Dijital Ürün Nedir? Dijital Ürün Fikirleri & Avantajları


Dijital, artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkan bir kavrama dönüştü. Son yıllardaki dijital gelişmelerle birlikte birçok yeni ürün ve hizmet de hayatımıza girdi. Ürünlerin dijital kanallarla satılmasının yanında doğrudan dijital olarak satılması da artık çok yaygın. Dijital ürün olarak adlandırılan bu ürünlerin satışından önemli oranda gelir elde ediliyor. Öyle ki bu alanda birçok meslek de ortaya çıktı. Bu doğrultuda konuyla ilgili “Dijital ürün nedir, nasıl geliştirilir ve nasıl satılır?” gibi sorulara cevap verelim.
Dijital Ürün Nedir?
Dijital ürün; dijital araçlarla ve dijital ortamda üretilen, satılan ve kullanılan ürünlerdir. Fiziksel varlığı bulunmayan bu ürünlerden genellikle elektronik cihazlar üzerinde faydalanılır. Çoğunlukla bir bilgisayar ve bir yazılım aracılığıyla üretilen dijital ürünler, internet sitesi ve çeşitli dijital platformlar üzerinden satışa sunulur. Kullanıcılar da yine dijital kanallar üzerinden online ödeme yaparak bu ürünleri alıp bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazlarda kullanırlar. Bazı dijital ürünlerin fiziksel bir varlığa dönüştürülmesi (görselin çıktısını almak vb.) de mümkündür.
Dijital Ürünlerin Avantajları Nelerdir?
Dijital ürünler, kullanıcı açısından erişimi ve kullanımı kolay ürünlerdir. Birçok hizmete internet üzerinden ulaşmayı sağlayan bir çözümdür. Satıcı açısından da hem üretim hem de satış noktasında birçok avantaj sunar. Dijital ürün satmanın avantajlarına şu örnekleri verebiliriz:
- Üretim maliyeti genellikle düşüktür.
- Çoğu zaman başlangıç sermayesine gerek yoktur veya küçük bir sermaye ile başlanabilir.
- Maliyetlerin az olması sebebiyle yüksek kâr marjı sunar.
- Tek bir dijital ürünün defalarca kez tekrar satılması mümkündür.
- Üretilip satılabilecek dijital ürün çeşidi çoktur.
- Ürünler özelleştirilebildiği için ürün varyasyonlarını çoğaltmak kolaydır.
- Geniş bir müşteri kitlesi bulunmakla birlikte dijital ürüne ihtiyacı olan hemen herkes dijital süreçlere hakimdir.
- Stok, envanter, sevkiyat ve depolama gibi fiziki operasyonlara gerek yoktur; dijital ürünler cihaz hafızasında veya bulutta depolanabilir.
- Dijital ürünlerin pazarlanıp satılabileceği çok sayıda platform mevcuttur.
Dijital Ürün Fikirleri Nelerdir ve Nasıl Geliştirilir?
Dijital ürünler, aslında günlük hayatta sık sık kullandığımız medya meteryalleridir. Bu materyaller ses, görüntü veya yazı olarak karşımıza çıkabilir. Özellikle görsel ögeler en yaygın dijital ürün örnekleridir. Şimdi en yaygın dijital ürünlere ve bunların üretim şekillerine yakından bakalım.
E-Kitaplar
E-kitaplar, bildiğimiz kitapların dijital ortamdaki versiyonlarıdır. İçerik olarak da fiziki bir kütüphanede olan hemen her şeyi içerebilir. Edebi niteliğe sahip romanlar veya öykü ve şiir kitapları yazıp e-kitap olarak satmak mümkündür. Bunun dışında bilgi odaklı ansiklopedik kitaplar, eğitim amaçlı akademik kitaplar ve çeşitli konularda kılavuzlar da e-kitap olarak yazılabilir. Yazma süreci için ihtiyaç duyulan tek araç bir bilgisayar ve bir yazılım programıdır.
