Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

POS Cihazı Nasıl Kullanılır?

POS cihazı, ödeme alışkanlıklarını ciddi oranda değiştiren bir yenilik olmakla birlikte ödeme teknolojilerinin yönünü de değiştirdi. Öyle ki yaygın kullanımının 1970’li yıllarda başladığı bilinen POS cihazları günümüzde en yaygın ödeme alma araçlarının başında geliyor. POS cihazı kullanımının böylesine yaygın olmasının sebepleri ise sürekli gelişmesi, yeni ödeme yöntemlerine adapte olması ve kullanımının yasal mevzuatlar ile düzenlenmesidir. Peki, tam olarak POS cihazı ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

POS Cihazı Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

POS cihazı, çeşitli yöntemlerle ödeme almaya ve bu ödemelere bağlı çeşitli işlemleri yapmaya yarayan bir çeşit makinedir. Fiziki formu dolayısıyla POS makinesi olarak da adlandırılan bu cihazın adındaki POS kısaltması “point of sale” kavramını ifade eder. Bu ifade de “satış noktası” anlamına gelir. POS cihazlarının temel işlevi ödeme almak olduğu için “point of sale” kavramı “ödeme noktası” olarak da yorumlanabilir.

POS cihazları; müşterilerden banka kartı, kredi kartı, ön ödemeli kart, kartlı temassız, mobil temassız, NFC, QR kod ve giyilebilir teknoloji cihazları üzerinden ödeme almaya yarar. Aynı zamanda nakit ödeme alınan satışlarla ilgili fiş/fatura kesme ve raporlama gibi işlemler için de kullanılabilir. Ödeme almanın yanında yazar kasa olarak da işlev gösteren POS makinesi, yapılan satışların kaydedilmesi, ilgili kurumlara raporlanması ve söz konusu satışlarla ilgili iptal/iade işlemlerinin yapılmasına da yarar.

POS Cihazı Türleri Nelerdir?


POS cihazlarının geçmişten günümüze kullanılmış çok sayıda farklı türü vardır. Bunların başında sabit ve seyyar POS cihazları gelir. Fakat günümüzde bu tip POS cihazları yasaklanmış olup yazar kasa POS kullanımı zorunluluğu mevcuttur. Dolayısıyla işletmelerde aktif olarak kullanılabilen POS cihazı türü YN ÖKC (yeni nesil ödeme kaydedici cihaz) niteliği taşıyan yazar kasa POS’tur.

POS makinesi kullanımı fiziki mağazalar ve işletmelerin kasa bölümünde yaygın olup taşınabilir modeller sayesinde masada, reyonda veya kapıda ödeme alabilmek de mümkündür. Bunlara ek olarak satış, ödeme ve e-belge işlemlerini tek cihazda sunma özelliği taşıyan Android POS cihazlar da bulunur. Cihaz veya makine olarak nitelendirilmese bile sanal POS da bir POS örneğidir. Sanal POS, dijital ve online ödeme almaya yarayan bir sistemdir.

POS Cihazı Nasıl Kurulur?

Yazar kasa POS cihazı kurulumu oldukça hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. İşletme sahiplerinin yazar kasa POS cihazının kurulması ile ilgili detaylı bilgi edinip buna göre hareket etmesinde fayda vardır. Çünkü bu cihazlar yasal mevzuatlara bağlı olduğu için doğru kurulup kullanılmalıdır. Ayrıca yanlış kullanımdan doğan sorunlar, işletmeye ekstra maliyet yükleyebilir.

Yazar kasa POS makinesinin kurulumu, cihazı üreten firma tarafından yapılır. Firmanın teknik servis personeli, yazar kasa POS cihazı satın alan işletmeye giderek cihazın donanımsal ve yazılımsal kurulumunu tamamlar.

Yazar Kasa POS Cihazı Nasıl Bağlanır?

Yazar kasa POS cihazı, sahip olduğu özellikler ve teknolojilere bağlı olarak farklı yöntemlerle bağlanabilir. Kablolu POS cihazları için kablo kullanılır ve bu cihazlar enerjiyi doğrudan prizden alır. Günümüzde şarjlı ve pilli modeller daha yaygındır. Bu modeller zaman zaman prize bağlanarak şarj edilir.

POS cihazlarının ÖKC olarak işlev gösterebilmesi için de internet bağlantısı gerekir. Bu bağlantı, cihazın özelliklerine göre farklılık gösterir. Bazı modeller, kablolu internet bağlantısı gerektirirken, yeni nesil cihazlar genellikle SIM kart kullanarak mobil internet üzerinden çalışır. Bu modeller için ekstra bağlantı işlemi yapmaya gerek kalmaz. Bunlara ek olarak Türkiye’de Wi-Fi özelliği bulunan ilk yazar kasa POS olan Beko X30 TR, SIM karta ve kabloya ihtiyaç duymadan da internete bağlanabilen bir cihazdır.

