Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yazar Kasa POS Cihazlarında NACE Koduna Göre KDV Oranı Sınırlaması

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda işletmeler sadece NACE (faaliyet) kodlarına karşılık gelen KDV oranları üzerinden satış yapabiliyorlar. Bu konuda ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) üreticilerine de sorumluluk yükleyen GİB’in talebi doğrultusunda, üreticiler tarafından yapılan güncellemeler ile yazar kasa POS cihazlarında bulunan KDV düzenleme özellikleri kaldırıldı. Peki, bu düzenleme hangi işletmeleri ve hangi cihazları kapsıyor?

Faaliyet (NACE) Koduna Göre KDV Sınırlaması Nedir?

NACE koduna göre KDV sınırlaması; mükelleflerin sadece sorumlu oldukları vergi oranları ile satış yapmalarını sağlamak adına diğer oranların kısıtlanmasını içeriyor. Örneğin faaliyet kodu kapsamında sattığı ürünler %20 KDV oranına tabi olan işletmeler, yazar kasa POS üzerinden %10 KDV içerecek şekilde satış yapamazlar. Bu uygulamayı sabit ve sürdürülebilir hale getirmek isteyen GİB, ödeme kaydedici cihaz üreticilerini de cihazlardaki KDV düzenleme özelliğini kaldırma konusunda görevlendirdi.

Söz konusu sorumluluk kapsamında ÖKC üreticileri, yani yazar kasa POS firmaları, cihazlara güncelleme gönderdi. Güncelleme sonrası cihazlardaki KDV oranları, mükelleflerin faaliyet kodlarına karşılık gelen oranlara sabitlendi ve cihazlardaki KDV düzenleme fonksiyonları devre dışı bırakıldı.

Bu noktada NACE kodları ile ilgili kısaca bilgi vermekte de fayda var.

NACE Kodu Nedir, Nasıl Öğrenilir?

NACE kodu, işletmeleri faaliyet alanı ve tehlike sınıfları doğrultusunda birbirlerinden ayırmaya yarayan bir sistemdir. Altı haneli olduğu için altılı faaliyet kodu olarak da bilinen NACE, ülkemizde de kullanımdadır. NACE kodunuzu SGK sistemlerinden, bağlı olduğunuz vergi dairesinden veya ticaret odasından öğrenebilirsiniz. Beko yazar kasa POS kullanıcısıysanız Fito uygulaması üzerinden de faaliyet kodlarınıza erişebilirsiniz.

Yeni Düzenlemenin Değiştirdiği İşlemler Neler?

Faaliyet koduna göre KDV oranlarının belirlenmesi halihazırda geçerli bir düzenleme iken bu konudaki yeni düzenleme, ödeme kaydedici cihazlar üzerindeki fonksiyonların değiştirilmesidir. Önceden işletmeler, yazar kasa POS cihazlarına KDV oranlarını kendileri tanımlayıp bu oranlar üzerinden satış yapabiliyorlardı. Kısıtlama güncellemeleri sonrasında KDV düzenleme, ekleme, kaldırma gibi özellikler devre dışı kaldı. Yani artık işletmeler, yazar kasa POS cihazı üzerindeki KDV oranlarına müdahale edemeyecek ve söz konusu oranlar ÖKC üreticileri tarafından tanımlanacak.

KDV Sabitleme Düzenlemesi Hangi İşletmeleri Etkiliyor?

KDV sabitleme düzenlemesi ile ilgili herhangi bir işletme ayrımı yok. Ödeme kaydedici cihaz kullanan tüm işletmeler ve mükellefler bu uygulamadan etkilenecek. Çünkü aktif olarak kullanılan tüm yazar kasa POS’lar artık KDV kısıtlamasına uygun bir şekilde çalışacak. Dolayısıyla sektör fark etmeksizin tüm işletmeler, faaliyet kodları kapsamında tanımlanan oranlar üzerinden satış yapacak.

ÖKC Üzerinde KDV Güncellenmezse Ne Olur?

