Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Geleceğin Ödeme Sistemleri Neler Olacak?

Kartlı ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte nakit paraya olan ihtiyaç azaldı. Yeni nesil ödeme sistemlerinin de banka ve kredi kartına olan ihtiyacı azaltma ihtimali bulunuyor. Ödeme yapmak için para ve kart gibi ekstra araçlara gerek kalmayacak bir geleceğe doğru gidiyor olabiliriz. Peki, gelecekte hangi ödeme sistemleri popüler olabilir?

Günümüzde kullanılan mobil ödemeyle birlikte kripto ve biyometrik ödeme sistemlerinin de gelecekte yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor. Şimdi, bu sistemlere daha yakından bakalım.

Kripto Ödeme Sistemleri



Yeni nesil finans dünyasının kapılarını açan kripto ödeme sistemleri, her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Merkeziyetsiz bir altyapıya dayandığı için hükümetler tarafından tanınmasa da hâlihazırda bu yöntemle ödeme yapanlar ve alanlar mevcut. Özellikle blockchain teknolojisinin getirdiği güvenlik düzeyi, kullanıcıların bu sistemlere yönelmesinde rol oynuyor.

Çoğunlukla kripto para ve NFT tercih edilen bu sistemin genişletilmesi hâlinde geleceğin başlıca ödeme sistemlerinden biri olması muhtemel.

Kripto Para ile Ödeme

Günümüzde daha çok yatırım amacıyla tercih edilen kripto paralar, kazandıkları değer itibarıyla her an yaygın bir ödeme aracına dönüşebilir. 2010 yılında Florida’da yaşayan bir ABD’linin Bitcoin ile ödeme yaparak pizza alması, kripto paraların alışverişlerde de verimli bir şekilde kullanılabileceğini göstermişti.

O zamanlar yaklaşık 40 dolar değerinde olan 10.000 Bitcoin günümüzde milyonlarca dolar ediyor. Zamansal değeri de olan bu dijital paraların geleceğin ödeme yöntemleri arasında olacağı öngörülüyor. Hatta El Salvador ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin’i resmî para birimi olarak kabul edip bu yolu çoktan açtı.

NFT ile Ödeme

Sanat eserlerini ve çeşitli dijital varlıkları sanal ortamda da eşsiz kılan NFT teknolojisi, gelecekte ödeme işlemlerinde de kullanılabilir. Maddi değeri olan NFT’ler bir çeşit elektronik para olarak görülebilir. Yaygın olmasa da bazı sektörlerde takas yöntemi hâlâ tercih ediliyor. NFT ise takasın dijital ortamda yapılabilmesini sağlayabilir.

Biyometrik Ödeme Sistemleri



Biyometrik kimlik doğrulama, başta akıllı telefonlar olmak üzere birçok alanda aktif bir şekilde kullanılıyor. Kişiye özel spesifik detayları barındıran biyometrik verilerin ödeme işlemi için kullanılabilmesi de mümkün. Parmak izi, avuç içi ve yüz tarama yöntemlerinin gelecekte ödeme yaparken de kullanılabilecek hâle gelmesi bekleniyor.

Parmak İzi ile Ödeme

Biyometrik sistemlerin en popüleri sayılabilen parmak izinin ikiz kardeşlerde bile farklı olması, güvenliği en üst seviyeye çıkarıyor. Başkaları tarafından gerçekleştirilebilen şifreli ve temassız işlemler yerine böylesine güvenli bir ödeme yönteminin hayata geçirilmesi, tüketiciler tarafından beklenen bir gelişme.

Avuç İçi ile Ödeme

Avuç içi de biyometrik doğrulama aşamalarında kullanılabiliyor. Avuç içi ile ödeme alınmasının ise daha büyük ölçekli ortamlarda hayata geçmesi bekleniyor. Çünkü avuç içi tarama sistemleri genellikle yüksek maliyetli donanımlar gerektiriyor. Günlük hayatta çok karşılaşılmasa da endüstriyel alanlarda bu tip bir ödeme yönteminin hayata geçirilmesi de muhtemel.