POS Cihazı Nasıl Açılır?

Yazar kasa POS cihazı açılışı iki farklı konuyu içerir. Fiziki olarak açılması, enerjiye ve internete bağlanması ile ilgilidir. Açma kapama düğmesi ile cihaz açılabilir. Fakat cihazın resmi olarak açılışı için öncelikle yasal mükellefiyet süreçleri tamamlanmalı ve yetkili bir firmadan yazar kasa POS cihazı satın alınmalıdır.

Yazar kasa POS cihazı satın alınarak yapılan başvuru sonucunda cihazı satan firma, resmi açılış işlemleri için mükellefe destek olur. Cihazın mali ID numarası ile işletmenin mükellef bilgileri eşleştirilir. Bu doğrultuda cihazın resmi ve dijital açılışı da gerçekleşmiş olur. Yazar kasa POS üzerinden geçen işlemler ise ilgili mükellef adına Gelir İdaresi Başkanlığına raporlanır.

POS Cihazı Nasıl Çalışır?

Yazar kasa POS cihazı, çeşitli yazılım ve donanım elemanlarının birlikte işlem görmesi ile çalışır. Bu cihazlar genellikle ekranlara, satış sistemlerine ve stok takip uygulamalarına bağlanır. Satış anında barkodu okutulan ürün ile ilgili tutar bilgisi yazar kasa POS cihazına iletilir. Personel tarafından satış onayı verildikten sonra ödeme adımına geçilir. Ödeme yöntemi de POS makinesinde seçilir ve müşteri ödeme yapar.

Müşteri ödeme yaptığında banka veya ödeme sağlayıcıya sistem üzerinden doğrulama talebi gönderilir. Doğrulama yapıldıktan sonra yazar kasa POS cihazından geçen işleme istinaden müşterinin hesabından para çekilir ve satıcının hesabına eklenir. Bu süreç sadece birkaç saniye içinde tamamlanır.

Satış ve ödeme işlemleri tamamlandıktan sonra POS makinesinin içinde bulunan rulo üzerine işlemle ilgili bilgiler yazılır ve fiş/fatura çıktısı alınır. Bu çıktının bir nüshası müşteriye verilirken diğeri işletmede kalır.

Kartlı Ödeme İşlemi POS Cihazında Nasıl Gerçekleştirilir?

Kartlı ödeme işleminin yapılış aşamaları, yazar kasa POS cihazının markasına ve modeline göre değişir. Fakat süreç genel olarak aynı ilerler. Satış tutarı girildikten sonra ödeme tipi seçilir. Bu aşamada kredi/banka kartı seçeneği işaretlenerek müşterinin ödeme yapması istenir. Ödeme yapılacak kartın çipli kısmı cihaza takılarak veya bant kısmı bant okuyucudan geçirilerek kartlı ödeme işlemi gerçekleştirilir.

Temassız Ödeme POS Cihazında Nasıl Yapılır?

Temassız ödeme adımları da marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte kartlı ödeme alma adımlarına benzerlik gösterir. Ödeme tipi seçiminde temassız işaretlenerek müşterinin temassız ödeme yapması istenir. Müşteri, kartını yazar kasa POS cihazının temassız okuyucu bölümüne bir iki santimetre kalacak şekilde yaklaştırır ve anında ödeme gerçekleşir. Temassız okuyucu; cihazın ekranında, üstünde, müşteri ekranında veya müşteriye bakan arka kısımda olabilir.

Yazar Kasa POS Cihazından Gün Sonu Raporu Nasıl Alınır?

Gün sonu raporu almak oldukça önemli bir işlemdir ve yazar kasa POS cihazı ile yapılır. POS makinesinden alınabilen raporlar arasında bulunan gün sonu raporu, Z raporu olarak da bilinir. Bazı modellerde saat 23.59’u geçtiğinde yani gün döndüğünde yeni bir satış yapılmasına izin verilmez. Bu durumda satıcı, cihazın işlemler menüsünden Z raporu almak durumunda kalır. Yeni nesil teknolojilere sahip cihazlarda ise gün sonu geldiğinde Z raporu otomatik olarak oluşturulur.

Z raporunu ekranda göstererek çıktı alma zorunluluğunu ortadan kaldıran bir teknoloji de mevcuttur. İlk kez Beko X30 TR Yazar Kasa POS makinesinde gördüğümüz bu özellik sayesinde gün sonu ve diğer raporlar cihaz ekranından dijital olarak alınabiliyor. Böylece kâğıt ihtiyacı ve kullanımı azalıyor, maliyet avantajı elde ediliyor ve rapor alma süreçleri kolaylaşıyor.

Yazar Kasa POS Cihazı Nasıl Kapatılır?

