Kadın Girişimcilerin Başvurabileceği Destekler (2024)
Ülkemizde girişimci desteklerine sıkça başvuru yapılır. Yeni bir iş kurmak isteyen fakat sermaye konusunda desteğe ihtiyaç duyan girişimciler için bu destekler oldukça önemlidir. Bu noktada öne çıkan detaylardan biri ise kadınlara özel ayrıcalıklar sunulmasıdır. Öyle ki sadece kadınlara girişimci desteği veren veya kadın girişimciler için daha yüksek limitler sunan kurumlar mevcut. Peki, hangi kurumlar kadınlara destek verir ve kadın girişimci desteği başvurusu nereye yapılır?
Kadın Girişimci Desteği Nedir?
Kadın girişimci desteği, iş kurmak isteyen kadınlara sunulan maddi destekler için kullanılan bir tabirdir. İş hayatında kadınlara kolaylık sağlamak için planlanan kadın girişimcilik desteği, geri ödemesiz veya düşük faizli geri ödemeli şeklinde olabilir. Geri ödemeli desteklerde genellikle ödeme kolaylığı ve esnek ödeme planları sunulur. Bir kadın girişimci olarak bu destekler sayesinde yeni iş kuracağınız zaman daha kolay maddi kaynak bulabilirsiniz.
Kadın Girişimci Desteği İçin Nereye Başvurulur?
Kadın girişimci desteği için başvurabileceğiniz en bilinen kurum Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı yani KOSGEB’dir. Devlet tarafından kurulmuş olan KOSGEB’e ek olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR gibi devlet kurumları da bu konuda başvuru kabul eder. Bunların yanında dernekler, bankalar ve özel şirketler tarafından yürütülen projelerden de destek alabilirsiniz.
Kadın Girişimci Desteği Nasıl Alınır?
Destek alabilmeniz için öncelikle işinizi kurmuş olmalısınız. Çünkü geri ödemesiz kadın girişimci desteği veren kurumların çoğu, bunu birinci şart olarak koşar. Yani önce ilk sermayeyi bulup işinizi kurmanız, sonra da destek başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu tür desteklerle borçlarınızı kapatarak işinizi daha rahat bir şekilde büyütebilirsiniz. Geri ödemeli yani kredi türündeki desteklerde de bir ticari kimliğe sahip olmanız, şirket kurup girişimciliğinizi tescillemiş olmalısınız.
Kadın Girişimci Desteği Kimlere Verilir?
Kadın girişimci destekleri şartları, başvuru yapılacak kuruma göre değişir. Şartların, girişim yapılan sektörlere göre ayrılması mümkündür. Kurumlar genellikle her sektöre destek vermezler. Bunun yanında bazı kurumlarda yaş sınırı da mevcuttur. Yaş sınırı her kurumda yoktur, fakat bunu uygulayan kurumlar genellikle 18 - 35 yaş arasındaki genç girişimci kadınlara destek verir.
Buna göre kadın girişimci destekleri; proje kapsamındaki sektörlerde hizmet veren, yaş ve benzeri şartları karşılayan, başvuru için gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlayan kadın girişimcilere verilir.
Kadın Girişimci Desteği Ne Kadar?
Kadın girişimci destekleri 2024 yılında 20 bin TL’den başlayıp 1,5 milyon TL’ye kadar artabilir. Bu tutarlar da kurumlara göre değişen detaylardır. Devlet kurumları daha yüksek miktarlarda destek sunarken özel firmalar, projeye ayrılan bütçe kapsamında ödeme yaparlar. Kredili desteklerde ise hem başvuru sahibinin kredi limitine hem de yasal sınırlara bakılır. Aynı şekilde kadın girişimci kredisi faiz oranları da değişkendir.
Kadın Girişimci Destekleri Nelerdir?
