Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği ve Şartları

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı yani bilinen kısa adıyla KOSGEB, ülkemizdeki işletmelere kredi ve hibe desteği veren bir kurum. Bu kurumun en çok kullanılan programlarından biri ise genç girişimci desteği. Yeni iş kurmak isteyen girişimcilerin desteklendiği bu program, gençler için önemli avantajlara sahip. Peki, KOSGEB genç girişimci desteğine nasıl başvuru yapılır ve kimler KOSGEB’den yararlanabilir?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nedir?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği, yeni iş kuran gençleri desteklemek amacıyla uygulamaya konulmuş bir destek programıdır. Bu destek ile amaçlanan, yeni kurulan işletmelerin uzun ömürlü ve sürdürülebilir olmasını sağlamak. Aslında KOSGEB, genç girişimci kredisi adı altında bir destek sunmuyor. Fakat KOSGEB Girişimcilik Destek Programının kapsamında genç girişimci istisnası bulunuyor. Bu istisna kapsamında genç girişimci olarak kabul edilen işletme sahipleri için kredi ve hibe desteği limitleri yükseltiliyor.

Yani KOSGEB; kuruluş desteği, personel desteği, makine teçhizat giderleri desteği gibi kredi kalemlerinin üst limitlerini gençler için daha yüksekte tutuyor. Bu nedenle girişimcilik desteği, genç girişimci desteği olarak da biliniyor. Kendi işini kurmak isteyenlere kredi veren KOSGEB, gençlere de böyle bir ek avantaj sunuyor.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Ne Kadar? (2024)

KOSGEB, devlet destekli hibe programları kapsamında gençlere 1,5 milyon TL’nin üzerinde bir destek sunuyor. Bu tutar dönemsel olarak destek verilecek sektörlerin maliyetleri dikkate alınarak güncelleniyor. Ayrıca tutar, desteğin konusuna bağlı olarak 20 bin TL’ye kadar inebiliyor. Dolayısıyla genç girişimci desteği tutarının zaman zaman artması veya azalması söz konusu olabilir.

KOSGEB’den destek alanlar, bu desteklerin bazılarını geri öderken bazılarını hibe olarak alabiliyor. İki başlık altında verilen desteklerden iş kurma desteği geri ödemesiz, iş geliştirme desteği ise geri ödemeli olacak şekilde veriliyor. Ayrıca gençler için iş kurma desteklerine fazladan 10 bin TL, iş geliştirme desteklerine ise fazladan 150 bin TL ekleniyor. Eklemeler sonrası KOSGEB genç girişimci desteği tutarları ise şu şekilde sıralanıyor:

KOSGEB Genç Girişimci İş Kurma Desteği (2024)
Destek KonusuDestek TutarıDestek OranıDestek Türü
Kuruluş Desteği (Gerçek Kişiler)20.000%100Geri Ödemesiz (Hibe)
Kuruluş Desteği (Sermaye Şirketleri)30.000%100Geri Ödemesiz (Hibe)
Personel Giderleri Desteği3 yıl boyunca her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar%100Geri Ödemesiz (Hibe)
KOSGEB Genç Girişimci İş Geliştirme Desteği (2024)
Destek KonusuDestek TutarıDestek OranıDestek Türü
Personel Giderleri Desteği1.650.000 TL%80Geri Ödemeli
Makine-Teçhizat ve Kalıp Giderleri Desteği1.650.000 TL%80Geri Ödemeli
Yazılım Giderleri Desteği1.650.000 TL%80Geri Ödemeli
Hizmet Alımı Giderleri Desteği 1.650.000 TL%80Geri Ödemeli

Tabloda yer alan personel giderleri destekleri, çeşitli kriterlere bağlı olarak hesaplanır. Geri ödemeli desteklerde ise ödemeler ertelemeli bir şekilde alınır. Şimdi, bu konularla ilgili detaylara bakalım.

KOSGEB Sigortalı Çalışan Desteği Nasıl Hesaplanır?

KOSGEB sigortalı çalışan desteği yani personel giderleri desteği, destek programına bağlı olarak iki farklı şekilde hesaplanır. İş kurma desteği kapsamındaki personel giderleri desteği üç yıl boyunca verilir ve her yıl 1 dönem olarak kabul edilir. Destek almak için çalışanların, her 1 dönem içinde en az 360 günlük tahakkuk etmiş prim günü olması gerekir. Her 1 dönem için destek olarak verilecek tutar ise ilgili dönemin 1 aylık brüt asgari ücretinin işverene toplam maliyeti kadardır.

İş geliştirme desteği kapsamındaki personel giderleri desteği de üç yıl boyunca verilir ve aylık olarak hesaplanır. Aylık destek tutarı, personelin aylık prime esas kazanç tutarının %80’i kadardır. Ödenecek aylık destek tutarının üst limiti ise 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyetinin 2 katını geçemez. Ayrıca iş kurma desteği kapsamındaki personellerin giderleri, iş geliştirme desteği kapsamına alınmaz.

