RegTech Nedir, Amaçları Nelerdir?
Teknoloji hızla gelişiyor. Buna bağlı olarak her sektör bu gelişimden etkileniyor. Ancak biliyoruz ki hem teknoloji kullanımında hem de tüm süreçlerde mevzuata uygun şekilde ilerlemek oldukça önemli. Tabii ki bu hızlı gelişmeden kaynaklı olarak mevzuatta da değişimlerin ve yeni düzenlemelerin olması kaçınılmaz. “Peki, bu hızlı değişimi nasıl takip edeceğiz?” diyorsanız da RegTech kavramı ile tanışmanın zamanı geldi.
RegTech Nedir?
Açılımı Regulatory Technologies olan RegTech kavramını, regülasyon teknolojileri olarak dilimize çevirmek mümkün. Bu kavramı ise en genel anlamı ile yasal alanda giderek karmaşıklaşan yönetim süreçlerinin takibi ve kontrolü için geliştirilen teknolojilerin tamamı olarak tanımlayabiliriz.
RegTech alanında geliştirilen sistemler sayesinde yapılan düzenlemelerin takibi ve uyum süreci daha kolay hale gelir. Bu nedenle özellikle ihlal durumlarında ciddi cezaların ortaya çıkacağı finans sektörü için RegTech oldukça önemli bir yapıya sahip diyebiliriz.
RegTech’in Kategorileri
RegTech alanında gelişen sistemler, farklı alanlardaki şirketlere kapsamlı çözümler sunabilir. Çünkü uyumluluk için sadece yasal mevzuatın takibi yeterli değildir. Ayrıca bunu uygulamak için neler yapılması gerektiğine veya yasa dışı işlemleri belirlenmesine dair çözümler de gereklidir. Tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda da RegTech gelişerek daha kapsamlı çözümler sunuyor. RegTech’in sunduğu çözümleri genel olarak şu 5 kategoride incelemek mümkün:
1. Düzenleyici Raporlama (Regulatory Reporting)
Yapılan değişiklerin ve düzenlemelerin düzenli olarak raporlanması, gelişmeleri görmek için oldukça önemli. Bu raporlamayı otomatik hale getiren regülasyon teknolojileri sayesinde veriler saniyeler içerisinde analiz edilerek düzenli raporlama yapılabilir.
2. Kimlik Yönetimi & Kontrolü (Identity Management & Control)
RegTech kapsamında sunulan bu çözümde müşteri tanıma amacıyla karşı tarafta işlem yapanlardan gerekli bilgilerin toplanmasına ve işlenmesine odaklanılır. Bu işlemi belgeler ile yapmak hem zaman alıcı hem de külfetli bir iş olduğu için RegTech çatısı altında yer alan biyometri gibi yenilikçi teknolojiler sayesinde önemli ölçüde zaman ve maliyet tasarrufu sağlanır.
3. Risk Yönetimi (Risk Management)
Yasal uyumluluk sürecinde ve düzenlemelerde olası riskler tespit edilerek gelecekte oluşabilecek tehditlere karşı tahminlerin çıkarılmasına ve önlem alınmasına yardımcı olur.
4. Uyum (Compliance)
Mevzuata göre mevcut uyum durumu ile yapılması gereken düzenlemelerin gerçek zamanlı takibi ve kontrolü sağlanır.
5. İşlem İzleme (Transaction Monitoring)
Güvenli olmayan hareketlerin tespiti ile özellikle bankacılık alanında büyük kayıpların ve yasa dışı faaliyetlerin yaşanmasının önüne geçilebilir. Böylece olası risklere karşı gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olur.
RegTech ile FinTech Arasındaki İlişki ve Farklar Nelerdir?
RegTech ile merak edilen bir diğer konu ise FinTech ile bağlantısı. Her iki kavram da hem isim olarak hem de teknoloji odaklı yapıları ile benzer olsa da aslında RegTech için FinTech’in bir alt kolu demek mümkün.
FinTech yani finansal teknolojiler kapsamında, finans alanında dijitalleşme için teknolojik çözümler yer alır. Kısacası Fintech alanında gelişen teknolojinin finans sektörüne entegre edilmesi için çalışmalar yapılır.