Görseller
Aklınıza gelebilecek hemen her görsel dijital bir ürün olabilir. Tabii satılıp para kazandırması için bazı özelliklere sahip olması da gerekir. Bu noktada sosyal medya görselleri, logolar, web site içerikleri, illüstrasyonlar ve çeşitli özel tasarımlar, en yaygın görsel ürünler olarak kabul edilebilir. Sanatsal resimlerden teknik çizimlere kadar birçok örnek verebiliriz; fakat en çok kazanç sağlayan görsel ürünler, özel talep üzerine hazırlananlardır. Görsel tasarım konusunda yetenekli kişiler, çeşitli platformlar üzerinden kullanıcılara özel görseller hazırlayarak dijital ürünlerden gelir elde edebilirler.
Müzikler
Bir müziğin dijital ürün olabilmesi için dijital ortamda üretilmesi gerekir. Çünkü normal şartlarda müzikler, enstrümanlar veya bir orkestra eşliğinde stüdyoda kaydedilir. Bu şekilde icra edilen müziklerin tam anlamıyla dijital ürün olduğunu söyleyemeyiz. Bilgisayarlarda kullanılan çeşitli müzik programları vardır ve bu programlarla hazırlanan müzikler dijital üründür. Sanatsal anlamda yapılan şarkılarda dijital müzik ürünleri pek kullanılmaz. Dijital müzik ürünleri genellikle reklam müziği, ses efekti veya fon müziği olarak satılır.
Şablonlar
Şablonlar, dijital ürün alanındaki en önemli materyallerdir. Çünkü bu şablonların kendileri dijital ürün oldukları gibi yeni dijital ürünlerin üretiminde de kullanılırlar. Yani şablonlar, dijital ürünler için ham madde olarak kabul edilebilir. Çoğunlukla görsel ve video tasarım alanında satılan şablonlar mevcuttur. Bu grafik tasarım, video ve web sitesi gibi görsel şablonlar oldukça yaygındır. Yaygın olan diğer ürünler ise ajanda, planlayıcı ve CV şablonlarıdır.
Eğitim Videoları
Günümüzün en çok talep gören dijital ürünleri arasında elbette video içerikler de vardır. Sosyal medya gibi kanallardaki videolar para kazandırsa da ücretsiz olarak erişime açıldıkları için tam anlamıyla ürün sayılmazlar. Ürün sayılan video içerikleri, online kurs platformlarında satılan eğitim videolarıdır. Herhangi bir alanda uzmanlığı bulunan bir kişi, deneyimlerini bir eğitim videosuna dönüştürerek bu videoyu dijital bir ürün olarak platformlarda satabilir.
NFT
Son yılların en popüler dijital ürünlerinden biri de şüphesiz NFT’dir. İngilizcede “Non Fungible Tokens”, Türkçede ise “Nitelikli Fikrî Tapu” isimlendirmesinin kısaltması olan NFT, tamamen dijital ortamda üretilip satılan bir üründür. Varlıkları blockchain (blok zincir) teknolojisi üzerinde bulunan NFT ürünleri, yine bu teknolojiye bağlı olan borsalar üzerinden alınıp satılır. Üretimi için ise çeşitli görsel tasarım araçları kullanılır.
Dijital Ürünler Hangi Sektörler İçin Uygundur?
Dijital ürünler, hem dijital hem de fiziki alanda hizmet verilen sektörlerin çoğu için uygundur. Dijital alanda hizmet veren firmalar kendi platformları veya müşteri talepleri için dijital ürünlere ihtiyaç duyabilirler. Fiziki ortamda hizmet verilen sektörlerde ise pazarlama sürecinin en önemli kaynaklarından biri dijital ürünlerdir. Örneğin bir logo, dijital ürün olarak satın alınıp bir dükkanın tabelasında kullanılabilir.
Dijital Ürün Nasıl Satışa Sunulur ve Pazarlanır?
Dijital ürün satmak için kullanılabilecek birçok platform vardır. Söz konusu platformlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Kişisel web sitesi ve sosyal medya hesapları
- Udemy ve Teachable gibi eğitim platformları
- Etsy, eBay ve Amazon gibi e-ticaret pazar yerleri
- Selz ve Gumroad gibi dijital indirme platformları
- iStock ve Freepik gibi stok görsel siteleri
- Bionluk ve Fiverr gibi freelancer platformları
Dijital ürün pazarlaması için bu satış kanallarının reklam araçları kullanılabilir. Platform içinde verilen reklamların dışında arama motorlarında ve sosyal medyada yapılacak reklamlarla da bu ürünler kolayca pazarlanabilir.
