Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Dijital Cüzdan Nedir? Geleceği Ne Olacak?

Finansal teknolojiler, alışveriş ve ödeme ile ilgili birçok süreci dijital ortama taşımış durumda. Dijital cüzdan da bunlardan biri. Bir çeşit mobil uygulama olan dijital cüzdan günümüzde aktif olarak kullanılıyor. Peki, gelecekte de yaygın bir şekilde kullanılacak mı?

Öncelikle “Dijital cüzdan nedir, ne işe yarar?” gibi sorulara cevap verelim.

Dijital Cüzdan Nedir?

Dijital cüzdan, fiziksel olarak kart ve paraların taşındığı cüzdanların dijitalleştirilmiş hâlidir. Yani günlük hayatta cebimizde taşıdığımız cüzdanlar, bu teknolojiyle birlikte akıllı telefonlara entegre oluyor. Böylece nakit para ve banka/kredi kartı taşıma zorunluluğu minimuma iniyor. Sahip olduğunuz banka ve kredi kartlarını dijital cüzdanınıza eklediğiniz takdirde fiziksel olarak yanınızda taşımanız gerekmiyor.

Dijital Cüzdan Ne İşe Yarar?

E-cüzdan olarak da bilinen dijital para cüzdanları; kart saklamaya, para göndermeye ve ödeme yapmaya yarıyor. Bankası fark etmeksizin kredi ve banka kartlarınızı cüzdan uygulamalarına kaydedebilirsiniz. Böylece birden fazla bankanın mobil uygulamasını ayrı ayrı kullanmanıza gerek kalmaz.

Kullandığınız dijital cüzdana bağlı olarak cep telefonunuzdan para transferi ya da ödeme yapabilirsiniz. Üstelik ödeme işlevi hem online hem de mağaza alışverişlerinde geçerli. Örneğin bir marketten alışveriş yaptığınızda ödemeyi dijital cüzdan ile telefonunuz üzerinden temassız olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Dijital Cüzdan Nasıl Kullanılır?

isletme-olceklendirme-faydalari


Cep telefonunuza bir dijital cüzdan uygulaması indirerek bu teknolojiden faydalanmaya başlayabilirsiniz. Türkiye’de bankalara bağlı olan ve olmayan birçok dijital cüzdan firması bulunur. Sunulan özellikler ve kampanyalar doğrultusunda size uygun olanı seçerek üye olabilirsiniz. Üyeliğin ardından da kartlarınızı cüzdanınıza tanımlayabilirsiniz.

Bazı dijital cüzdanları kart tanımlamadan kullanabilirsiniz. Bu tip cüzdanlarda size ait bir hesap olur ve banka hesabınızdan cüzdanınıza bakiye yükleyebilirsiniz. Böylece alışverişlerde doğrudan dijital cüzdan bakiyesi ile ödeme yapabilirsiniz.

Fiziksel mağazalarda dijital cüzdan ile ödeme yapmak için telefonunuzun NFC özelliğini aktifleştirmelisiniz. Sonrasında telefonunuzu POS cihazına yaklaştırarak ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz. Tabii bu aşamada QR ile ödeme yöntemini de tercih edebilirsiniz.

Son olarak bazı dijital cüzdanlar tarayıcılarda da aktifleştirilebiliyor. Bu özelliğe sahip bir cüzdan uygulaması kullanıyorsanız online alışveriş sırasında kayıtlı kartlarınızın listesini görebilir, kart numaralarını tekrar yazmadan tek tıkla ödeme yapabilirsiniz.

Dijital Cüzdan Güvenli mi?

Bir firmanın dijital cüzdan hizmeti verebilmesi için BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) ve TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) gibi kurumlardan gerekli izinleri almış olması gerekir. Dolayısıyla güvenlik konusunda bir riske girmemek için sadece yetkili ve güvenilir dijital cüzdan firmalarını tercih etmelisiniz.

Dijital Cüzdanın Geleceği

isletme-olceklendirme-faydalari


Dijital cüzdan hem ülkemizde hem de dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılır oldu. Günümüzde böylesine yaygın olması da gelecekte başlıca ödeme araçlarından birinin dijital cüzdan olabileceğini gösteriyor. Öyle ki yapılan bir araştırma, dijital cüzdan işlem hacminin 2023’te 9 trilyon dolara ulaştığını ortaya koyuyor. Dijital cüzdan kullanıcısı sayısı ise 3,7 milyar.

Araştırma, 2028’e yönelik gelecek tahminlerini de içinde barındırıyor. Buna göre 2028 yılına kadar dijital cüzdan kullanıcı sayısında yaklaşık %46, işlem değerinde ise %77 oranında büyüme bekleniyor. Söz konusu büyümenin gerçekleşmesi halinde 2028’de dijital cüzdan işlem değeri 16 trilyon dolar olacak. Dijital cüzdan kullanıcı sayısının ise 2028’e kadar 5,4 milyar kişiyi aşması bekleniyor.

Ülkemizde hemen her bankanın dijital cüzdan uygulaması bulunuyor. Buna ek olarak GSM operatörleri ve çeşitli finans kuruluşları da cüzdan uygulamalarını hizmete açtı. Ayrıca sektörde oluşan rekabetçi ortam dolayısıyla firmalar, cüzdan uygulamalarına özel kampanyalar da oluşturmaya başladı.

Dijital cüzdan kullanımındaki bu beklentiden dolayı işletmelerin de farklı ödeme araçlarını kabul etme konusunda hızlı davranmaları gerekiyor. Bu doğrultuda işletmelerin, e-cüzdanlarda bulunan ödeme yöntemleriyle uyumlu POS cihazları kullanması şart. Siz de işletmenizde dijital cüzdan ile ödeme kabul etmek istiyorsanız Beko 400 TR Android POS Cihazı tercih edebilir, müşterilerinize NFC ve QR ile ödeme imkânı sunabilir, anlık olarak cihaz üzerinden e-fatura veya e-arşiv fatura kesebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.