Yüz Tanıma Sistemiyle Ödeme

Parmak izine göre daha maliyetli olmasına karşın avuç içine göre daha kullanışlı olan yüz tanıma sistemi, daha çok retina taramasıyla çalışıyor. Yine akıllı telefonlarda sıkça karşılaşılan bu teknolojinin özellikle fiziksel mağazalardaki kasa kuyruklarına çözüm olabileceği düşünülüyor.

Ek bir ödeme aracı kullanmadan ve kasada sıra beklemeden, yüz tanıma cihazlarının önünde durarak ödeme yapmak tüketiciler için çok pratik olabilir. Ayrıca bu biyometrik sistemlerin perakendeciler için de hızlı satış ve kullanıcı deneyimini iyileştirme noktalarında fayda sağlayacağını söylemek mümkün.

Mobil Ödeme Sistemleri



Banka ve kredi kartına bağlı olmakla birlikte bu kartlara fiziksel olarak ihtiyaç duyulmayan mobil ödeme sistemleri, günümüzde yaygınlaşmaya başladı. Hem pratik hem de verimli olan bu sistemlerin gelecekte en yaygın ödeme yöntemlerinden biri olabileceği düşünülüyor. Özellikle NFC ve QR gibi teknolojiler üzerinden cep telefonu ile ödeme yapmayı mümkün kılması, bu sistemin en önemli avantajı olarak görülüyor.

Bu avantajlar, işletmelerin çalışanlarına bir sosyal destek olarak verdikleri yemek kartlarında da mevcut. Örneğin TokenFlex dijital yemek kartı kullanıcıları, harcamalarını hem QR hem de NFC ödeme yöntemini kullanarak mobil uygulama üzerinden gerçekleştirebiliyor.

NFC ile Ödeme

Geçmişten günümüze cep telefonu gelişimine baktığımızda hemen her dönem kablosuz veri aktarımıyla ilgili bir teknolojinin cihazlara eklendiğini görebiliriz. Bu teknolojilere, artık kullanılmayan kızılötesini ve başta dosya transferi olmak üzere birçok alanda fayda sağlayan Bluetooth’u örnek gösterebiliriz. NFC teknolojisiyle birlikte de bu alanda seviye atlanıldığını söyleyebiliriz.

NFC teknolojisi, hızlı bir mobil ödeme sistemi olarak kullanılıyor. Cep telefonlarına entegre edilen bu teknoloji, kart ve nakit paraya ihtiyaç duymadan temassız ödeme yapmayı mümkün kılıyor. Akıllı telefonların sosyal hayatın içinde ne kadar yer kapladığını düşündüğümüzde geleceğin ödeme sistemleri arasında NFC olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

QR Kod ile Ödeme

Tıpkı NFC teknolojisi gibi QR kodların da gelecekteki önemli ödeme araçları arasına girmesi bekleniyor. Yine kart ve nakit para gerektirmeyen bu ödeme yönteminde kameralı bir akıllı telefona sahip olmak, ödeme yapmak için yeterli oluyor.

Bankalar dışında çeşitli finans kuruluşları ve GSM operatörlerinin de karekod ile ödeme hizmeti vermesi, bu teknolojinin hızla yayılmasının altındaki nedenler arasında yer alıyor.

Dijital Cüzdan ile Ödeme

cüzdanlarla tek bir uygulama içine toplanabiliyor. Ayrıca birçok dijital cüzdan, NFC ve QR ile ödemeyi destekliyor.

Cep telefonuyla ödeme yapmayı sağlayan dijital cüzdanların gelecekte daha fazla yaygınlaşma ihtimali bulunuyor. Bu ihtimali artıran detaylardan biri de finansal hareketlerin takibi için tek bir ekranın yeterli olması.

Geleceğin ödeme sistemleri arasında ilk sıralarda bulunan mobil ödemeler, günümüzde de aktif olarak kullanılıyor. Dolayısıyla bu tip yöntemlerle ödeme kabul eden işletmeler, müşterilerine verimli bir ödeme deneyimi sunabiliyor. Siz de işletmenizi geleceğin ödeme sistemlerine hazırlamak istiyorsanız Token çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.