Startup Nedir, Startup Nasıl Kurulur?
Zaman ilerledikçe ve yeni teknolojiler geliştikçe her alanda farklı ihtiyaçların ortaya çıkması kaçınılmaz. Bu ihtiyaçlara çözüm üretecek iş fikirleri denildiğinde de karşımıza startup kavramı çıkıyor. Peki, tam olarak startup nedir ve startup kurmak için nelere dikkat edilmelidir?
Startup Nedir?
Girişimcilik ekosisteminde sıklıkla karşılaştığımız startup, aslında yeni bir ürün veya hizmet odağı ile piyasaya giriş yapan genç girişimleri tanımlayan bir kavram. Ancak tüm yeni başlayan girişimler startup olarak adlandırılmaz. Çünkü bir şirketin startup olması için ihtiyaca yönelik geliştirilmiş bir fikre sahip olması ve yeni bir ürün veya hizmetle çözüm sunması gerekir. Yani startup şirketler; piyasa koşullarına göre hareket eden değil, piyasayı değiştiren çalışmalar yapan girişimlerdir.
Startup Şirketi Nasıl Kurulur?
Bir startup şirketi kurmak, aslında yeni bir iş kurmak ile aynı adımlara sahip. Ancak startup kurarken önemli olan, mevcut düzende çözüm bulunmamış bir soruna veya ihtiyaca yönelik bir iş fikrine sahip olmaktır. Bu fikri hayata geçirmek ve müşterilerinize ulaşmak için atacağınız her adım ise startup şirketini kurmanın temeli diyebiliriz.
Tabii ki yeni bir iş kurmak, ilk aşamada biraz korkutucu olabilir. Bu yolda sağlam adımlar atmanız için temel noktalara dikkat etmeniz şart. “Peki, bunlar nelerdir?” diyorsanız da adım adım startup yolculuğunda dikkat etmeniz gerekenleri inceleyelim:
İş Fikri Geliştirin
Startup kurmanın ilk adımı ve hatta temeli, çözüm odaklı bir iş fikrine sahip olmaktır. Yeni bir ürün veya hizmet geliştirebileceğiniz gibi mevcut ürün ve hizmetler için ihtiyaca yönelik çözümler de sunabilirsiniz. Unutmayın ki startup için önemli olan iş fikrinizin bir sorunu veya ihtiyacı karşılamasıdır.
Çalışma Planı Oluşturun
Startup, yapısı gereği hızlı şekilde ilerleyen bir şirket türüdür. Çünkü çözüm odaklı bir fikirle piyasada fark yaratan bir etki oluşturmak için hızlı olmak gerekir. Ancak bu iş planı oluşturmadan hemen çalışmalara başlayabileceğiniz anlamına gelmez. Sonuçta her işin ilerlemesini görmek ve yapılması gerekenleri çıkarmak için çalışma planı oluşturmak oldukça önemli. Bu nedenle iş fikrinizi hayata geçirmek için ihtiyaçlarınızı belirleyebilmek ve en önemlisi de sermayenizi çıkarmak için detaylı bir çalışma planı oluşturabilirsiniz.
Finansman İçin Seçeneklerinizi Değerlendirin
Yeni bir ürün veya hizmet geliştirmek maliyetli olabilir. Yeni bir iş kurarken bu maliyeti, gerekli sermayeniz olmadığı takdirde tek başınıza karşılamanız ise hayli güç. “Peki, ne yapacağım?” diyorsanız yeterli sermayeye ulaşmak için melek yatırımcılar, devlet destekleri, banka kredileri gibi finansman seçeneklerinizi değerlendirebilirsiniz.
Şirket Kurun
Sermayenizi tamamladıktan sonra artık startup fikrinizi hayata geçirmek için çalışmalara resmi bir şekilde başlayabilirsiniz. Tabii ki çalışmaların yasal olarak uygun şartlarda sürdürülmesi için şirket kurmanız şart. Çünkü ürün veya hizmeti geliştirip müşterilere ulaştığınızda fatura kesebilmek ya da gerekli durumda yeni bir çalışanı şirket bünyesine katabilmek için şirket kurmanız gerekli.
Pazarlama Stratejisini Unutmayın
Startup şirketlerde geliştirilen ürün veya hizmet fikri ne kadar iyi olursa olsun bunu ihtiyacı olan kişilere ulaştırmadığınız müddetçe fikrin başarıya ulaşması oldukça zor. Ancak genellikle startup şirketlerde ürün veya hizmet geliştirmeye odaklanıldığı için bu ürün veya hizmetin kişilere nasıl ulaştırılacağı kısmı göz ardı edilebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için pazarlama aşamasında yapılacak çalışmaları çıkarmanızda fayda var.