Dijital Ürünlerin Fiziksel Ürünlerden Farkları Nelerdir?
Dijital ürünlerin fiziksel ürünlerden farkı, elbette bu ürünlerin formlarıdır. Fiziksel ürünlerin üretimi, satışı ve kullanımı yine fiziksel ortamda gerçekleşir. Dijital ürünler ise çok daha esnektir. Fiziksel ortamdaki bir kişi tarafından dijital ortamda üretilen bu ürünlerin fiziki varlıkları bulunmaz, fakat ihtiyaç halinde dönüştürülmeleri mümkündür. Ayrıca fiziki ürünlerin kişiselleştirilmesi zor ve masraflıyken dijitalde bu süreç oldukça pratiktir. Son olarak fiziki ürünlerin hem mağazalarda hem de e-ticaret sitelerinde satılabildiğini, dijital ürünlerin ise sadece elektronik kanallarla satılabildiğini de fark olarak gösterebiliriz.
Dijital Ürün Üretmek İçin Hangi Araçlar Kullanılabilir?
Dijital ürün oluşturmak için kullanılabilecek başlıca araçlar; yazım, tasarım ve editoryal yazılımlardır. Bu noktada yazılı ürünler için Word ve Google Docs araçlarını örnek olarak gösterebiliriz. Görsel ürünler için Adobe Photoshop ve benzeri uygulamalar kullanılabilirken video kurguları için de Canva gibi platformlardan destek alınabilir. Ayrıca tüm bunlar için yapay zeka araçları da rahatlıkla kullanılabilir.
Dijital Ürünler Nasıl Gelir Sağlar?
Dijital ürünler, üreticisinin işe bakışına bağlı olarak pasif veya gerçek gelir sağlayabilir. Bazı kişiler az sayıda dijital ürün üretip platformlara yükleyerek zaman zaman pasif gelir sağlamasını bekler. Fakat dijital olarak kabul edilen ürünleri üretenler, genellikle bu işleri meslek olarak yapanlardır. Bu iş meslek olarak icra edildiğinde elbette önemli miktarlarda gelir sağlayabilir.
Dijital Ürünlerin Sürdürülebilirliği Nasıl Sağlanır?
Dijital ürünlerin sürdürülebilir olması, sürekli gelir elde edebilmek için oldukça önemlidir. Bunu sağlamak da sürekli üretmeye ve üretilen ürünlerin özelleştirilebilir olmasına bağlıdır. Satıştaki ürünlerin farklı özelliklere sahip çeşitlerini de sunmak, sürdürülebilirlik açısından faydalıdır. Örneğin mavi rengin ağırlıklı olduğu bir planlayıcıya alternatif olarak siyah, kırmızı, turuncu, mor gibi farklı renklerde planlayıcılar da satışa sunulduğunda daha fazla kullanıcıya ulaşmak mümkün olur. Bu da dijital ürünün sürdürülebilir bir şekilde satılmasını sağlar.
Dijital Ürünlerin Kullanıcı Deneyimi Üzerindeki Etkisi Nedir?
Dijital ürünlerde kullanıcı deneyimini ön planda tutmak da önemlidir. İnternet ortamındaki kullanıcılar için hız ve kolaylık birçok detaydan daha önemlidir. Dijital ürünler, kullanıcılara ihtiyaçlarını hızlı ve kolay bir şekilde karşılama imkânı sunar. Örneğin kodlama konusunda eğitim almak isteyen bir kullanıcı, eğitim platformu üzerinden bu eğitime pratik bir şekilde ulaşabilir. Ayrıca dilediği zaman dilediği sürelerde eğitim alabilme özgürlüğü de kullanıcı deneyimini iyileştirir.
Kullanıcı deneyimini iyileştirmek, müşteri memnuniyeti açısından da önemlidir. Bu da sadece dijital dünyanın değil, ticari hayatın tamamında var olan bir konudur. Dijital ortamdaki müşteri memnuniyeti için iletişim ve hizmet kalitesi belirleyicidir. İşletmelerde ise çok daha fazla dinamik söz konusudur. “İşletmeler İçin Müşteri Memnuniyetini Artırmanın Yolları” başlıklı yazımızdan bu konu hakkında ipuçları alabilirsiniz.