Akaryakıt İstasyonu Nasıl Açılır, Şartlar Nelerdir?
Trafikteki araçların benzin, mazot, LPG gibi yakıt ihtiyaçlarını karşılayan petrol istasyonları, detaylı kontrollerin bulunduğu bir süreç sonrası açılır. Bu süreçte istasyonun açılacağı konum başta olmak üzere birçok detaya dikkat edilir. Peki, benzin istasyonu nasıl açılır, nereye başvuru yapılır ve ruhsat şartları nelerdir?
Petrol İstasyonu Açmak İçin İzlenecek Adımlar
Akaryakıt istasyonu açma sürecini zaman kaybı yaşamadan tamamlamak için başvuru sıralamasını bilmek önemli. Bu nedenle öncelikle bu sıralamayı yapmalıyız. Bölgeye, belgelere ve istasyon açacak şirketin durumuna bağlı olarak başvuru sıralaması değişebilir. Genel olarak akaryakıt istasyonu açmak için başvuru sıralaması şöyledir:
- Akaryakıt istasyonunun açılacağı yer belirlenir.
- Başvuru için gerekli belgeler hazırlanır.
- Bazı belgeler için farklı kurumlara ulaşılıp ayrıca başvuru yapılır.
- Belgeler ilgili kurumlara teslim edilir ve başvuru süreci başlar.
- Tesis, gerekli ekipman ve teçhizatlarla donatılır.
- Bayilik anlaşması yapılır.
- Ruhsat almak için işlemler başlatılır.
- Başvuruların olumlu sonuçlanması ve ruhsatın alınmasının ardından akaryakıt satışına başlanır.
Benzin İstasyonu Açmak İçin Nereye Başvurulur?
Benzin istasyonu açmak için birden fazla kuruma başvuru yapılması gerekir. Bu süreçte belediyelerin ilgili birimlerinden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na kadar (EPDK) farklı yerlere çeşitli belgeler için başvurular gerçekleştirilmelidir. Çünkü akaryakıt istasyonu açmak için işletme, imar, inşaat gibi konularda izinler alınmalıdır. Ayrıca bu izinlere bağlı olan belgelerle birlikte çeşitli raporlara da ihtiyaç duyulur. Peki, petrol istasyonu açmak için gerekli belgeler hangileridir?
Akaryakıt İstasyonu Açmak İçin Gerekli Belgeler
Akaryakıt istasyonu açmak için ihtiyaç duyulan belgeler, istasyonun kurulacağı konum, tesis özellikleri, bölge ile ilgilenen belediye biriminin gereklilikleri gibi çeşitli durumlara göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak benzin istasyonu açılışı için talep edilen belgeler şöyledir:
- Gayrisıhhi iş yeri açma ve işletme ruhsatı
- EPDK lisansı
- İş yeri açma dilekçesi
- Yapı kullanım izni belgesi
- TSE yeterlilik belgesi
- İş güvenliği ve iş sağlığı belgesi
- İmar durumunu gösterir belge
- Adres krokisi
- Zorunlu sorumluluk sigorta poliçesi
- İstasyon kurulacak yer kira ise kira kontratı
- İtfaiye muayene raporu
- Sorumlu müdür beyannamesi
- Noter onaylı imza sirküleri
- Tank sızdırmazlık raporu
- Topraklama ve paratoner uygunluk raporu
- İstasyon inşaatı ruhsatı
- Tesiste kullanılacak olan ekipmanların TSE belgeleri
EPDK Lisansı Nasıl Alınır?
Listede bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu lisansını almak için de bazı gereklilikleri yerine getirmek ve belgeler hazırlamak gerekir. Bu lisans için tesis kurulacak yerin uygun konumda olması, tesisin gerekli ekipmanlarla donatılması, otomasyon sistemlerinin kurulması, bayilik sözleşmelerinin yapılmış ve ruhsatın alınmış olması gibi gereklilikler vardır.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından paylaşılan EPDK lisansı için gerekli belgeler listesi şöyledir:
- Lisans başvuru dilekçesi
- Yetki belgesi
- Oda sicil kaydı
- İş yeri açma ve çalışma ruhsatı
- Asgari mesafe tespit tutanağı
- Bayilik sözleşmesi beyanı
- Ortaklar, yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve yetkililer beyanı
- Vergi kimlik belgesi
- Sigorta beyan formu
- Beyan dilekçesi
- İstasyon otomasyon sistemi beyanı
- Adres teyit yazısı
- Köy pompasına ait iş yeri açma ve çalışma ruhsatı (köy pompası talebi varsa)
- Tanker sayacı muayene cüzdanı
- Taşıma belgesi, taşıt listesi ve taşıt kartı
- Lisans bedeli dekontu
- Kaçakçılık fiilleri nedeniyle mühürleme, adli takibat, ödenmemiş idari para cezası ile kesinleşmiş mahkûmiyet hükmü bulunmadığına ilişkin beyan
- Lisans almaya engel durum bulunmadığına dair beyan
- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na ilişkin beyan
Listedeki belgelerin örneklerine EPDK Petrol Piyasası Lisans İşlemleri sayfasından ulaşılabilir.
