BIN Numarası Nedir, Ne İşe Yarar?


Finansal işlemler, gelişmiş bankacılık sistemleri sayesinde otomatik bir şekilde kolayca yapılabiliyor. Örneğin kredi kartıyla ödeme yapılan birkaç saniyelik sürede POS cihazı üzerinden banka, kart, kart sahibi ve benzer birçok bilgi anlık olarak doğrulanıyor. Bu gibi işlemlerin kolaylaşması ise fintech’lerle birlikte BIN gibi numaralandırma sistemleri sayesinde mümkün oluyor.
Bu doğrultuda sizin için “BIN numarası nedir, BIN nasıl öğrenilir, BIN numarası ne işe yarar ve ne için kullanılır?” gibi sorulara cevap verdik.
Banka Kimlik Numarası (BIN) Nedir?
BIN yani banka kimlik numarası, kartlı ödeme araçları sunan finansal kuruluşların sahip olduğu bir sayı dizisidir. Tekil yani benzersiz olan bu numara, her bankaya veya finansal kuruluşa özel olarak tanımlanır. Bu nedenle “kimlik numarası” olarak kabul edilen bu sayılar, Bank Identification Number kelimelerinin kısaltması olan BIN terimi ile adlandırılır.
BIN numarası her bankaya özel olarak atandığı için bir ödeme aracının kullanıcıya hangi finansal kuruluş tarafından verildiği bu numara üzerinden tespit edilir. Ödeme sürecinde, ödemenin alındığı aracın doğrulama işlemleri için iletişime geçeceği banka, bu numara sayesinde bulunur. Kartı veren banka ile birlikte kart şeması yani kart markası olarak bilinen kuruluş hakkındaki bilgilere de bu numara ile ulaşılır.
BIN Numarası Kaç Hanelidir?
Banka kimlik numaraları, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ve Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) gibi kurumların geliştirdiği standartlara göre belirlenir. Bu standartlara göre BIN numarası genellikle 6 haneli (bazı kartlarda 8) olacak şekilde oluşturulur. Ayrıca banka kimlik numarası, ödeme aracı olarak kullanılan kartlarda bulunan kart numaralarının da önemli bir kısmını oluşturur. Peki, BIN numarası nerede yazar ve nasıl öğrenilir?
BIN Numarası Nasıl Öğrenilir?
Banka kimlik numarasını öğrenmek için kart numarasına bakmak yeterlidir. Banka kartı, kredi kartı, ön ödemeli kart ve bunlara bağlı olarak oluşturulan sanal kartların her birinin kendine özgü numaraları vardır. 16 haneden oluşan bu kart numaraları, BIN numaralarını da içlerinde barındırır.
Kart numaralarının ilk 6 veya 8 hanesi, ilgili bankanın kimlik numarasıdır. Yani bir bankanın BIN kodunu öğrenmek için o bankaya ait bir kartın üzerindeki numaraların ilk 6 hanesi dikkate alınabilir. Son rakam hariç olmakla birlikte BIN kodundan sonra gelen sayılar, hesap numarasını ifade eder. Sondaki 16. hane ise kontrol basamağı olarak bilinir ve güvenlik için karta eklenmiştir.
BIN Tablosu Nedir?
BIN tablosu, daha çok ödeme teknolojileri geliştiren kuruluşlar tarafından kullanılan ve bankaların kimlik numaralarını içeren listelerden oluşan tablodur. BIN tabloları genellikle şöyle görünür:
Örnek BIN Tablosu | |||
BIN Numarası | Banka | Kart Markası | Kart Türü |
513662 | Ziraat Bankası | Mastercard | Kredi Kartı |
603125 | İş Bankası | Maestro | Banka Kartı |
465574 | Denizbank | Visa | Banka Kartı |
512754 | Akbank | Mastercard | Kredi Kartı |
BIN Ne İşe Yarar, Ne İçin Kullanılır?