KOSGEB Genç Girişimci Kredisi Geri Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Genç girişimci kredisinin iş geliştirme desteği başlığı altındaki desteklerden faydalanmanız halinde aldığınız desteği geri ödemeniz gerekir. Fakat ödeme planı, proje süresi bittikten sonra başlar. 36 aylık bir süreyi kapsayan bu destekler için proje süresi boyunca yani 3 yıl ödeme yapmanız gerekmez.

3 yılın sonunda ise ilk 6 ayı ödemesiz olmak üzere geri ödeme planınız başlar. Geri ödeme, üçer aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapılır. Yani iş geliştirme desteği aldığınız tarihi takip eden 3,5 yılın ardından 1 yıl içinde geri ödemenizi yapmış olursunuz.

KOSGEB Genç Kadın Girişimci Desteği Ne Kadardır? (2024)

KOSGEB destekleri, gençler için olduğu gibi kadınlar için de ek avantajlar içeriyor. Bu noktada kadın girişimcilere devlet desteği verilirken genç olma şartı aranmıyor. Yani desteklerin hemen hepsi KOSGEB Kadın Girişimci Desteği olarak alınabiliyor. Destek tutarı olarak da programın normal tutarının üzerine genç girişimci desteğinde olduğu gibi bir miktar daha limit ekleniyor. Ayrıca bu durum engelli, gazi ve birinci derecede şehit yakınları için de geçerli.

KOSGEB Genç Girişimci Desteğini Kimler Alabilir?

KOSGEB Genç Girişimci Desteğini Kimler Alabilir?


KOSGEB Genç Girişimci Desteğini, mevzuatta belirtilen şartları taşıyan herkes alabilir. Bu noktada “genç” kriterine dikkat etmekte fayda var. Başvurusu her yaştan girişimciye açık olan bu girişimci desteğinin ek avantajları sadece gençlere sunuluyor. Bir girişimcinin genç olarak kabul edilmesi için ise 30 yaşın altında olması gerekiyor. Şimdi, genç girişimci desteğinin şartlarını yakından inceleyelim.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?

Devlet hibe destekleri ve girişimci kredileri arasında yer alan bu destek programından, mevzuatla belirlenen şartları taşımanız halinde faydalanabilirsiniz. Girişimci Destek Programı Uygulama Esasları kapsamında KOSGEB Genç Girişimci Desteği şartları ise şöyle:

  • İşletme resmi olarak gerçek veya tüzel kişi statüsünde olmalıdır.
  • KOSGEB sistemine kayıt işlemi tamamlanmış olmalıdır.
  • Desteğe başvuracak girişimcinin işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır ve proje süresi olan üç yıl boyunca %50’nin altına düşmemelidir.
  • İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren iş kurma desteği için 1 yıl içinde, iş geliştirme desteği için 3 yıl içinde desteğe başvuru yapılmalıdır.
  • Daha önce başka bir KOSGEB girişimcilik programından destek almamış olunmalıdır.
  • İş kurma desteği için geleneksel girişimcilik eğitimi tamamlanmalıdır.
  • İş geliştirme desteği için ileri girişimci eğitimi tamamlanmalıdır.
  • Genç girişimci destek programı kapsamında desteklenen sektörlerden birinde faaliyet gösterilmelidir.
  • Desteğe başvuracak girişimcinin, işletme kuruluş tarihinden önceki 3 yıl içinde kurulmuş bir firması olmamalı veya bir firmada %25 ve üzeri bir ortaklığı bulunmamalıdır.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Yaş Sınırı Kaçtır?

KOSGEB genç girişimci destekleri, 30 yaş altı girişimcilere sunulur. Alt yaş sınırı da 18’dir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta, 30 yaşından gün almamış olmak. Yani sadece 29 yaşını bitirene kadar genç girişimci olarak kabul edilirsiniz ve 30 yaşından gün aldığınız an bu hakkınızı kaybedersiniz.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği ile Hangi Eğitimler Alınır?

Genç girişimci desteği almak için kurum tarafından bazı eğitimler zorunlu tutulur. Bu eğitimler sonrasında KOSGEB girişimcilik belgesine sahip olup destek başvurunuzu bu belge ile yaparsınız. Söz konusu eğitimlerin içeriği ve diğer detaylar, Girişimcilik Eğitim Usul Esasları ile belirlenmiş durumda.

Bu mevzuat kapsamında geleneksel girişimci eğitimi ve ileri girişimci eğitimi olmak üzere iki ayrı eğitim programı bulunur. Eğitimler; iş kurma, yürütme, girişimcilikte roller ve sorumluluklar gibi konuları içeriyor. Uzaktan eğitim yöntemiyle online olarak verilen bu eğitimlere ücretsiz başvuru yapabilir ve katılabilirsiniz.

