Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yazar Kasa POS Nedir, Kullanımı Zorunlu mudur?

İşletmeler, yaptıkları satışları kayıt altına almak, belirli limitlerin üzerindeki işlemlerde faturalandırmak ve devletin ilgili kurumuna bildirmekle yükümlüler. Günümüzde bu işlemler, ödeme kaydedici cihazlarla yapılıyor. Fakat bir de hem satışta hem de satışları kayıt altına alıp GİB’e göndermede kullanılan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar mevcut. Yazar kasa POS da bunlardan biri. Peki, yazar kasa POS cihazlarının görevi tam olarak nedir?

Yazar Kasa POS Nedir?

Yazar kasa POS, EFT POS özellikli ödeme alma cihazı ile ödeme kaydedici cihazı bünyesinde bütünleşik bir şekilde bulunduran cihazdır. Daha basit açıklamak gerekirse standart bir POS cihazıyla klasik yazar kasanın birleşiminden oluşan bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Yani yazar kasa POS’a sahip olanların ayrıca bir yazar kasa kullanmasına gerek kalmıyor.

Bu noktada ÖKC’ler için de ayrı bir parantez açıp “ÖKC nedir?” sorusunu cevaplamamız gerekiyor. ÖKC yani ödeme kaydedici cihaz, yazar kasa olarak bilinen ve yapılan satışlar için fiş veren cihazlar için kullanılan bir tabir. Yazar kasa POS’lar ise yeni nesil ÖKC olarak kabul ediliyor.

Yazar kasa POS ve ÖKC arasında da bir fark bulunuyor. ÖKC ile satış yapılamazken standart POS cihazı ile de ödeme kaydı tutulmuyor. Yazar kasa POS, yani yeni nesil ÖKC ise hem müşteriden ödeme almayı hem de bu ödemenin kaydını tutmayı mümkün kılıyor. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine bağlı olarak çalıştığı için yapılan satışları GİB sistemine de kaydediyor.

Yazar kasa POS cihazlarıyla ilgili kafa karıştıran durum ise bu cihazların zorunlu olup olmadığı. Peki, yazar kasa POS zorunlu mu?

Yazar Kasa POS Kullanmak Zorunlu mu?

yazar-kasa


Kayıt dışı ticaretin önüne geçme amacıyla 1980’li yıllarda yazar kasa kullanma zorunluluğu kademeli olarak işletmelerin hayatına girmişti. Sonrasında gelişen teknolojiyle birlikte hem vergi takibi yapmak hem de işletmelerin satış ve faturalandırma aşamalarını kolaylaştırmak adına yeni adımlar atıldı. Bunlardan biri de yazar kasa POS kullanma zorunluluğu.

Bu zorunluluğun kimleri ilgilendirdiğine ve kimlerin muaf olduğuna biraz daha yakından bakalım.

Yazar Kasa POS Kimler İçin Zorunlu?

Yazar kasa POS zorunluluğu, 3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun kapsamında ÖKC kullanma zorunluluğu bulunan tüm mükellefleri ilgilendiriyor. Yani yazar kasa kullanmak zorunda olan ve perakende mal/hizmet satışı yapan işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması gerekiyor.

Zorunluluğu bulunan mükellefler, 2018 yılına kadar kademeli olarak yeni nesil ÖKC’lere geçmişti. Günümüzde kurulan işletmeler ise doğrudan yeni nesil ÖKC ya da yazar kasa POS alarak işe başlamakla yükümlü.

Yazar Kasa POS Kimler İçin Zorunlu Değil?

3100 Sayılı Kanun dışında kalan mükelleflerin yazar kasa POS veya yeni nesil ÖKC kullanma zorunluluğu bulunmuyor. Bu mükellefleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Perakende mal ve hizmet satışı bulunmayan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar (toptancılar)
  • Serbest meslek erbabları
  • Basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri
  • Zirai kazanç sahipleri
  • Ücret geliri elde edenler
  • Menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri
  • Diğer kazanç ve irat sahipleri

Doğru Yazar Kasa POS Nasıl Seçilir?

dogru-yazar-kasa


Yazar kasa POS kullanmak zorunda olanlar, satın alacakları cihazı dikkatli bir şekilde seçmeliler. Öncelikle cihazın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylı, güncel tebliğlere uygun ve lisanslı olması gerekiyor. Bu birinci ve en önemli şart.

Satın alınacak yazar kasa POS hakkında detaylı bilgi edinmek de gerekiyor. Cihazın sahip olduğu özellikler, işletmenin satış sürecindeki ihtiyaçlarını karşılamalı. Kablosuz kullanılabilen ve farklı yöntemlerle ödeme kabul eden cihazlar her zaman daha kullanışlı olarak kabul ediliyor.

Mobil kullanım için hafif olması gereken POS cihazında temassız ödeme alma özelliğinin bulunması şart. Ayrıca cihazın kaliteli ve uzun ömürlü olmasına dikkat etmek gerekiyor. Ürünün garantili ve yaygın servis ağına sahip olması da işleri kolaylaştıracak bir detay.

Tüm bu detayları Beko yazar kasa POS cihazlarının bünyesinde bulabilirsiniz. Ücretsiz kurulum hizmeti, geniş servis ağı, 7/24 çağrı merkezi desteği ve Arçelik Pazarlama A.Ş. güvencesi ile 2 yıl garantisi bulunan Beko 300 TR Yazar Kasa POS ile 20 banka ve 4 yemek kartından ödeme kabul edebilirsiniz. Beko 300 TR’nin dahili SIM kartı ile internete ücretsiz bağlanabilir, ultra hafif tasarımı sayesinde mobil olarak kullanabilir ve dilediğiniz yerde temassız ödeme alabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.