Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2023 KDV Zammı: Katma Değer Vergisi Ne Kadar Oldu?

Ürün ve hizmetlere uygulanan bir vergi türü olan KDV oranları, yeni bir düzenleme ile artırıldı. Ürün fiyatlarını doğrudan etkileyen bu değişiklik hem satış yapanları hem de tüketicileri doğrudan etkiliyor. 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan KDV zammı ile ilgili haberden sonra ise herkesin aklında “KDV ne kadar oldu? Zam uygulaması ne zaman başlayacak?” gibi pek çok merak edilen soru bulunuyor. O halde yeni düzenlemenin detaylarını birlikte inceleyelim.

KDV Nedir?

Her ne kadar aşina olunsa da zamlara geçmeden önce kısa bir şekilde Katma Değer Vergisini açıklamakta fayda var.

Katma Değer Vergisi kısaca KDV, alınan mal ve hizmete yönelik kesilen bir vergi türü. Otomotivden gıdaya, akaryakıttan mobilyaya kadar hem ürün hem de hizmet bazlı satın alımlarda uygulanır. Mal ve hizmet kapsamı ise 3065 numaralı Katma Değer Vergisi Kanunu ile belirlenmiştir. Ancak oranlar, mal ve hizmet türüne göre farklılık gösterir. Yeni düzenlemeye kadar ürün ve hizmetlere uygulanan KDV oranları ise %1’den %18’e kadar çıkıyordu. Ancak son düzenleme ile bu oranlar değişti.

KDV Oranı Ne Kadar Oldu?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Katma Değer Vergisi (KDV) oranları değişti. Alınan karara doğrultusunda %18 KDV uygulanan ürünlere %20, %8 KDV’li ürünlere ise %10 KDV uygulanmaya başlandı. Daha çok gıda ürünlerini kapsayan %1’lik KDV diliminde ise değişiklik yapılmadı.

Bu yeni düzenleme ile %8 KDV uygulanan giyim, ayakkabı, çanta, kitap gibi ürünlerdeki KDV %10 oldu. Daha önce %18 KDV uygulanan beyaz eşya, otomotiv, akaryakıt, elektronik kategorisinde yer alan ürünler için ise KDV oranı %20 olarak belirlendi.

KDV oranlarına yapılan bu düzenlemenin kalıcı mı olacağı, yoksa geçici bir süreliğine mi devam edeceğine dair bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Yeni KDV Oranları Ne Zamandan İtibaren Uygulanacak?

KDV oranları ile ilgili yapılan bu düzenleme, 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete’de duyurulsa da aynı gün içerisinde uygulamaya konmadı. Düzenleme, kararın yayımlanmasından üç gün sonra yani 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Bundan sonraki süreçte ise karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yürütecek.

Yazar Kasa POS Cihazında KDV Nasıl Güncellenir?



Yapılan satışlara ait KDV tutarları, yazar kasa POS cihazları tarafından otomatik olarak hesaplanır. Bu nedenle işletmenizde kullandığınız POS ve yazar kasa POS cihazlarında yer alan KDV oranını güncellemelisiniz. Aksi hâlde KDV hesaplamasıyla ilgili problemlerle karşılaşabilirsiniz. KDV oranını güncellemek için aşağıdaki videoları referans alabilir veya hizmet aldığınız firmanın müşteri hizmetleriyle iletişime geçebilirsiniz.


Beko 400 TR’de KDV Oranı Nasıl Güncellenir?

Beko 400 TR Android POS cihazında KDV oranı, 10.07.2023 itibarıyla otomatik olarak güncellendi. İşletmenizde bu cihazı kullanıyorsanız, güncellenen yeni KDV oranlarının cihaza yansıması için cihazınızı yeniden başlatmanız yeterlidir.

Beko 300 TR’de KDV Oranı Nasıl Güncellenir?

Beko 300 TR Yazar Kasa POS cihazındaki KDV’yi güncellemek için ana menüye girip “Ayarlar > Programlama > KDV Programlama” adımlarını takip edebilirsiniz. Oranları güncelledikten sonra “Kaydet” butonuna basabilir, satış yapmaya devam edebilirsiniz. Eğer gün içerisinde satış yaptıysanız KDV güncellemesinden önce Z raporu almayı unutmayın.

Aşağıdaki videoda yer alan adımları takip ederek Beko 300 TR KDV oranı güncellemesini kolayca yapabilirsiniz.


Beko 1000 TR’de KDV Oranı Nasıl Güncellenir?

Beko 1000 TR Yeni Nesil Pompa Yazar Kasa cihazında KDV oranı güncellemek için ilk olarak ana menüdeki “Ayarlar” sayfasına gidin. Ardından “Sistem Ayarları > Daha Fazlası > KDV Ayarları” adımlarını izleyin. Sonrasında karşınıza çıkacak olan KDV güncelleme mesajına onay vererek güncellemeyi tamamlayabilir ve satış yapmaya devam edebilirsiniz.

Aşağıdaki videoda yer alan adımları takip ederek Beko 1000 TR KDV oranı güncellemesini kolayca yapabilirsiniz.


Beko 220 TR/TRL’de KDV Oranı Nasıl Güncellenir?

Beko 220 TR/TRL cihazındaki KDV oranını da birkaç adımda güncelleyebilirsiniz. Öncelikle gün içinde satış yaptıysanız güncelleme yapmadan önce Z raporu almalısınız. Raporu aldıktan sonra ana menüye girin ve 2 numarayı tuşlayarak “Program” ekranına ulaşın. Ardından 1 numarayı tuşlayarak KDV’yi seçin ve oranları manuel olarak güncelleyin. Oranları güncelledikten sonra “Nakit Onay” tuşuna basarak ayarları kaydedebilir ve satış yapmaya devam edebilirsiniz.

Aşağıdaki videoda yer alan adımları takip ederek Beko 220 TR/TRL KDV oranı güncellemesini kolayca yapabilirsiniz.


Videoları izleyerek birkaç dakika içinde cihazlarınızın KDV oranlarını güncelleyebilirsiniz. Tüm sorularınız için yazar kasa POS’lar için 0850 250 07 67 numaralı, pompa yazar kasalar için ise 0850 549 39 39 numaralı çağrı merkezine ulaşarak destek alabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.