Destek programı ile ilgili detaylı bilgileri verdiğimize göre “Genç girişimci olarak KOSGEB’den nasıl destek alınır?” sorusunun cevaplarına geçebiliriz.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği almak için gerekli şartları taşıyorsanız kolayca online başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sırasında bazı formları doldurmanız ve temel bilgileri sisteme girmeniz gerekir. Tüm bunları yapmadan önce KOSGEB e-Hizmetler sayfası üzerinden KOSGEB kaydınızı yapmalısınız. Ardından başvuru sürecine başlayabilirsiniz.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği İçin Nereye Başvurulur?

KOSGEB başvuruları internet üzerinden kabul ediliyor. Online başvurunuzu KOSGEB resmi web sitesi üzerinden veya e-devletten yapabilirsiniz. Dilerseniz yaşadığınız bölgede bulunan KOSGEB müdürlüğüne giderek de başvuru işlemlerinizi yürütebilirsiniz.

Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?


İnternetten girişimci desteği başvurusu yapmak için KOSGEB’in sitesinde yer alan genç girişimci desteği başvuru sayfasına girebilirsiniz. Ayrıca KOSGEB e-devlet başvuru sayfasını da kullanabilir, e-devlet şifrenizle giriş yaparak başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Genç girişimci desteği başvurusu için gerekli başlıca evraklar, başvuru yapan girişimciye ve işletmeye ait resmi evraklardır. Buna ek olarak başvuru konusu dahilinde KOSGEB başvuru formu da doldurmanız gerekir. Doldurmanız gereken formlara, KOSGEB Girişimci Destek Programı sayfasındaki “Başvuru Formları” bölümünden ulaşabilirsiniz.

İletmeniz gereken diğer belgeler ise başvuracağınız desteğin konusuna bağlı olarak değişir. Örneğin makine, teçhizat veya yazılım giderleri için destek başvuru yapıyorsanız bu giderlere ait faturaları ibraz etmeniz gerekir.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Başvuru Süresi Ne Kadardır?

KOSGEB girişimcilik destek programı başvuru tarihleri dönemsel olarak değiştirilebilir. Fakat genç girişimcilik desteği, sürekliliği olan bir programdır ve son başvuru tarihi ancak özel olarak yapılan bir duyuru ile belirlenebilir. Genel bir son başvuru tarihi olmasa da işletme özelinde sınırlandırılmış bir başvuru süresi mevcuttur. Genç girişimci desteği başvuru süresi; işletme kuruluş tarihinden itibaren iş kurma desteği için 1 yıl, iş geliştirme desteği için ise 3 yıldır.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Onay Süreci Ne Kadar Sürer?

Genç girişimci desteği başvuruları 15 gün içinde sonuçlanır. İlk olarak başvurunuz sıraya alınır ve kurula sunulur. Kurulun her bir üyesi, başvurunuzu 100 üzerinden puanlar. Verilen puanların ortalaması alınır ve bu ortalama 50’yi geçerse başvurunuzu jüriye iletilir. İkinci değerlendirmede jüri üyeleri başvurunuzu 100 üzerinden puanlar ve yine ortalaması alınır. Onay için bu ortalamanın da 50’nin üzerinde olması gerekir.

Genç girişimci desteği başvuru sonucu 15 gün içinde size KOSGEB sistemi üzerinden bildirilir. Eğer başvurunuz reddedildiyse açıklamada ret gerekçelerini de görebilirsiniz. Bazı durumlarda ise jüri düzeltme ister ve eksikleri giderebilmeniz için size 30 günlük süre verilir. Eksikleri tamamladıktan sonra başvurunuzu tekrar gönderebilirsiniz.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Hangi Sektörleri Kapsar? (2024)

Genç girişimcilere devlet desteği veren KOSGEB, bu destekleri tüm sektörler için sunmaz. Desteklenecek sektörler, ülkemizin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenir. Bu nedenle zaman içinde sektörlerde değişiklik görmeniz de mümkündür. KOSGEB desteklenen sektörler listesi 2024 yılı için NACE kodları ile birlikte şu şekildedir:

  • C-İmalat
  • 61-Telekomünikasyon
  • 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
  • 63-Bilgi hizmet faaliyetleri
  • 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Hangi Durumlarda Verilmez?

KOSGEB yardımları, kredileri ve hibe destekleri, talep eden her girişimciye verilmez. Başvuru değerlendirme sürecinde genç girişimci desteği için belirlenen uygulama esasları dikkate alınır. Bu nedenle siz de başvuru öncesi KOSGEB tarafından yayımlanan Girişimci Destek Programı Uygulama Esasları metnini detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Mevzuata tamamen uyumlu olmadığınız takdirde genç girişimci desteğinden faydalanamayacağınızı unutmamalısınız.

KOSGEB, sadece gençlere veya girişimcilere destek sunan bir kurum değil. Devlet destekli bir şekilde çalışan bu kurum, işletmelere ve girişimcilere birçok farklı konuda destek sunuyor. Tüm kredi ve hibe destekleri hakkında güncel bilgiler için “KOSGEB Destekleri” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.