Tabii ki bu entegrasyonun yasal sınırlar kapsamında gerçekleşmesi ve dijital dönüşümün yeni düzenlemelere uygun bir şekilde işlemesi şart. İşte, bu noktada da RegTech devreye girer. Finansal teknolojilerde müşteri deneyimine odaklanarak geliştirmeler yapılırken regülasyon teknolojisi ile de şirketlerin yasal yükümlülüklerini hızlı ve pratik bir şekilde yerine getirmesi sağlanır.
Siz de regülasyon teknolojisinden faydalanmak ve yasal mevzuatlara uygun bir şekilde ticarete devam etmek istiyorsanız Token Finansal Teknolojiler ve Beko ortaklığıyla geliştirilen yeni nesil ödeme cihazları, tam size göre. VUK 507 ile uyumlu Beko 400 TR Android POS, VUK 557 ile uyumlu yeni nesil yazar kasa POS cihazları Beko 300 TR ve Beko X30 TR sayesinde hem tüm işlemlerinizi kolaylıkla yapabilir hem cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmadan satışlarınıza devam edebilirsiniz. Ayrıca çözümler, sadece bununla sınırlı değil. VUK 527 kapsamında geliştirilen ve pompa yanında yepyeni bir ödeme deneyimi sunan Beko 1000 TR ile akaryakıt istasyonlarını dijitalleştirebilirsiniz.
RegTech Hangi Sektörlerde Kullanılır?
RegTech kullanımında başlıca sektör, yeni düzenlemelerin sıkça yapıldığı ve yasa dışı faaliyet riski en yüksek olan finans olsa da bu teknolojilerin kullanımı sadece bu alan ile sınırlı değil. Finans kuruluşların yanı sıra sağlık, hukuk, sigorta gibi farklı alanlarda yapılan düzenlemelere hızlı adaptasyon için RegTech kullanılabilir.
RegTech’in Faydaları Nelerdir?
Regülasyon teknolojileri, büyük hacimli verileri hızlı ve doğru bir şekilde işleyebilme yeteneği ile şirketlere pek çok avantaj sağlar. Tüm bu avantajları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Yüksek verimlilikte veri yönetimi: Hızla değişen günümüz koşullarında her gün yeni bir yasa çıkabilir ve eski kanuna göre yapılan düzenlemeler geçerliliğini yitirebilir. Bu sürekli değişebilen regülasyon ortamını ise manuel olarak takip etmek tabii ki oldukça zor. RegTech sayesinde ise yeni yasal gereksinimleri gerçek zamanlı olarak otomatik ayrıştırmak ve ardından bunları hızlıca uygulamaya başlamak mümkün.
- Artan doğruluk oranı: RegTech çatısı altında geliştirilen teknolojiler ile büyük hacimli veriler, makine öğrenimi ile işlenerek saniyeler içerisinde doğru sonuçlara ulaşılabilir. Ancak manuel olarak yapılan analizlerde bir anlık dikkatsizlik, büyük hatalara yol açabilir. RegTech ile bu hatalar minimum seviyeye düşürülebilir.
- Uzun vadede maliyet tasarrufu: İlk aşamada RegTech kullanımı maliyetli bir adım olarak görülebilir. Ancak uzun vadede takip ve kontrol sürecini otomatize edip yönetmeliğe uyumsuzluktan kaynaklı cezaları ortadan kaldıracağı için tasarruflu bir yapı sunar.
- Risklere karşı kapsamlı güvenlik: RegTech sistemleri yalnızca uyumluluğun sağlanmasına yardımcı olmakla sınırlı kalmaz. Aynı zamanda siber saldırılar, dolandırıcılık ve diğer şüpheli faaliyetler gibi riskleri işaretleyebilir. Böylece şirketleri, güvenlik ve yasal tehditlere karşı bilgilendirerek olası risklere karşı hızlı bir şekilde önlem alınmasına yardımcı olur.
Kısacası Fintech çatısı altında gelişen ve büyüyen RegTech, özellikle finans sektörünün yasal uyumluluk sürecinde daha kolay ve hızlı adımlar atmasına imkan tanıyor. “Peki, finans sektörünü dönüştüren diğer teknolojiler neler?” diye merak ediyorsanız da “Fintech’in Geleceğine Yön Veren Teknolojiler” yazımızı okuyabilirsiniz.