Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Küçük İşletme Nasıl Kurulur?

İşletmeler; üretim kapasitesi, satış hacmi, çalışan sayısı ve ekonomik boyut gibi detaylar doğrultusunda ölçeklendirilirler. En alt grupta ise küçük işletmeler vardır. Sermaye gücü kısıtlı olan girişimciler genellikle işe küçük işletme kurarak başlarlar. Peki, sektöre bağlı olarak büyüme potansiyeli de sunan küçük işletme tam olarak nedir ve kuruluş süreci nasıldır?

Küçük İşletme Nedir?

Küçük işletme; sınırlı sermaye gücü, az sayıda çalışanı ve bir veya birkaç yöneticisi olan işletmeler için kullanılan bir tabirdir. Ülkemizde hizmet veren esnafın önemli bir kısmı küçük işletme tanımına uygundur. Tek kişilik işletmeler veya aile işletmeleri de genellikle küçük işletmedir.

Türkiye'de Küçük İşletme Kriterleri

Küçük işletmelerin özellikleri için resmi işlemlerde kullanılan KOBİ tanımlarına bakabiliriz. Resmi tanımlamaya göre küçük işletme olmanın ilk kriteri, 50’den az çalışana sahip olmaktır. Diğer kriter ise yıllık cironun 100 milyon TL’den az olmasıdır. Çalışan sayısının 10’dan, yıllık cironun ise 10 milyondan az olması durumunda da bu işletmeler mikro işletme olarak tanımlanır.

Küçük İşletme Nasıl Kurulur? 10 Adımda Küçük İşletme Kurmak

Küçük işletme kurmak için iş kurmanın bazı gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekir. Kuruluşun temelini, iş fikriniz ve yasal zorunluluklar oluşturur. Küçük işletme kurmanın 10 temel adımı şöyle özetlenebilir:

1. İş Fikri Belirleme ve Pazar Araştırması

İş fikri belirlemek, işletme ölçeği fark etmeksizin önem taşıyan bir başlangıç noktasıdır. Öncelikle işletme kurmanıza yetecek bir iş fikri bulmalı ya da mevcut iş fikirlerini geliştirmelisiniz. Sonrasında pazar araştırması yaparak fikriniz doğrultusunda kuracağınız işletmenin nasıl konumlanacağı hakkında değerlendirme yapmalısınız. Araştırdığınız pazarda temel eksikler varsa mevcut ve daha önce uygulanmış bir fikri de hayata geçirebilirsiniz.

2. Stratejik Planlama ve Hedef Belirleme

Fikrinizle pazarınızı eşleştirdikten sonra stratejik planlama adımına geçebilirsiniz. Bu adımda hedeflerinizi belirlemeli ve stratejinizin temelini oluşturmalısınız. Kurduğunuz işletmenin hizmet sınırlarını çizmeli, ürün standartlarını belirlemelisiniz. Hedefleriniz arasında büyüme fikirleri de varsa stratejik adımlarınızı buna göre atmanız gerektiğini unutmamalısınız. Fakat başlangıçtaki stratejinizin odağı, küçük işletmenizi yeterli süre boyunca ayakta tutmak olmalıdır.

3. İş Planı Hazırlama

is-plani-hazirlama690x375.png

İş planı hazırlarken bir önceki adımda belirlediğiniz stratejileri temel alıp hedefe doğru giden bir plan yapmalısınız. Hedefinize dair ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve öncelikle bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik bir plan oluşturmalısınız. Sonrasında kısa, orta ve uzun vadeli iş planları yapmalısınız. İş planınıza ürün tedarikinden pazarlama süreçlerine kadar tüm detayları eklediğinizden emin olmalı, eğer varsa çalışanlarınıza da doğru görevler vermelisiniz.

4. Yasal Yapının Belirlenmesi ve Vergi Süreçleri

Bir işletme kurarken elbette bazı yasal süreçlerden geçmeniz gerekir. Küçük işletmelerin yasal yapısı genellikle şahıs şirketi olur. Fakat stratejik hedefleriniz doğrultusunda limitet veya anonim bir şirket de kurabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, işletmenizin büyüme potansiyelidir. Uzun süre büyüme gösteremeyecek bir sektördeyseniz şahıs şirketi dışındaki şirket türleri sizin için masraflı olabilir.

Yasal yapınıza bağlı olarak vergi mükellefiyetinizi de oluşturmalısınız. Gelir İdaresi Başkanlığı ve vergi daireleri aracılığıyla vergi mükellefi olmalısınız. Sonrasında ödemeniz gereken vergilerin oranları ile beyan ve ödeme tarihlerini de öğrenmelisiniz. Bu süreçte bir mali müşavir ile çalışmanızda fayda vardır.

5. Resmi Kayıtlar ve İzinler

Küçük işletmeniz için şirketinizi kurup vergi mükellefiyetini aldıktan sonra bazı kurumlara kayıt yaptırmanız gerekir. Bu kurumların başında SGK gelir. Hem kendiniz hem de varsa çalışanlarınız için SGK kayıtlarını yaptırmalısınız.

Küçük işletmenizi işletmek için almanız gereken bazı izinler de olacaktır. İş yeri açma izni gibi işlemleri bu konuya örnek olarak gösterebiliriz. Ayrıca almanız gereken izinler, hizmet verdiğiniz sektöre ve sattığınız ürünlere bağlı olarak değişir. Sağlık ve gıda sektörlerinde hizmet veren işletmelerin alması gereken izinler farklıdır.

6. Lokasyon Seçimi, Finansman ve Maliyet Planlaması

Küçük işletmeler genellikle tek bir iş yerinde hizmet verir. Dolayısıyla işletmenizin lokasyonunu belirlerken son derece hassas davranmalısınız. Seçtiğiniz lokasyonda çok güçlü rakipler olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca ürün ve hizmet konusunda fark yaratabileceğiniz bir lokasyon seçmenizde de fayda vardır.