POS makinelerinde kapatma işlemi için farklı yöntemler kullanılabilir. Genel olarak cihazlarda bir açma/kapatma tuşu bulunur. Fakat bazı modellerde kapatma işlemi cihazın genel kullanım tuşlarıyla veya menüden yapılır. Örneğin yeşil veya sarı tuş ile yapılabilecek bir kombinasyonla cihaz kapatılabilir.

Özellikle şarjlı cihazların kullanılmadığında kapatılması büyük önem taşır. Mağazanın kapalı olduğu gün ve saatlerde cihazın kapatılması hem veri güvenliği hem de pil sağlığı açısından önemlidir. Bekleme modunda da cihaz pil kullanabileceği için şarjı bitebilir. Bu nedenle kullanılmadığı zaman cihaz mutlaka kapatılmalıdır.

 

POS Cihazı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Yazar kasa POS cihazı kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta elbette yasal mevzuatlardır. Öncelikle mutlaka yasal mevzuatlara uygun ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından izin verilmiş bir POS makinesi alınmalıdır. Bu cihazlara GİB resmi sitesinde yer alan “YN ÖKC Onayı Alan Firma ve Cihaz Listesi” sayfasından ulaşılabilir.

Yazar kasa POS cihazı kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da kullanım talimatlarına uymaktır. Cihazı üreten ve satan firmanın teknik personeli kurulum için geldiğinde kullanım süreci ile ilgili yönlendirmeler yapar. Bu yönlendirmelere uymak önemlidir. Bununla birlikte cihazın kullanım kılavuzu incelenmeli ve bu doğrultuda kullanılmalıdır. Ayrıca olası sorunlar için de POS’a müdahale edilmemeli, üretici firmadan destek alınmalıdır.

POS makinesinin arızalandığı durumlar da dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır. Peki, POS arızalandığında ne yapmak gerekir?

POS Cihazı Arızalandığında Ne Yapılmalı?

Yazar kasa POS cihazı arızalandığında yapılması gereken, servis desteği almaktır. Arızalı cihazın kullanımına devam etmek, cihazın daha büyük sorunlara yol açmasına sebep olabilir. Ayrıca cihaz arızalandığında dışarıdan müdahale etmek hem arızayı büyütebilir hem de cihazın garanti kapsamı dışına çıkmasına neden olur. Dolayısıyla POS makinesindeki arızalar için öncelikle müşteri hizmetlerinden bilgi alınmalı, ardından servis kaydı oluşturularak onarım talep edilmelidir.

POS Cihazı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

POS cihazını doğru seçmek her işletme için önemlidir. Alınan POS’un uzun ömürlü olması, verimli çalışması ve ödeme deneyimini iyileştirecek teknolojilere sahip olması faydalıdır. POS makinesi alırken dikkat edilecekler için şu örnekler verilebilir:

  • İşletme ihtiyaçları belirlenmeli, satış ve tahsilat hacmine uygun bir cihaz seçilmelidir.
  • Cihazın etkin güvenlik sistemlerine sahip olmasına dikkat edilmelidir.
  • POS makinesi sadece GİB tarafından yetkilendirilmiş firmalardan alınmalıdır.
  • Kullanıcı dostu tasarıma ve kullanım kolaylığına sahip bir cihaz tercih edilmelidir.
  • Kesintisiz bir çalışma performansı için cihazın bağlantı özellikleri incelenmelidir.
  • Taşınabilir modeller için pil ömrü ve pil performansı değerlerine göz atılmalıdır.
  • Seçilen POS makinesi, ihtiyaç duyulan tüm ödeme yöntemleri ile tahsilat yapmaya izin vermelidir.
  • POS cihazının alınacağı firmanın müşteri hizmetleri ve servis desteği üst düzey olmalıdır.

Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilen Beko yazar kasa POS cihazları sayesinde tüm bu detaylarla uğraşmanıza gerek kalmaz. Token Finansal Teknolojiler’den Koç Holding güvencesi ve Beko kalitesiyle gönül rahatlığıyla POS cihazı alabilirsiniz. Yasal mevzuatlara uygun yazar kasa POS cihazlarını hizmete sunan Token, kesintisiz ödeme deneyimi ve her zaman yanınızda olan müşteri desteğiyle işletmenize avantaj sağlar.

Yüz binlerce işletmenin geri bildirimiyle tasarlanan Beko X30 TR ile raporlarınızı çıktıya gerek kalmadan cihaz ekranından alabilir, Wi-Fi özelliği ve dahili SIM kartı ile ücretsiz 4G internet bağlantısı üzerinden kesintisiz ödeme alabilirsiniz. Kablolu ve kablosuz bağlantı özellikleri bulunan Beko 300 TR sayesinde kart ile manyetik veya temassız ödeme alabilir, ışıklı tuş takımı ve dokunmatik ekranı ile ödeme deneyimini hızlandırabilirsiniz.

Token Finansal Teknolojiler tarafından sunulan Beko yazar kasa POS cihazları ile işlerinizi kolaylaştırabilir, satışlarınızı ve müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz.

 

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.