Başvuru yapabileceğiniz çok sayıda kadın girişimci desteği projesi mevcuttur. Bu projelerin bazıları sürekli olurken bazıları dönemseldir. Dolayısıyla destek sunan kurumları her zaman takip etmeli, başvuru tarihlerini kaçırmadan başvurunuzu yapmalısınız. İşte, başvuru yapabileceğiniz kadın girişimci destekleri:
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
KOSGEB destekleri, ülkemizde girişimcilerin en fazla başvurduğu programların başında gelir. Girişimcilere destek olmak amacıyla devlet tarafından kurulan KOSGEB, kadınlara özel imkanlar sunar. Kurumun sunduğu desteklerin hemen hepsinde kadınlar için sunulan limitler daha fazladır. KOSGEB’den kadın girişimci desteği alma şartları ise 18 yaşından büyük olmak, Girişimcilik Sertifikası almak ve daha önce KOSGEB’den teşvik almamış olmak şeklinde sıralanır.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Kadın Girişimci Desteği
Kredi Garanti Fonu (KGF), girişimcilerin kredi ihtiyaçlarını daha kolay karşılayabilmelerini sağlayan bir kurum. Girişimci bir kadın olarak bir bankaya veya finans kurumuna kredi başvurusu yaptığınızda ve istediğiniz krediyi alamadığınızda KGF size kefil olur. KGF de devlet destekli bir kurum olduğu için yüksek limitli girişimci ve KOBİ kredileri alma süreçlerinde size yardımcı olur.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kadın Girişimci Desteği
Başvuru yapabileceğiniz bir diğer kurum da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’dur. TKDK, adından da anlaşılacağı üzere tarım alanındaki girişimcileri destekler. Tarımsal faaliyet gerçekleştiren veya hayvancılıkla uğraşan kadın girişimcilere destek sunan TKDK, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir kurum.
İŞKUR Kadın Girişimci Destekleri
Türkiye İş Kurumu veya kısaca İŞKUR, istihdam konusunda kadın girişimcileri destekler. İş yerinizde çalıştıracağınız personel için İŞKUR’dan destek alabilirsiniz. Bu süreçte İŞKUR, kadın girişimcilerin çalışanları için maaş, prim ve vergi desteği sunar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadın Girişimci Destekleri
Kadın girişimci destekleri için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının projelerine de başvuru yapabilirsiniz. Bakanlık, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK gibi kurumlarla birlikte yürüttüğü projeler kapsamında kadınlara destekler sunar. Bu projeler dönemsel olduğu için her zaman başvurabilmenizin mümkün olmadığının da altını çizmemizde fayda var.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Desteği
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan bir kurul. Görevi ise kadın girişimcileri yatırım ve istihdam gibi konularda desteklemek. Dönemsel olarak destek paketleri sunan bir kurum olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun projelerini takip ederek başvuru yapabilirsiniz.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Destekleri
KAGİDER, kadın girişimcilerin güçlenmesini amaç edinmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Girişimci desteği başvurusu yapabileceğiniz özel bir kurum olan KAGİDER, maddi desteklerin yanında eğitim, etkinlik, iletişim ve iş birliği gibi konularda da kadınları destekler.
Kadın Girişimciler İçin Banka Kredileri
Türkiye’de hizmet veren bankaların hemen hepsi kadın girişimcilere özel kredi ürünleri sunar. Standart girişimci ve KOBİ kredilerine göre daha avantajlı faiz oranları sunan bu krediler için hem kamu hem de özel bankalara başvuru yapabilirsiniz. Başvuru öncesi kredi limitlerini, faiz oranlarını ve ödeme planlarını incelemeyi ihmal etmemelisiniz.
E-ticaret Pazar Yerleri Kadın Girişimci Destekleri
Kadın girişimci destekleri sadece geleneksel ticaret değil, e-ticaret yapan kadınlar için de mevcut. Özellikle online pazar yeri olarak hizmet veren büyük şirketler, e-ticaret yapan kadınlara özel programlar sunar. Bu sitelerde kadın girişimci olarak e-ticaret yapmanız halinde komisyon indirimi, ücretsiz kargo, ücretsiz reklam kredisi ve ücretsiz e-ticaret eğitimi gibi destekler alabilir, maddi yükünüzü hafifletebilirsiniz.
Özel Firmalar Tarafından Sunulan Kadın Girişimci Destekleri
Listelediğimiz kamu kurumlarının ve özel kuruluşların dışında zaman zaman sosyal sorumluluk projelerine katılan büyük şirketlere de göz atabilirsiniz. Uluslararası şirketler ve özellikle holdingler, sık sık projeler oluştururlar. Bunların arasında kadın girişimci destekleri bulmanız da mümkün.
Yeni İşletmenize Özel Yazar Kasa POS Çözümleri Token’da!
Girişimci desteği alıp işinizi kurduktan sonra ihtiyaç duyacağınız yazar kasa POS çözümleri için Token Finansal Teknolojiler’e başvurabilirsiniz. Ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) veya yazar kasa POS ihtiyacınızı; ücretsiz kurulum, 2 yıl garanti ve kolay ulaşılan teknik destek avantajlarıyla karşılayabilirsiniz. Koç Holding çatısı altında hizmet veren Token’ın Beko kalitesine sahip 300 TR Yazar Kasa POS ve X30 TR Yazar Kasa POS ürünlerini hemen satın alabilir, yeni işletmenizdeki tahsilat süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz.
Ayrıca yazar kasa POS cihazı seçerken dikkat etmeniz gerekenler için “Yeni Kurulan İşletmeler Yazar Kasa POS Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.