Yeni Teknolojileri Takip Edin
Startup şirketleri genellikle teknoloji odaklıdır. Çünkü günümüz şartlarında yeni bir ürün veya hizmet geliştirmenin yolu, gelişen teknolojiden faydalanmaktan geçer. Ancak teknoloji hızla geliştiği için bu değişimleri takip etmek oldukça önemli. Böylece fikrinizi geliştirme aşamasında faydalanabileceğiniz yenilikçi teknolojileri keşfedebilir ve gerekli durumlarda değişikliğe gidebilirsiniz.
Hangi Alanlarda Startup Kurulur?
Startup şirketleri, genellikle teknoloji şirketi olarak düşünülür. Ancak bir startup kurmak, sadece teknoloji alanı ile sınırlı değildir. Her ne kadar gelişen teknolojiden faydalanmak startup girişimlerinin temelinde yer alsa da sağlık, e-ticaret, pazarlama, finans gibi her alanda startup kurulabilir.
Startup’ta teknoloji kullanımı ve startup’ın alanı arasındaki farkı daha iyi anlamak için bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin sağlık alanında doktorlara yönelik geliştireceğiniz bir mobil uygulama ile kişilerin ihtiyaçlarına çözüm sunacağınız bir startup şirketi kurdunuz. Tabii ki mobil uygulamayı geliştirirken teknolojiden faydalanacaksınız. Ancak temelde sağlık alanına çözüm sunacağınız bir iş fikriniz olduğu için startup şirketinin alanına sağlık demek mümkün.
Kısacası startup alanı için önemli olan değer, geliştireceğiniz ürün veya hizmetin kimlere fayda sağladığını çıkarmaktır. Her sektörün ve alanın kendine göre sorunları ve ihtiyaçları olduğu için de bunlara çözüm sunan bir startup kurularak alanda fark yaratılabilir.
Startup’ta Exit Ne Demektir?
Startup kurdunuz, fikrinizi hayata geçirdiniz, büyümeye başladınız. “Peki, şimdi ne olacak?” diyorsanız böyle bir durumda iki seçeneğiniz mevcut. Bunlardan biri şirketinizi geliştirerek büyümeye devam etmek. Diğeri ise startup exit yani şirket devri yapmak.
Exit, bir şirketin mevcut mülkiyetini başka bir şirkete satması anlamına gelir. Kurulan startup, piyasada fark yaratan bir etki ile başarılı olduğunda daha büyük şirketler bu fikri satın almak için teklifte bulunabilir. Böylece startup’ta exit yapılarak şirketi daha büyük şirketlerin satın almasıyla kazanç sağlanabilir.
Startup ile Diğer Şirketler Arasındaki Fark Nedir?
Startup kurulduktan sonra aslında her şirket gibi çalışır. Fikrin hayata geçmesi için kurulan ekip ile gerekli geliştirmeler yapılır ve adım adım ilerleme sağlanır. Bir startup’ı diğer şirketlerden ayıran temel fark ise yapılan işin özgünlüğüdür.
Herhangi bir şirket, mevcut piyasa koşullarına ve çalışma planına göre yeni bir adım atabilir. Örneğin bir restoran, daha fazla kişiye ulaşmak için franchise verebilir. Bu yeni adımda da ürünler ve çalışma koşulları mevcut düzen ile aynıdır. Ancak startup, tamamen yeniliğe odaklıdır. Bu nedenle startup şirketler, mevcut düzende ilerlemek yerine yeni bir iş fikri ve farklı bir çalışma prensibi ile fikirlerini hayata geçirebilir.
Startup ve diğer şirketler arasındaki bir diğer fark ise hızdır. Şirketlerde genellikle yeni bir adım için çeşitli prosedürler ya da öncelikli farklı işler olabilir. Startup şirketlerinin odağı ise fikirlerini bir an önce hayat geçirmektir. Tek bir odak doğrultusunda ilerledikleri için de daha hızlı gelişebilir ve büyüyebilirler.
Kısacası her girişim bir startup olmasa da her startup’a bir girişim demek mümkün. Amaç yenilik ya da daha fazla kazanç olsun, yeni bir iş fikriniz varsa hayata geçirerek siz de girişimcilik dünyasına adım atabilirsiniz. Ancak ister startup isterseniz geleneksel girişimcilik yolundan ilerleyin, başarılı olmak için dikkat etmeniz gerekenleri unutmayın. “Peki, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” diye merak ediyorsanız girişimcilik yolunda size rehber olacak “Yeni İş Kuracak Girişimciler İçin 10 Öneri” yazımızı okuyabilirsiniz.