Seçtiğiniz lokasyon, finansman ve maliyet planlamanızla da bağlantılı olmalı. İşletmenizin potansiyel gelirinin seçtiğiniz lokasyondaki giderleri karşılayabilmesi önemli. Kira, fatura ve diğer giderleri rahatlıkla karşılayabileceğiniz bir lokasyon seçmeli, iş yerinizin tüm giderlerini de maliyet planlamanıza dahil etmelisiniz.

Maliyet planı yaparken sabit giderleri, olası giderleri ve sürpriz bir şekilde ortaya çıkabilecek giderlerin tümünü hesaba katmalısınız. Sonrasında bu süreç için finansmanı nereden ve nasıl sağlayacağınızı planlamalısınız. Düşük kâr ettiğiniz veya zararda olduğunuz dönemlerde işletmenizi hayatta tutabilecek finansman tedbirlerini önceden hazırlamalısınız.

7. Pazarlama Stratejilerini Belirleme

Küçük işletmenizin finansal gücünü belirleyen en önemli unsur satışlardır. Satışların yüksek olmasını sağlayan en önemli detay ise pazarlama stratejisidir. Pazarlama stratejisi belirlerken başarılı stratejileri doğrudan almamalısınız. Çünkü stratejinizi faaliyet alanına, satılan ürünlere, lokasyona ve müşteri yapısına göre belirlemeniz gerekir. Dolayısıyla başarılı stratejilerin altındaki fikirlere odaklanmanız daha faydalıdır.

Pazarlamanızı tek kanaldan değil, müşteri kitlenizin bulunduğu tüm kanallardan yapmalısınız. Bu süreçte sadece geleneksel yöntemleri değil, dijital pazarlama yöntemlerini de kullanmalısınız.

8. Personel İstihdamı

personel-istihdami690x375.png

Eğer işletmenizi tek başınıza idare edebileceğiniz bir sektörde değilseniz mutlaka personel istihdam etmelisiniz. Küçük işletmelerde personel seçiminde genellikle maliyetler dikkate alınsa da bu faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle personelde maliyete değil, niteliğe odaklanmalısınız. Nitelikli ve yüksek verimlilikte çalışabilecek çalışanları işe almalısınız. Verim sağlayan çalışanlar, satışlarınıza da etki eder ve kârınızı artırır. Bu sayede personel maliyetlerini de karşılayabilirsiniz.

9. Devlet Desteği ve Teşviklere Başvurma

Küçük işletmelerde sermaye gücü kısıtlıdır ve bu nedenle birçok konuda finansman desteği gerekir. Özellikle yeni kurulmuş bir işletmede maliyetleri karşılamak zor olabilir. Bu durumun sıkıntısını yaşamamak için devlet desteklerine ve teşviklere başvurmanızda fayda vardır. Yeni iş kuracaklara teşvik ve destek veren kurumlar şöyledir:

  • KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı)
  • İŞKUR (Türkiye İş Kurumu)
  • TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu)
  • SYDV (Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı)
  • Kamu bankaları
  • Özel yatırımcılar

10. POS ve Ödeme Sistemlerinin Kurulumu

Küçük işletmenizde satış yapmaya ve gelir elde etmeye başlamak için bir ödeme sistemine de sahip olmanız gerekir. Nakit kullanımının her geçen gün biraz daha azaldığı bu ticari ortamda mutlaka POS cihazı kullanmalısınız. Ayrıca yasal zorunluluklar gereği yazar kasa POS sahibi de olmalısınız. Bu süreçte Token’a başvurabilirsiniz.

Koç Holding güvencesi ve Beko kalitesiyle ödeme sistemi ihtiyaçlarınızı verimli bir şekilde karşılayabilen Token, kolay kurulum süreçleri sunar. Token tarafından geliştirilen Beko X30 TR Yazar Kasa POS ve Beko 300 TR Yazar Kasa POS cihazları ile işletmenizi ödeme sistemleri konusunda sorunsuz bir noktaya taşıyabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Küçük İşletme Kurmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Küçük işletme kurmak için gereken sermayenin miktarı; faaliyet alanı, ürün yelpazesi, lokasyon, şirket türü, ortak sayısı, iş yeri büyüklüğü, çalışan sayısı ve benzeri birçok farklı etkene bağlı olarak değişir.

Küçük İşletme Kurarken Hangi Vergiler Ödenir?

Küçük işletme kurduğunuzda katma değer vergisi (KDV), damga vergisi ve gelir vergisi ya da kurumlar vergisi ödemeniz gerekir.

Devlet Desteği Almak İçin Nereye Başvurmalıyım?

Devlet desteği almak için başvurabileceğiniz başlıca kurum KOSGEB’dir. Ayrıca faaliyet alanınıza bağlı olarak İŞKUR, TÜBİTAK, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ile diğer mesleki vakıflara başvurabilirsiniz.

Hangi Sektörler Küçük İşletme İçin Daha Uygun?

Gıda, tekstil, elektronik ve benzeri birçok sektörde küçük işletme kurabilmek mümkündür. Tek bir iş yerinden satış ve hizmet verilebilen her alanda küçük işletme kurulabilir. Buna ek olarak en popüler küçük işletme alanlarından biri de e-ticarettir. Örneğin dijital ürünler satmak, küçük işletme kurmak için oldukça verimli bir fikirdir. “Dijital Ürün Nedir? Dijital Ürün Fikirleri & Avantajları” başlıklı yazımızdan konu hakkında fikir alabilir, küçük işletme kurma düşüncenizi geliştirebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.