Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Kuyumcular için 2024 Yılı Fatura Kesme Mecburiyeti Kaç TL?

Türkiye’de mükelleflerin vergi ve fatura gibi yükümlülükleri, Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenleniyor. İlgili kanunda, mükellefler için kâğıt fatura düzenleme sınırı bulunuyor. Güncel tutarlar ise 30 Aralık 2023’te yayımlanan 556 sıra nolu VUK Genel Tebliği’nde yer alıyor. Fakat kuyumcular için bu sınır, diğer sektörlere göre farklı hesaplanıyor. Peki, kuyumcular için fatura kesme sınırı ne kadar?

Kuyumcular İçin Fatura Kesme Mecburiyeti Ne Kadar?

514 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin yayımlandığı 2020’den bu yana kuyumcular için fatura kesme sınırı diğer sektörlere göre daha yüksek olacak şekilde belirleniyor. Tebliğde kuyumcular için fatura kesme mecburiyetinin, ilgili yılda duyurulan sınırın 3 katı olması gerektiği belirtiliyor.

2024 sınırlarını içeren 556 sıra nolu VUK Tebliği’ne baktığımızda ise fatura kesme mecburiyetinin 4.400 TL’den 6.900 TL’ye çıktığını görüyoruz. Buna bağlı olarak kuyumcular için fatura kesme sınırı 2024 yılında 20.700 TL (6.900 x 3) oldu. Söz konusu sınır 2023’te 13.200 TL’ydi..

Yazar Kasalardaki Fiş Limitine KDV Dahil mi?

Fatura kesme mecburiyetinin içeriği ile ilgili soru işaretleri olabiliyor. KDV konusu da bunlardan biri. 2024 için belirlenen 20.700 TL, KDV dahil fiş tutarını ifade ediyor. Yani işlem başına toplamda KDV dahil en fazla 20.700 TL’lik fiş kesebilirsiniz. Peki, bu sınırı aştığınızda ne yapmanız gerekiyor?

Yazar Kasadan Fiş Kesme Sınırını Geçen Kuyumcular Ne Yapmalı?

fatura kesme


Yani 20.700 TL’yi geçen her satış için kuyumcuların e-arşiv veya e-fatura kesmesi gerekiyor. Ek olarak işlem tutarı 20.700 TL'yi geçmese bile müşteri talep ettiği takdirde fatura kesmeniz gerekebilir.

Satış tutarı 20.701 TL olduğunda öncelikle yazar kasadan (ÖKC’den) fatura bilgi fişi kesmeniz, sonrasında da bu fişi faturaya dönüştürmesi için muhasebecinize iletmeniz gerekiyor. Bu süreçte operasyonel işlemlere takılmadan, zahmetsizce fatura kesebilmek için Beko 400 TR’yi kullanabilirsiniz. Beko 400 TR ile hiçbir sınıra takılmadan hızlıca ödeme alabilir, anında ödemeyi faturalandırabilirsiniz.

E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

Fatura kesme sınırını aşma durumu için e-arşiv fatura uygulamasına geçiş yapmanız gerekiyor. E-arşiv faturası kesmek için GİB E-Arşiv Portal, özel entegratör ya da 507 sayılı VUK Genel Tebliği’ne uyumlu bir cihaz kullanabilirsiniz. Hangi yöntemi tercih edeceğinize ise ihtiyaçlarınız dahilinde karar verebilirsiniz.

Örneğin GİB E-Arşiv Portal ücretsizdir. Fakat bu sistemi manuel kullanmanız ve her fatura kestiğinizde tüm bilgileri yeniden doldurmanız gerekiyor. Ayrıca hatalı bilgiler girme riski de oldukça yüksek. Özel entegratörlerde ise otomatik fatura kesebilirsiniz, fakat bu hizmeti almak için periyodik şekilde bütçe ayırmanız gerekiyor.

E-arşiv faturanızı ekonomik ve pratik bir şekilde kesmek için ise 507 sayılı VUK Genel Tebliği’ne uygun Beko 400 TR’yi kullanabilirsiniz. Beko 400 TR Android POS Cihazı ile %0 KDV tanımladığınız altın, pırlanta gibi kuyum ürünlerinizde, satış anında 805 istisna kodunu ekleyerek ödemenizi alabilir, anında e-fatura veya e-arşiv fatura oluşturabilirsiniz. Üstelik Beko 400 TR kullanmanız hâlinde mali mühür almanıza ve uzun süren başvuru sürecine girmenize gerek kalmaz. Kayıt sürecini 15 dakikada tamamlayabilir, e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı tek tıkla kesebilirsiniz.

Detaylı bilgi için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.