Yeni İş Kuracaklar için Teşvik ve Krediler
Yeni iş kurmak, çoğu iş kolu için geniş ve esnek bütçe gerektirir. Girişimciler ise bu bütçeyi, yani sermayeyi bir araya getirmek için teşvik ve kredilere başvururlar. Hem devlet tarafından desteklenen hem de özel kurumlar tarafından verilen teşvik ve krediler, ekonomik açıdan girişimcilerin işlerini kolaylaştırır. Eğer yeni iş kurmak istiyorsanız, faydalanabileceğiniz teşvik ve kredi fırsatlarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Teşvik ve Kredi Nedir?
Teşvik ve kredi, girişimcilerin yeni iş kurarken veya işlerini geliştirirken kullandıkları maddi kaynakları ifade eder. Teşvik programları, genellikle pazarda eksikliği hissedilen veya gelecek vadeden iş kolları için düzenlenir. Hibe, yani geri ödemesiz kredileri içeren bu teşvikler ile girişimciler, iş kurarken maddi olarak destek alırlar.
Krediler ise klasik banka kredilerine benzer. Fakat girişimci kredileri, genellikle daha uzun vadeli ve daha düşük faizli olacak şekilde planlanır. Esnek ve kolay ödeme fırsatları da girişimcilerin işlerini büyütmeleri konusunda faydalı olur. Ayrıca devlet destekli krediler, yeni iş kurmak isteyenler için çok daha idealdir.
Peki, yeni iş kurmak için kredi ve teşvikler nerelerden alınır?
Hangi Kurumlar Yeni İş Kuranlara Destek Veriyor?
Yeni iş kurarken kredi ve teşviklere ihtiyaç duyuyorsanız, başvuru yapabileceğiniz birçok farklı kurum bulunuyor. Bu kurumların çoğu devlet destekliyken bazıları da özel kuruluş veya dernek, vakıf statüsü taşıyor. Şimdi, söz konusu kurumlardan bazılarına ve verdikleri girişimci desteklerine yakından bakalım.
KOSGEB Girişimci Destek Programı Nedir?
KOSGEB hibe desteği paketlerinden biri olan Girişimci Destek Programı, yeni kurulan işletmeleri destekleme amacı taşıyor. Bu program kapsamında yeni iş kuranlara birçok farklı kalem üzerinden maddi destek sağlanıyor. Destek tutarları ise dönemsel olarak güncelleniyor. KOSGEB Girişimci Destek Programı kapsamında alabileceğiniz destekleri şöyle sıralayabiliriz:
- Kuruluş desteği
- Personel giderleri desteği
- Makine, teçhizat ve kalıp giderleri desteği
- Yazılım giderleri desteği
- Hizmet alımı (eğitim, danışmanlık, belgelendirme, pazarlama vb.) giderleri desteği
Bu programda yer alan kuruluş desteği ve personel giderleri desteği, %100 geri ödemesiz destekler grubunda. Yani yeni iş kurarken bu programdan faydalandığınız takdirde, başvuru dönemi için geçerli olan kuruluş ve personel giderleri desteğini geri ödemesiz bir şekilde alabilirsiniz. Diğer destekler ise %80 geri ödemelidir. Yani aldığınız ödeneğin sadece %80’inin geri ödersiniz.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nedir?
KOSGEB, yeni iş kuran girişimcinin genç statüsünde olması halinde ekstra destek sağlar. Yani KOSGEB’in genç girişimciler için ayrıca bir destek programı yoktur fakat pek çok programda, 30 yaşından küçük gençlere ek ödeme verilir. Yeni iş kuranların başvurabileceği Girişimci Destek Programı da gençlere ek ödeme verilen teşviklerden biridir. Ayrıca bu uygulama, gençlerle birlikte kadın, engelli, gazi veya birinci dereceden şehit yakını olan girişimciler için de geçerli.
TÜBİTAK Ar-Ge Destek Programları Nelerdir?
Ülkemizin devlet destekli teknoloji kuruluşu olan TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), yeni iş kuranlara destek veren kurumlar arasındadır. Bu noktada TÜBİTAK, daha çok bilim ve teknoloji alanındaki iş kolları için destek sunar. Dönemsel olarak değişen ve güncellenen programlar, kurumun web sitesinde yer alan “Ulusal Destek Programları” sayfasından duyurulur. Güncel programlardan bazıları ise şöyledir:
- TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
- TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
- TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
- Girişimcilik Destek Programı (BiGG)
- Girişim Sermayesi Destekleme Programı (Tech-InvesTR)
- Girişim Sermayesi Destekleme Programı (Tech-InvesTR)
SYDV İş Yeri Açma Kredisi Nedir?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kuruluşlarından olan SYDV (Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı) de dönem dönem iş yeri açma kredisi verir. Bakanlık, bu vakıflara, bağlı bulundukları kaymakamlık bütçesi dahilinde geri ödemeli kredi kullandırma yetkisi vermiştir. Bu doğrultuda bazı şehirlerde, SYDV’den yeni iş kurma kredisi almanız mümkün. İşinizi kuracağınız şehrin kaymakamlığına bağlı olarak hizmet veren SYDV birimine başvurarak faydalanabileceğiniz krediler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri Nelerdir?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, dönemsel olarak iş kurma teşvikleri sunar. Bu program kapsamında kırsal yerleşim bölgelerinde iş kurmak isteyen girişimciler desteklenir. Desteklenen iş kolları ise genellikle tarım ve hayvancılıkla ilgilidir. Benzer destek programları, Tarım ve Orman Bakanlığı dışında TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) gibi kurumlarda da mevcuttur.