Benzin İstasyonu Ruhsat Şartları Nelerdir?
EPDK lisansı için çeşitli isimlendirmeler kullanıldığı için belgeler ve başvuru şartları konusunda karışıklıklar söz konusu olabiliyor. Ayrıca akaryakıt istasyonu ruhsatı ile gayrisıhhi ruhsat da karıştırılabiliyor. Gayrisıhhi ruhsat, belediye veya il özel idarelerin ilgili birimlerinden alınan işletme ruhsatını ifade eder. Sonuç olarak benzinlik istasyonu almak için yukarıda yer alan EPDK lisansı listesi dikkate alınmalıdır.
Akaryakıt İstasyonunun Konumu Nasıl Olmalıdır?
Akaryakıt istasyonu açılacak yerin belirlenmesi için de birtakım şartlar söz konusudur. Tesis sadece bu şartları taşıyan lokasyonlarda kurulabilir. Söz konusu şartlar çeşitli etkenlere bağlı olarak değişkenlik sağlayabiliyor. Yaygın şartları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- İstasyon alanı, imar planında ticaret ve sanayi alanı şeklinde kayıtlı olmalıdır. Tarım arazisi olarak kayıtlı olan alanlarda istasyon kurulmasına izin verilmez.
- İstasyonda araç yıkama tesisi de kurulacaksa istasyon alanının su toplama havzasının dışında olması gereklidir.
- İstasyon kurulacak arsa en az 1.600 m² büyüklüğünde olmalıdır.
- Belediye sınırları içindeki istasyonların yola 40 metre cephesi olmalıdır.
- İl özel idare sınırları içindeki istasyonların bölünmüş yola 45 metre, bölünmemiş yola ise 50 metre cephesi olmalıdır.
- Belediye sınırları içindeki istasyonlar ile en yakın kavşak arasında en az 100 metre mesafe olmalıdır.
- İl özel idare sınırları içindeki istasyonlar ile en yakın kavşak arasında bölünmüş yollarda 100 metre, bölünmemiş yollarda 150 metre mesafe olmalıdır.
- İki akaryakıt istasyonu arasında şehir içinde en az 1 kilometre, şehirlerarası yollarda ise en az 10 kilometre uzaklık bulunmalıdır.
- Market, çay ocağı, yıkama tesisi, tuvalet, mescit gibi ek hizmetlerin verileceği yerlerin yüksekliği, yapı yüksekliğinin 2 katını geçmemelidir.
Akaryakıt İstasyonu Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?
Akaryakıt istasyonu açmanın maliyeti birçok farklı etkene bağlı olarak değişir. Büyük ölçekli bir iş olduğu için maliyeti de yüksektir. Fakat aynı şekilde kazancı da yüksek bir girişimdir. Maliyeti belirleyen unsurlar arasında ise tesis kurulacak alanın konumu, bayilik alınacak firma, inşaat firması, tesis büyüklüğü, verilecek ek hizmetler gibi birçok detay bulunur. Ayrıca söz konusu maliyet, zamana göre de değişir. Dolayısıyla benzin istasyonu açmanın maliyetini hesaplamak için maliyet yaratan tüm detayları araştırmak ve gerekli yerlerden güncel fiyatlar almak gerekir.
Akaryakıt İstasyonları İçin Pompa Yazar Kasa Şartı
Akaryakıt istasyonlarında kullanılan pompa yazar kasalar için bazı zorunluluklar bulunur. Önceden eski nesil pompa yazar kasalar yani EN pompa ÖKC’ler (eski nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlar) kullanılıyordu. 527 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği sonrasında ise YN pompa ÖKC’lerin kullanımı (yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlar) zorunlu hale geldi.
Aktif akaryakıt istasyonları tebliğinde belirtilen tarihlere göre yeni nesil pompa yazar kasaya geçiş yaparken yeni açılacak olan istasyonların, doğrudan YN pompa ÖKC almaları gerekiyor. Yani yeni bir petrol istasyonu açmak istiyorsanız istasyonunuzda kullanılmak üzere yeni nesil pompa yazar kasa almalısınız.
Yeni nesil pompa yazar kasayı, Bakanlıktan onay alan firmalardan almanız gerekiyor. Onaylı firmaların başında ise Türkiye’nin ilk yeni nesil pompa yazar kasası Beko 1000 TR’yi geliştiren Token Finansal Teknolojiler yer alıyor. Beko 1000 TR’yi Koç Holding çatısı altında Beko kalitesiyle geliştirip firmalara sunan Token Finansal Teknolojiler, akaryakıt istasyonlarının Türkiye'nin en yaygın pompa yazar kasa servis ağı ile ücretsiz montaj, yaygın servis ağı ve 7/24 çağrı merkezi desteği gibi birçok ayrıcaklıktan faydalanmasına da imkân veriyor.
Bu ayrıcalıkların yanı sıra Beko 1000 TR’nin ücretsiz entegre POS’u sayesinde müşteriler araç yanında ödeme yapabiliyor. Hem yasal mevzuatlara uymak hem de müşteri memnuniyetini artırmak için akaryakıt istasyonunuzda Beko 1000 TR Yeni Nesil Pompa Yazar Kasa kullanabilirsiniz.