Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Açık Bankacılık Nedir, Güvenli midir?

Dijitalleşmenin en aktif olduğu alanlardan biri olan bankacılıkta, kullanıcıların işlerini kolaylaştıran birçok teknoloji geliştiriliyor. Bu teknolojilerden biri olan açık bankacılık da finansal süreçleri son derece kolay hâle getiriyor. Üstelik açık bankacılık hizmetini sadece bankalar değil, diğer finans ve ödeme kuruluşları da veriyor. Peki, tam olarak açık bankacılık nedir, neler sunar?

Açık Bankacılık Nedir?

Açık bankacılık ya da diğer adıyla open banking, bir kullanıcının farklı bankalarda bulunan hesaplarını tek bir finans uygulamasından görüntüleyip yönetebilmesini sağlayan finansal teknolojidir. Ülkemizde resmî olarak 1 Aralık 2022 tarihli TCMB Açık Bankacılık Basın Duyurusu ile kullanılmaya başlamıştır. Açık bankacılık ile ilgili yasal çerçeveler ise 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile belirlenmiştir.

Bankacılık işlemlerinin mobil uygulamalarla yapılmaya başlanmasından sonra geliştirilen bu teknoloji, birden fazla uygulama kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Sistem, kullanıcıların finansal verilerini diğer bankalar ve üçüncü taraflarla paylaşmasıyla çalışıyor. Veri paylaşımı sonrası farklı banka hesapları tek bir uygulamada veya internet şubesinde toplanıyor. Böylece hesaplar tek ekrandan görüntüleniyor ve aynı uygulamadan birçok bankacılık işlemi yapılabiliyor.

Açık bankacılık uygulamalarının bu özellikleri sunmasını, API yani uygulama programlama arayüzü sağlıyor. API’ler, farklı uygulamaların birbirleri ile iletişim kurup ortak çalışmasını sağlayan yazılımlara verilen isim. Bu yazılımlar sayesinde açık bankacılık uygulaması, diğer banka uygulamalarıyla iletişimde kalarak kullanıcıların ortak bir uygulamadan bankacılık işlemleri yapmasını sağlıyor.

Açık Bankacılıkta Hangi İşlemler Yapılır?

Açık bankacılık, finansal süreçleri kolaylaştıran bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Para transferi, hesap hareketlerini izleme, fatura ödeme gibi fonksiyonlar da açık bankacılıkla yapılabilecek işlemler arasında yer alıyor. Tabii açık bankacılık uygulamalarında bunların dışında da birçok işlem yapılabiliyor. Açık bankacılıkla yapılabilecek işlemlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Para transferi (havale, EFT, FAST vb.)
  • Hesap hareketlerini görüntüleme
  • Borç ve bakiye durumunu görme
  • Kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borcu ödeme
  • Enerji ve iletişim hizmetleri faturalarını ödeme
  • Bakiye yükleme (cep telefonu, ulaşım kartı vb.)

Açık Bankacılık Nasıl Kullanılır?

Açık bankacılık, bir bankanın mobil uygulamasının kullanıldığı şekilde kullanılabilir. Yani açık bankacılık hizmetlerini kullanmak için ekstra bir bilgi gerekmez. Sadece kullanılan açık bankacılık uygulamasının fonksiyonlarını ve menülerini bilmek yeterli. Çünkü her uygulamada butonlar ve menü yerleşimi farklı şekilde dizayn edilmiş olabilir.

Açık bankacılığı kullanmak için öncelikle veri paylaşımına izin vermeniz gerekir. Verdiğiniz izin doğrultusunda bankalar, hesaplarınızla ilgili finansal bilgileri açık bankacılık uygulamasına aktarır. Ardından hesaplarınızı açık bankacılık uygulamasına ekleyip uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Açık Bankacılık Güvenli midir?

bankacılık


Açık bankacılıktaki verileri üçüncü parti uygulamalarla paylaşma konusu, kullanıcılarda güvenlik şüphesi yaratabiliyor. Fakat bu sistem, Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik kapsamındaki kurallar dahilinde çalışıyor. Ayrıca veriler, veri sahibinin rızası alınarak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu esaslarına göre paylaşılıyor. Açık bankacılık hizmeti sunan uygulamalar ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından denetleniyor.

Bu detaylara göre açık bankacılık hizmetlerinden güvenli bir şekilde faydalanmak için dikkat etmeniz gereken tek nokta, hizmet sağlayıcısını doğru seçmek. Gerekli izin ve belgelere sahip, güvenilir bir açık bankacılık uygulaması kullandığınız sürece bu teknoloji özelinde güvenlik riski yaşama ihtimaliniz oldukça düşüktür.

Açık Bankacılığın Avantajları

Açık bankacılığın hem kişiler hem de kurumlar tarafından kullanımı her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Çünkü bu teknoloji, her iki kullanıcı grubuna da avantajlar sunuyor. Özellikle çok fazla bankayla çalışmak durumunda kalan ve nakit akışı sürekliliği olan kurumlar için açık bankacılık oldukça avantajlı bir teknoloji olarak kabul ediliyor. Açık bankacılığın faydalarına şu örnekleri verebiliriz:

  • Bütün banka hesaplarınıza tek ekrandan ulaşabilirsiniz.
  • Çeşitli bankacılık işlemlerini tek bir uygulama kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
  • Banka ve finans kuruluşlarının sunduğu finansal hizmetlere ortak bir uygulamadan erişebilirsiniz.
  • Para transferi, fatura ödeme gibi işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Finansal durumunuzu daha pratik bir şekilde takip edebilirsiniz.
  • Finansal verileriniz daha doğru bir şekilde analiz edileceği için hizmet sağlayıcınız size uygun, özelleştirilmiş ve elverişli teklifler sunabilir. Böylece daha avantajlı fırsatlardan yararlabilirsiniz.

Açık bankacılık teknolojisi çok uzun zaman önce ortaya çıkmış olsa da bireysel kullanıcılar için yeni denilebilecek bir teknoloji. Bu nedenle sunduğu avantajların gelecekte daha da artma ihtimali çok yüksek. Kullanımı yaygınlaştıkça bu faydalar da kullanıcı ihtiyaçlarına göre şekillenecektir. Açık bankacılıkla ilgili daha detaylı bilgi almak adına sizin için hazırladığımız videomuza göz atabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.