Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yeni Kurulan İşletmeler Yazar Kasa POS Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Ticari faaliyetlerin kayıt altına alınması konusunda ilgili kurumlar, yeni ödeme teknolojileri doğrultusunda yeni yasal düzenlemeler yapıyor. Son yıllarda yaygınlığı önemli ölçüde artan ve yeni bir ödeme teknolojisi sunan yazar kasa POS cihazları da bu düzenlemelere tabi tutuluyor. Bu cihazların yaygınlaşmasındaki en önemli etken ise yeni kurulan işletmeler için zorunlu tutulması. Peki, tam olarak yazar kasa POS nedir, nasıl alınır?

Yazar Kasa POS Nedir?

Yazar kasa POS veya yeni nesil ödeme kaydedici cihaz; ödeme alma ve ödeme kaydetme görevlerini birlikte yapabilen bütünleşik bir cihazdır. Kısaca YN ÖKC olarak da adlandırılan bu cihaz, geleneksel yazar kasa ile POS cihazının birleşiminden oluşuyor. Ayrıca yazar kasa POS’un kullanımı, 3100 nolu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun kapsamında birçok işletme için zorunludur.

Cihaz, alınan ödemeleri anlık olarak GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sistemine kaydediyor. Zorunlu tutulma sebeplerinden biri de bu. Yazar kasa POS zorunluluğu hakkında daha detaylı bilgi için “Yazar Kasa POS Nedir, Kullanımı Zorunlu mudur?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yazar Kasa POS Nereden Alınır?

Yazar kasa POS cihazlarının üretim, satış, kullanım gibi süreçleri GİB tarafından takip ediliyor ve denetleniyor. Dolayısıyla bu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları her yerden satın alabilmek söz konusu değil. Eski nesil POS cihazları bankalardan alınabiliyordu fakat yeni nesil yazar kasa POS cihazını, sadece yetkili üretici firmalardan satın alabilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı, gerekli şartları karşılayabilen üretici firmalara YN ÖKC üretme ve satma yetkisi verir. Başkanlık tarafından yetkilendirilmeyen firmalar ise bu cihazların satışını yapamaz. Bu nedenle yazar kasa POS almak için GİB tarafından yayımlanan “Onaylı Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar” listesinde bulunan firmalara başvurmanız gerekiyor. Firmaların mağazalarından ve online satış kanallarından cihazı satın alabilirsiniz.

Yazar Kasa POS İçin Gerekli Evraklar

Yazar kasa POS satın alırken ibraz etmeniz gereken bazı belgeler var. Söz konusu belgeler, cihazı satın alacağınız firmaya göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak talep edilebilecek belgeleri ise şöyle sıralayabiliriz:

  • İşletme sahibinin T.C. kimlik kartı fotokopisi
  • Ortaklı işletmeler için tüm ortakların T.C. kimlik kartı fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Vergi levhası
  • Ticari sicil gazetesi veya oda kayıt belgesi
  • İşletme adresini gösteren belge

Yazar Kasa POS Kurulumu Nasıl Yapılır?

yazar-kasa-pos

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz satın aldığınızda, cihazın çalışabilmesi için kurulumunun yapılması gerekir. Kurulum sürecinde ise sizin yapmanız gereken bir işlem bulunmuyor. Kurulum, yazar kasa POS’u satın aldığınız firma tarafından yapılır. Bu süreçte firma teknik servis desteği sunar ve yetkili servis personellerini kurulum için yönlendirir.

Yazar Kasa POS Banka Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yazar kasa POS ile tüm kartlardan ödeme alabilmeniz için, cihazda ilgili bankaların yazılımları yüklü olmalıdır. YN ÖKC firmaları ise anlaşmalı oldukları bankaların yazılımlarını cihazlara yükleyerek işletme sahibine teslim eder. Bu noktada anlaşmalı banka sayısı en fazla olan firmaların cihazlarını tercih etmenizde fayda var. Anlaşmalı bankalardan dilediğiniz bankaların şubesine giderek başvuru yapmanız sonrasında yetkili servisler cihazınıza uygulama kurulumu işlemini gerçekleştirecektir. YN ÖKC firmalarının anlaşma yapmadığı bankaların uygulamasını yazar kasa POS cihazınıza yükletemeyeceğinizi de hatırlatmak isteriz. Cihazı sadece nakit satışlar için kullanacaksanız bankalara başvurmanız gerekmiyor.

Yazar Kasa POS Kullanmamanın Cezası Ne Kadar?

İşletmenizde yazar kasa POS kullanmanız zorunlu ise bu zorunluluğu yerine getirmediğiniz takdirde hukuki cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yeni bir işletme açtığınız takdirde, perakende satışa başlamanızın ardından 30 gün içinde YN ÖKC almanız gerekiyor. Aksi hâlde, ilgili mevzuatta belirtildiği üzere Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 8 numaralı bendinde yazılı özel usulsüzlük cezası kesilir.

Yazar Kasa POS Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazar kasa POS yani yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alırken dikkat etmeniz gereken birçok detay bulunuyor. Bunların en önemlisi ise cihazı satın alacağınız kurumun yetkili olması. Sadece GİB tarafından onaylanmış bir firmadan cihaz satın almalısınız.

Aldığınız cihazın ilgili yasal mevzuatlara uygun olmasına ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda bulunması gereken özellikleri taşıdığına emin olmalısınız. Teknik açıdan verimli bir cihaz tercih ederek sorunsuz bir kullanıcı deneyimi yaşayabilirsiniz.

Cihazı satın alacağınız firmanın yetkili servis ağını, servis hizmet kalitesini ve garanti koşullarını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Cihazı, faaliyet gösterdiğiniz bölgede yetkili servisi bulunan bir firmadan almalısınız. Aksi takdirde cihazda ortaya çıkabilecek bir sorun size zaman kaybı yaşatabilir. Bu nedenle yaygın servis ağına sahip bir marka seçmelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer detay da yazar kasa POS cihazının hangi bankalarla entegre çalıştığı. Bu aşamada size daha fazla banka ve kart ile çalışabilme özgürlüğü veren markaları tercih etmelisiniz. Böylece daha geniş bir müşteri kitlesinden ödeme alabilirsiniz.

Bu detaylar doğrultusunda Beko 300 TR Temassız Yazar Kasa POS, sizin için en ideal seçenek olabilir. GİB onaylı ve ilgili yasal mevzuatlara uygun olarak üretilen Beko 300 TR, 81 ildeki yaygın servis ağı, 7/24 çağrı merkezi desteği ve Arçelik Pazarlama A.Ş. güvenceli 2 yıllık garantisi ile işlerinizi kolaylaştırır. Koç Holding'in ödeme sistemleri alanındaki şirketi olan Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilen Beko 300 TR, aynı anda 20 banka ve 4 yemek kartı uygulamasıyla entegre çalışır. Bu sayede yaygın olarak kullanılan tüm banka, kredi ve yemek kartlarıyla manyetik ve temassız ödeme alabilirsiniz.

Beko 300 TR’nin kullanımı ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.