Faaliyet koduna karşılık gelen KDV oranını ÖKC’ye tanımlamak ve bu oranlar ile satış yapmak işletmenin yasal yükümlülüğü iken güncelleme düzenlemesi ile bu süreç artık otomatik güncellemelerle ilerleyecek. Yani ödeme kaydedici cihazlar üzerindeki KDV düzenlemeleri, üreticiler tarafından geliştirilen yeni yazılım güncellemeleri ile yapılacak. Dolayısıyla cihazınızı güncellemediğiniz takdirde satış yapmaya devam edemeyebilirsiniz. Özetle, işletmenizde kullandığınız yazar kasa POS’unuzda yapılacak bir yazılım güncellemesi ile NACE kodunuza uygun olan KDV oranları cihazınıza tanımlanır. Güncelleme ile ilgili bir sorunla karşılaşıyorsanız, üretici firma ile iletişime geçebilirsiniz.

KDV Sınırlaması Hangi Marka POS Cihazları İçin Geçerli?

Yazar kasa POS’larda KDV sınırlaması, markası ve modeli fark etmeksizin tüm cihazlar için geçerli. GİB tarafından ÖKC üretimi konusunda yetkilendirilmiş markaların tamamı, aktif olarak kullanılan tüm yazar kasa POS cihazlarında gerekli güncellemeleri yapmakla yükümlü. Dolayısıyla kullandığınız ÖKC’nin markası ve modeli ne olursa olsun, cihazdaki KDV düzenleme fonksiyonu devre dışı kalacaktır.

Beko Yazar Kasa POS Cihazlarında KDV Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

İşletmenizde Beko marka ÖKC kullanıyorsanız, cihazınıza bir yazılım güncellemesi gelir ve güncelleme işlemini tamamlayarak satış yapmaya devam edebilirsiniz. Cihazınızda kayıtlı KDV oranları ile güncelleme sonrası atanan oranların uyumlu olması durumunda herhangi bir sorunla karşılaşmadan satış gerçekleştirebilirsiniz. KDV oranlarının uyumsuz, eksik veya fazla olması gibi durumlarda ise hata ekranı ile karşılaşabilir, birkaç basit adımla bu hatayı giderebilirsiniz.

Beko yazar kasa POS cihazlarınızdaki KDV düzenlemeleri ile ilgili süreçler ve hata çözümleri için kullanabileceğiniz yöntemler şu şekildedir:

1. Fito Uygulamasını İndirin

Beko marka yazar kasa POS cihazları için geliştirilen destek uygulaması Fito ile tüm sorunlarınızı kısa sürede, kolayca çözebilirsiniz. Fito uygulamasını App Store, Google Play ve Huawei AppGallery üzerinden indirerek hata çözüm adımlarını görüntüleyebilir, bu adımları cihazınıza uygulayarak KDV düzenleme sürecini tamamlayabilirsiniz.

Cihazınızda yapılan KDV sınırlaması güncellemeleri ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşıyor ve çözemiyorsanız, Fito uygulaması üzerinden “Yeni Servis Talebi” ekranına girebilir ve “Seçtiğim KDV oranı ile satış yapamıyorum.” adımı üzerinden destek talep edebilirsiniz.

Ayrıca Fito uygulaması üzerinden mükellef bilgilerinize, faaliyet kodlarınıza ve hangi cihazda, hangi KDV oranını kullanabileceğiniz ile ilgili detaylara da ulaşabilirsiniz.

NACE kodunuza karşılık gelen KDV oranını öğrenmek için:

  • “Profil > Mükellef Bilgileri > Faaliyet Alanı” adımlarını takip edebilirsiniz.


Hangi cihazda hangi KDV oranlarını kullanabileceğinizi öğrenmek için:

  • “Cihazlarım” sayfasına gidip ilgili cihazı seçerek “GİB tarafından izin verilen kullanılabilir KDV oranları” satırına bakabilirsiniz.


2. Token Yardım Merkezi’ni Ziyaret Edin

Beko yazar kasa POS cihazınızda uzaktan yapılan KDV güncellemeleri hakkında aklınıza takılan detaylar ve karşılaşabileceğiniz olası hatalar için Token Yardım Merkezi’ni ziyaret edebilir, çözüm yöntemlerini ve izlemeniz gereken adımları öğrenerek cihazınıza uygulayabilirsiniz.

3. Çözüm Merkezi ile İletişime Geçin

Fito uygulaması ve Yardım Merkezi üzerindeki yöntemler ile sorununuz çözülmediyse veya farklı bir sorun ile karşılaştıysanız 0850 250 07 67 numaralı Ödeme Cihazları Çözüm Merkezi’miz ile iletişime geçerek destek talep edebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.