Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2024 Yılı Fatura Kesme Sınırı Kaç TL? Fatura Keserken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Mükelleflerin uyması gereken yasal düzenlemeler, Vergi Usul Kanunu ile belirleniyor. Her yıl, bu kanuna bağlı tebliğler ile yeni güncellemeler yayımlanıyor. 2024 yılı için geçerli olan had ve tutarlar ise 30 Aralık 2023’te yayımlanan 556 sayılı VUK Genel Tebliği ile duyuruldu. Tebliğe göre fatura kesme sınırı kaç TL oldu?

2024 Fatura Kesme Mecburiyeti Tutarı Kaç TL?

1 Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe giren 556 sayılı tebliğe göre Vergi Usul Kanunu’nda yer alan had ve tutarların artırılmasına karar verildi. Tebliğ ile birlikte yayımlanan listeye göre 2023 için 4.400 TL olan fatura kesme sınırı, 2024 için 6.900 TL oldu.

Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı?

Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 6.900 TL’ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor. Peki, e-arşiv fatura nedir?

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-arşiv fatura; e-fatura mükellefi olmayan gerçek ve tüzel kişiler için düzenlenen elektronik faturadır. Bu faturalar dijital ortamda oluşturulur, muhafaza edilir, ibraz edilir ve raporlanır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın elektronik belge kullanımına geçmesiyle birlikte mükellefler, faturaları elektronik ortamdan iletmeye başladı. E-arşiv fatura da yapılan satışın GİB’e bildirilmesinde kullanılan bir e-belgedir.

E-Arşiv Fatura Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

hesaplama


E-arşiv fatura keserken dikkat edilecek ilk nokta, alıcının unvanıdır. Eğer her iki taraf da e-fatura mükellefi ise yapılan satış için e-fatura kesilmesi gerekiyor. E-arşiv fatura, e-fatura mükellefi olmayanlar, yani bireysel tüketiciler ve e-fatura mükellefi olmayan işletmeler için kesiliyor.

E-arşiv faturaları için fatura kesme sınırlarına da dikkat edilmesi gerekiyor. Bir iş gününde kesilen faturaların tutarı 6.900 TL’yi aştığı anda e-arşiv faturası kesilmeli. Bu tutarın tek bir faturayı değil, gün içinde kesilen faturaların toplamını ifade ettiği unutulmamalı.

Bir başka detay ise e-arşiv fatura kesmek için e-fatura mükellefi olma zorunluluğunun bulunmamasıdır. Yani bir e-fatura mükellefi olmasanız bile, fatura kesme sınırını aştığınızda e-arşiv faturası kesmek zorundasınız. Peki e-arşiv fatura kesmek için en kolay yöntem hangisi?

E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

E-arşiv fatura kesmek için tercih edebileceğiniz üç farklı alternatifiniz bulunuyor. Bunlardan ilki, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete açılan GİB Portal. GİB Portal’ı ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz fakat sistemin özellikleri, her işletme yapısı için uygun olmayabilir. Portal’da herr fatura kesmeniz gerektiğinde bilgileri tek tek doldurmanız gerekiyor. Bilgileri manuel girmeniz gerektiği için işlemleri çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Dolayısıyla sık sık fatura kesen bir işletmeniz varsa bu yöntem sizin için kolay olmayabilir.

Bilgilerin otomatik olarak doldurulduğu seçenek ise özel entegratör. Özel entegratörlerde hatalı fatura kesme riskiniz düşüktür ama bu yöntemin maliyeti oldukça yüksektir. Ayrıca özel entegratör kullanabilmeniz için uzun ve uğraşlı bir e-fatura kaydı oluşturma sürecine girmeniz gerekiyor.

Bu iki yöntemden daha hızlı ve düşük maliyetle e-arşiv fatura kesmek istiyorsanız Beko 400 TR Android POS’u kullanabilirsiniz. Beko 400 TR sayesinde, normalde 1 haftaya kadar uzayan mali mühür sürecini 1 günde tamamlayabilirsiniz. Beko 400 TR ile mali mühür almanıza gerek kalmadan online bir başvuru süreci ile dakikalar içinde e-fatura mükellefi olabilirsiniz. Ardından 400 TR Android POS ile ödeme alındığı anda sadece müşteri bilgilerini girerek tek tıkla cihaz üzerinden müşterilerinizin e-mail adresine e-arşiv veya e-fatura gönderebilirsiniz.

Detaylı bilgi için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.