İŞKUR Girişimcilik Destek Programları Nelerdir?
Yeni iş kurarken destek alabileceğiniz kurumlar arasında İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) da vardır. İŞKUR, özellikle engelli ve eski hükümlü iş kurma destekleri ile öne çıkıyor. Buna ek olarak yeni iş kurduğunuzda, çalışan giderleri konusunda da İŞKUR’dan destek alabilirsiniz. Güncel programlar için kurumun web sitesinde yer alan “Teşvikler” sayfasını inceleyebilirsiniz.
Devlet Hangi Şartlarda İş Kurmak İçin Destek Veriyor?
Yeni iş kurarken devlet desteği almanız mümkün. Fakat bu desteklerden faydalanabilmek için bazı şartları taşıyor olmanız gerekir. Öncelikle, tüm resmi işlemler için ihtiyacınız olan 18 yaş sınırını geçmiş olmalısınız. Çoğu programda üst yaş sınırı yoktur ama genç girişimci olarak ek ödenek almak istiyorsanız, başvurunuzu programa göre değişen 25 - 30 gibi üst yaş sınırını geçmeden yapmalısınız.
Bir diğer önemli şart ise kuracağınız işin içeriği. Devlet kurumları, sadece belirli iş kolları için girişimci desteği verir. Bu iş kolları dönemsel olarak güncellenir ve değiştirilir. Dolayısıyla başvuru yapmadan önce hangi iş kolları için destek sunulduğunu araştırmanızda fayda var.
Devlet destekli hibe, teşvik ve krediler için temiz bir adli sicil kaydına da ihtiyaç vardır. Suç örgütü üyeliği veya yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymek, iş kurma desteğini almayı engeller. Bunun dışındaki bazı suçlar, hükümlü destekleri kapsamına girer ve devletten iş kurma desteği alabilirsiniz.
Devlet destekli kurumlar, yeni iş kurma desteği için bazı eğitim ve sertifika programlarını tamamlamanızı da isteyebilir.
Yeni İş Kurmak İçin Hangi Kredi Seçenekleri Var?
Yeni iş kurmak için kredi veren kurumlar arasında, devlet kurumlarıyla birlikte kamu bankalarını ve özel bankaları da gösterebiliriz. KOSGEB ve benzeri kurumların verdiği kredilerin dışında, bankalardan da iş kurma kredisi alabilirsiniz.
Bankaların, girişimciler ve KOBİ’ler için özel kredi ürünleri bulunur. Özellikle kamu bankalarının dönemsel kampanyaları ile düşük faizli kredilere ulaşmanız mümkün. Bunun yanında özel bankaların girişimci kredilerinde de dönemsel kampanyalar mevcuttur. Ayrıca bu bankalarda genç girişimci kredisi ve kadın girişimci kredisi gibi daha düşük faizli krediler de vardır. Ertelemeli ödeme gibi imkânlarla da geri ödemeyi daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.
Yeni İş Kurmak İçin Hibe Alabiliyor muyum?
Yeni iş kurarken hibe almanız da mümkün. Hibe olarak adlandırılan programlarda aldığınız ödeneği geri ödemeniz gerekmez. Bu tür uygulamalar, çoğunlukla KOSGEB programlarında mevcuttur. KOSGEB’in temel programlarından biri olan girişimci desteği de geri ödemesiz hibe şeklinde veriliyor. Bununla birlikte işinize yatırım yapmak isteyen özel şirketlerden ve melek yatırımcılardan da hibe alabilirsiniz.
Hangi İş Kolları Teşvik ve Kredilerden Faydalanabiliyor?
Teşvik ve kredilerden faydalanabilen iş kolları, destek programının içeriğine göre değişiklik gösterir. Her kurum, oluşturduğu proje ve programlar kapsamında belirli iş kollarını destekler. Bu noktada öncelik, gelecek vadeden işlere verilir. Yani geleneksel iş kollarına genellikle teşvik ve hibe kredisi desteği sunulmaz.
Yeni iş kurma destekleri dönemsel olarak değiştiği için desteklenen iş kolları da çeşitleniyor. Girişimcileri destekleyen kurumlar, destek programlarını tanıtırken bu iş kollarını da ilan ederler. Örneğin KOSGEB’in desteklediği iş kolları ve NACE kodları, kurumun web sitesinde yer alan “Desteklenen Sektörler” sayfası üzerinden duyuruluyor.
Teşvik ve Krediler Geri Ödemeli mi?
Yeni iş kuracaklara verilen teşvik ve krediler, destek programının içeriğine göre geri ödemesiz veya ödemeli olabilir. Girişimci desteklerinin önemli bir bölümü, geri ödemesiz hibe kredilerinden oluşur. Geri ödemeli iş kurma teşvikleri ise genellikle düşük faizlidir. Ayrıca bu teşviklerin geri ödemelerinde de girişimcilere yardımcı olunur. Örneğin 1 yıllık erteleme ve 36 ay vade gibi uygulamalar mevcuttur.
Yeni işinizi kurduktan sonra da pek çok konuda teşvik ve kredi alabilirsiniz. Geri ödemesiz hibe kredileri ve diğer destek programları için “KOBİ Hibe Destekleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.