Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bayi Tahsilat Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Firmalar, ürün ve hizmetlerini son tüketiciye ulaştırmak için çeşitli yöntemler kullanır. En yaygın yöntemlerden biri ise bayilik sistemidir. Geniş bir bayi ağı kanalıyla tüketiciye ulaşmak oldukça verimli bir yöntemdir. Fakat bu sistemde ödeme sürecinin doğru yönetilmesi gerekir. Bu süreçte firmalar, bayilerden kolay tahsilat yapabilmek için bayi tahsilat sistemini kullanırlar. Peki, bayi tahsilat sistemi nedir ve nasıl kullanılır?

Bayi Tahsilat Sistemi Nedir?

Bayi tahsilat sistemi, bayilik sistemiyle çalışan firmaların tahsilat süreçlerini dijitale taşıyarak hızlandıran bir finansal teknoloji çözümüdür. Bayi, alt bayi, toptancı, distribütör gibi satış kanallarıyla çalışan ana firmalar tarafından kullanılan bu sistem, ana firmanın söz konusu paydaşlardan online ödeme almasını sağlar. Online bayi tahsilat sistemi olarak da adlandırılan bu teknoloji, nakit akışını sürekli hâle getirmekle birlikte zaman ve maliyet avantajı da sunar.

Bayi Tahsilat Sistemi Nasıl Çalışır?

Bayi tahsilat sistemi, hem ana firmanın hem de bayilerin işlerini kolaylaştıracak şekilde çalışır. Bu sistem ile bayi satışlarından gelecek olan ödemeler 7/24 otomatik şekilde tahsil edilir.

Geleneksel ticarette bayiler, ana firmaya ait ürünleri satar ve her ayın belirli bir günü ana firmanın payını öder. Bu durumda ana firma için uzun bir vade söz konusuyken bayiler için de hesap süreci ve takibi gibi ek iş yükleri doğar. Bayiler için e-tahsilat sistemi kullanıldığında bu süreçler kolaylaşır ve problemlerle karşılaşma riski azalır.

Otomatik tahsilat yapma özelliği bulunan bu sistemde bayi veya alt bayi bir satış yaptığında, müşteriden tahsil edilen ücretin ana firmaya ait olan kısmı, otomatik olarak ana firmanın hesabına aktarılır. Böylece ana firma, vade beklemesine gerek kalmadan alacağını tahsil eder. Bayi ise ödeme günü takibi yapmak durumunda kalmaz.

Bayi tahsilat sisteminde bayilere farklı ödeme yöntemleri de sunulabilir. Genellikle kredi kartı ile tahsilat yapılıyor olsa da bu sistemde SMS ve e-mail üzerinden ödeme almak da mümkündür. Link ile ödeme alma gibi ödeme teknolojileriyle entegre olabilen bayi e-tahsilat sisteminde bayilere, istediği yöntemle ödeme özgürlüğü verilebilir. Ayrıca bu alternatif ödeme teknolojileri sanal POS’a entegre olabildiği için müşteriler de link, temassız, QR ve NFC gibi yöntemlerle ödeme yapabilir.

Bayi Tahsilat Sistemi Nasıl Kullanılır?

Bayi Tahsilat Sistemi
 

Distribütör, bayi ve alt bayilerden ödeme almak için online tahsilat sistemi kullanmak oldukça basittir. Öyle ki kullanım kolaylığı, bu sistemin yaygın bir şekilde kullanılıyor olma sebeplerinden de biridir. Bayi tahsilat sistemini kullanmak için öncelikle bu hizmeti sunan bir ödeme kuruluşuna başvuru yapıp üyelik sürecini tamamlamalısınız.

Üyeliğiniz tanımlandıktan sonra hizmet sağlayıcının yönlendirdiği panele giriş yaparak tahsilat sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz. Ana firma olarak kendi ağınızın ana yöneticisi de siz olursunuz. Bayi ve alt bayileriniz için ise ayrı kullanıcı hesapları oluşturmanız gerekir. Bayileriniz de bu hesaplara ait kullanıcı adı ve şifreyle panele giriş yaparak ödemelerini kolayca tamamlayabilir.

Ana firma olarak bayi tahsilat ekranına tam erişiminiz olur. Bu sayede sistemin tüm özelliklerini kullanabilirsiniz. Örneğin yapılan tahsilatları ve gelecekte yapılacak olan tahsilatların tarihlerini ekrandan takip edebilirsiniz. Ayrıca gelir, gider, risk ve teminatlarla ilgili detaylı raporlar alabilir; finansal durumunuzu kolayca değerlendirebilirsiniz.

Bayi Tahsilat Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Bayi tahsilat sistemi, başta ana firma olmak üzere sistem içerisindeki tüm paydaşlar için önemli avantajlar sunar. Firmanıza sunacağı avantajlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Tahsilatlar için vade beklemeye gerek kalmaz.
  • 7/24 online tahsilat yapılabilir.
  • Ana firma, bayi ve diğer üyelerin payları otomatik olarak dağıtılır.
  • Ödeme ve tahsilat süreçlerinde hata yapma riski en aza iner.
  • Ödeme ve tahsilatlar tek ekrandan kolayca takip edilebilir.
  • Finansal durumla ilgili detaylı raporlar alınabilir.
  • Havale, EFT ve benzer işlemlere gerek kalmadığı için masraflar azaltır.
  • Tahsilatlar otomatikleştiği için operasyonel süreçler kolaylaşır.

Tüm bu avantajlar doğrultusunda bayi tahsilat sistemi, hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlamanıza yardımcı olur. 7/24 kolay tahsilat yapabilmek ve bayi tahsilat sistemi avantajlarından yararlanabilmek için Ödero Bayi Tahsilat Çözümü’nü kullanabilirsiniz. Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero’nun online bayi tahsilat sistemi ile tahsilat süreçlerini entegrasyona ihtiyaç duymadan tek panelden yönetebilirsiniz.

Finansal durum raporlarını detaylı bir şekilde görebileceğiniz bu sistemdeki fraud çözümleri sayesinde tahsilatlarınızı güvenle yapabilirsiniz. Ödero Bayi Tahsilat Çözümü ile mesai saatleri dışında da tahsilat yapabilir, nakit akışınızı sürekli hâle getirebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.