. Yani indirimi, ürünün gerçek piyasa fiyatı üzerinden yapmalısınız.

Pazarlamada şeffaflık, bir ürünün tanıtım sürecinde de önemlidir. Bir ürünle ilgili reklam çalışmanız varsa söz konusu reklamda, ürünle alakası olmayan özelliklere yer vermemelisiniz. Ürünün yerine getiremeyeceği herhangi bir özelliği vadetmek, güvenilirlik açısından olumsuz etki yaratır.

Tüketiciler, kendilerini güvende hissettikleri takdirde daha keyifli bir alışveriş deneyimi yaşarlar. İşletmeniz için her türlü olumsuz ihtimali göz önünde bulundurup güvenli bir ortam yaratmalısınız. Özellikle büyük bir mağazanız varsa güvenlik personeli çalıştırmayı düşünebilirsiniz. Aynı zamanda güvenlik kameralarının olması da çok önemli.

2. Ürünlerin Artı ve Eksilerinden Bahsedin

Mağazanızı ziyarete gelen müşteriler, ürünlerle ilgili teknik bilgiler almak isteyebilir. Bu durumda bilgi verirken sadece ürünü övmeye odaklanmayın. Ürünün önemli özelliklerini sıralarken müşterinizin bilmesi gereken her detayı vermelisiniz. Ürün tipine bağlı olarak bazı özellikler, müşterinizin olumsuz deneyimler yaşamasına sebep olabilir.

Örneğin ürün olarak bir cep telefonu söz konusu olduğunda, batarya kapasitesi kullanıcı deneyimi açısından büyük önem taşır. İlgili ürünün diğer özellikleri çok iyi olsa bile eğer şarjı kısa sürede bitiyorsa bunu müşterinize bildirmelisiniz. Bu durumda tercihi müşterinize bırakarak güvenini kazanabilirsiniz.

3. Ürünleri Deneme İmkânı Verin


Alışveriş sırasında tüketicilerin kararsız kalmasına sebep olan önemli detaylardan biri, kullanırken nasıl bir deneyim yaşayacağını bilmemesidir. Birçok mağazada teşhir ürünlerinin bulunma sebebi de budur. Siz de işletmenizde satışa sunduğunuz ürünlerin denenmesine izin vererek ürünlerinize güvendiğinizi göstermelisiniz. Kendi ürünlerinize güvenmeniz, müşterilerin de o ürüne güvenmesinde önemli rol oynar.

4. Hijyenik Bir Ortam Sunun

Tüketiciler, işletmeleri alışveriş yaptıkları ortamın durumuna göre de değerlendirir. Hijyen ve temizlik açısından olumsuz bir durumun oluşması ise güven ölçüsünü minimuma indirebilir. Bu nedenle işletmenizin her zaman temiz ve ferah olmasına özen göstermelisiniz. Satıştaki ve sergideki ürünlerin temizliğine dikkat etmeyi de ihmal etmeyin. Ürünlerin sadece kendisini değil, ambalajını, kutusunu da sıkça temizleyin ve tozlanmaya, kirlenmeye karşı mutlaka önlem alın.

5. İade ve Değişim Prosedürlerine Uyun

Tüketicilere güvenli alışveriş deneyimi sunmanın en etkili yollarından biri de iade ve değişim hakkı vermektir. Sattığınız ürünlerle ilgili müşterilerinize iade ve değişim hakkı verdiğinizde işletmenize olan güvenleri artar. Ayrıca bu tüketiciler için yasal bir haktır. Dolayısıyla iade hakkı vermemeniz hâlinde işletmeniz güvenilirliğini kaybeder.

Bu süreçte işletmenizi de müşterinizi de mağdur etmeyecek yöntemler izlemelisiniz. Örneğin iadesi ve değişimi mümkün olmayan türden ürünler satıyorsanız bu durumu satış sırasında müşterinize hatırlatmalısınız. Ambalajının açılması satışına engel olmayacak ürünleri ise satış sırasında, müşterinizin de görebileceği bir şekilde açıp incelemelisiniz. Tekrar satılabilirliğini koruyan ve sizden kaynaklı problemler taşıyan ürünler için mutlaka iade ve değişim hakkı vermelisiniz.

Tüketiciler, kendilerini güvende hissettikleri takdirde daha keyifli bir alışveriş deneyimi yaşarlar. İşletmeniz için her türlü olumsuz ihtimali göz önünde bulundurup güvenli bir ortam yaratmalısınız. Özellikle büyük bir mağazanız varsa güvenlik personeli çalıştırmayı düşünebilirsiniz. Aynı zamanda güvenlik kameralarının olması da çok önemli.

6. Garantili Ürün Satışı Yapın


Garanti hizmeti, tüketicilerin ürünlere güvenmesini sağlayan önemli bir unsurdur. Bu nedenle güvenli bir alışveriş deneyimi sunmak için mağazanızda garantili ürünlerin satışı yapmalısınız. Tabii bu noktada sattığınız ürünlerin türü de önemli. Garanti kapsamına alınabilecek ürünler satıyorsanız bu adımı kesinlikle atlamamalısınız.

Mağazanızda farklı markaların ürünlerini satıyorsanız, garanti konusunda hassas davranan markalarla çalışmaya özen gösterin. Buna ek olarak bir müşterinin garanti hizmeti alması gerektiğinde ona mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışın. İlgili ürünün yetkili servislerinin iletişim bilgilerini de mutlaka müşterinize bildirin.

7. Satış Sonrası Destek Sağlayın

Alışveriş sonrası muhatap bulamamak, tüketicilerin sıkça şikâyet ettiği bir durum. Bu durum, güvenli alışveriş deneyimini ciddi oranda olumsuz etkiler. Sadece satışa yapmaya yönelik işletmeler ise tüketiciler tarafından tercih edilmez. Buna bağlı olarak satış yaptığınız müşterilerinize satış sonrası destek sağlamalısınız.

Satış sonrası destek için müşterilerinize, size ulaşabileceği kanallar hakkında bilgi verebilirsiniz. Telefon numarasının yanında sosyal medya hesabı ve e-posta adresi gibi iletişim kanalları da sunabilirsiniz. Sizden alışveriş yapan bir müşterinin satış sonrası iletişime geçmesi hâlinde ise bildirdiği sorunlara çözüm odaklı yaklaşıp sorunu çözmek için destek sağlayın.

8. Güven Veren Bir İletişim Dili Kullanın

Müşterilerle sürekli iletişimde kalmanızı gerektiren bir sektörde hizmet veriyorsanız iletişim dili üzerinde hassasiyetle çalışmalısınız. Çünkü kullandığınız iletişim dili, güven verme konusunda etkili bir rol oynar. Şüpheli ifadeler içeren, net ve açıklayıcı olmayan, çözüm üretmeyen bir iletişim dili mevcutsa güvenli alışveriş deneyimi sunmak mümkün değildir. İletişim sırasında tüketici çıkarlarını ön planda tutan bir yaklaşım ise güven kazanmak açısından faydalıdır.

9. Mağaza Güvenliğine Önem Verin


Tüketiciler, kendilerini güvende hissettikleri takdirde daha keyifli bir alışveriş deneyimi yaşarlar. İşletmeniz için her türlü olumsuz ihtimali göz önünde bulundurup güvenli bir ortam yaratmalısınız. Özellikle büyük bir mağazanız varsa güvenlik personeli çalıştırmayı düşünebilirsiniz. Aynı zamanda güvenlik kameralarının olması da çok önemli.

Bunlara ek olarak yanıcı, yakıcı ve kesici ürünler satıyorsanız bu ürünleri çocukların erişemeyeceği raflarda satışa sunmalısınız. Yangın gibi durumlara karşı da alarm sistemlerinden faydalanabilirsiniz. Bu gibi önlemler alarak işletmenizde güvenli bir alışveriş ortamı yaratabilirsiniz.

10. Güvenli Ödeme Kanalları Sunun

Tüketiciler ürünün, satıcının ve alışveriş ortamının güvenliği kadar ödeme güvenliği ile de ilgilenir. Sonuçta hiçbir tüketici, ödediği paranın boşa gitmesini istemez. Özellikle kart ve mobil cihaz gibi nakit para dışındaki ödeme yöntemlerinde güvenlik konusu daha hassastır. Çünkü olası bir güvenlik açığı, müşterilerinizi maddi zarara uğratabilir. Bu konuyla ilgili alacağınız aksiyon ise POS cihazınızın güvenilir olmasını sağlamak.

Güvenli ödeme kanalları sunabilmek için ödeme cihazını da güvenilir bir firmadan satın almalısınız. Bu aşamada Token Finansal Teknolojiler tarafından Koç Holding güvencesiyle satışa sunulan Beko 300 TR Yazar Kasa POS ve Beko 400 TR Android POS cihazlarını tercih edebilirsiniz. Online satışlarınızda güvenli ödeme almak için ise Ödero Sanal POS’u kullanabilirsiniz. Çünkü Token; güvenle işlem yapabilmeniz için gerekli olan ISO 20000, 22301, 270001 ve PCI-DSS Level-1 gibi global ve yerel standartlara sahiptir.

Buna ek olarak Token, TSM merkezi ile cihazlardan geçen tüm verileri güvenli bir şekilde korur. Günlük 6 milyondan fazla işlemin güvenliğini sağlayan Token TSM Merkezi, yapılan tatbikatlarda %100 başarı elde ederek güvenilirliğini de kanıtladı. Bu bilgiler ışığında ödeme hizmetleri için Token Finansal Teknolojiler’den destek alabilir, hem işletmeniz hem de müşterileriniz için güvenli bir alışveriş ortamı oluşturabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.