Banka veya kredi kartı BIN numaraları, ödeme süreçlerindeki doğrulama ve güvenlik adımları için kullanılır. Banka, kart ve kart sahibi hakkında bilgileri içeren bu kimlik numarası sayesinde satış noktası ile banka arasında bir doğrulama gerçekleşir. Ödeme, ancak bu numara üzerinden yapılan güvenlik doğrulaması tamamlanırsa gerçekleşir.
BIN numarasının içerdiği ve doğruladığı bilgileri şöyle sıralayabiliriz:
- Kartın hangi banka tarafından verildiği
- Kart markası/ödeme şeması (Troy, Mastercard, Visa vb.)
- Kartın türü (kredi, banka, ön ödemeli)
- Kart sahibi tarafından verilen adres ve telefon numarasının banka sistemindeki ile aynı olup olmadığı
- Kartı veren banka veya finansal kuruluş ile ödeme alan POS cihazı veya sanal POS’un aynı ülkede olup olmadığı
BIN Numarası Kullanım Alanları Nelerdir?
Banka kimlik numaralarının ödeme doğrulama dışında farklı kullanım alanları da vardır. Kart sahipleri ve satıcılar için güvenli ödemeyi mümkün kılan BIN numaraları, finansal kuruluşlar ve bankalar tarafından farklı alanlarda da kullanılır. BIN kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Banka ve finansal kuruluşun kimliğini belirleme
- Kartın geçerliliğini kontrol etme
- Sahte kartlar ile yapılan ödeme girişimlerini engelleme
- Fraud tespiti ile güvenli ödeme deneyimi sağlama
- Kartın sık kullanıldığı bölge ve sektörleri tespit ederek bu bilgiler üzerinden pazarlama stratejisi geliştirme
- Kart, bakiye, borç ve harcama alışkanlıkları gibi konularda finansal raporlar oluşturma
Banka Kimlik Kodu ve SWIFT Aynı mı?
SWIFT kodları zaman zaman BIN kodları ile karıştırılabiliyor. SWIFT kodları da tıpkı BIN numaraları gibi bankanın kimliği hakkında bilgiler içerir. Fakat bu iki kod birbirinden farklıdır. Banka kimlik kodu, ödeme araçlarını doğrulamak için kullanılırken SWIFT kodu, uluslararası para transferleri için kullanılır.
SWIFT kodu, rakamlardan oluşan BIN numarasından farklı olarak çoğunlukla harflerden oluşur. Farklı ülkelerde bulunan iki banka arasındaki para transferinin yapılmasını sağlar. BIN numarasından farklı olan SWIFT kodu, BIC kodu ile aynıdır.
BIN Numaralarının Önemi Nedir?
BIN numaraları, öncelikle güvenli ödeme deneyimi için önemlidir. Bu numaralar sayesinde kartlar kontrol edilir ve söz konusu kartın sahte olması halinde durum hemen tespit edilir. Böylece satıcı konumundaki işletmenin dolandırıcılığa maruz kalma riski en aza indirilir.
Güvenlik denetimi, BIN numaralarının içerisindeki bilgiler sayesinde mümkündür. Satış noktasında banka kimlik numarası üzerinden kartın ve kart sahibinin gerçekliği de doğrulanır. Bu doğrulama aşamalarından sonra ödeme işlemine onay verilir.
BIN numaralarının pazarlama stratejileri için de önemli olduklarını söyleyebiliriz. İşletmeler, müşterilerinin en çok hangi banka ile çalıştıklarını, en sık tercih edilen kart türünü ve kart sahiplerinin yoğun oldukları bölgeleri bu numaralar sayesinde tespit edebilirler. Bu doğrultuda doğrudan hedef kitleye ulaşacak pazarlama stratejileri geliştirebilirler.
BIN Numaraları Nasıl Atanır?
Banka kimlik numaraları, her banka için özel olacak şekilde bankalara atanır. Bu sayede her bankanın kendine ait bir BIN numarası olur ve ödeme doğrulama sistemlerinde herhangi bir karışıklık olmadan bilgilere erişilebilir. Bankalar ve finans kuruluşları ise her karta ayrı bir BIN numarası atar. Her karttaki BIN numarasının bir kısmı diğer kartlar ile aynı olsa da kart sahibi ve kart türü tespiti için müşterilere farklı numaralar atanır.
BIN Sistemi Tüm Ülkelerde Aynı mı Çalışır?

Banka kimlik numarası uygulaması, uluslararası bir standarda bağlı olarak çalışır. BIN numaralarının oluşturulması, ataması ve çalışma prensibi, ISO ve ANSI gibi kurumlar tarafından belirlenir. Bu nedenle BIN sistemi, uluslararası bankacılık sistemine dahil olan her ülkede aynı çalışır. Ayrıca bu numaraların evrensel olması, kredi kartlarının yurt dışında da çalışabilmesini sağlar. Aynı şekilde internet üzerinden yabancı bir siteden alışveriş yapılacağında da BIN numaraları geçerli olur.
BIN ile Kart Sahibinin Kişisel Bilgilerine Erişilebilir mi?
Banka kimlik numarasının içerdiği kişisel bilgiler, ödeme cihazında açık bir şekilde gösterilmez. Yani ödeme doğrulaması yapılırken doğrulanan bilgilere erişilmesi söz konusu değildir. Bu bilgiler, ödeme cihazının bankası ile kartın bankası arasında kurulan bir iletişim üzerinden doğrulanır. Dolayısıyla güvenli bir satış noktası tercih edildiği takdirde BIN numarası ile kart sahibinin kişisel bilgilerine erişme ihtimali oldukça düşüktür.
BIN Numarası Olmadan Bir Ödeme Kartı Kullanılabilir mi?
Banka kimlik numarası, kartlı ödeme araçlarının standart özelliklerinin başında gelir. Yani BIN numarası olmayan bir kredi kartının var olması söz konusu değildir. Fiziki POS cihazlarından yapılan ödemelerde, kart üzerinden taranan bilgilerde BIN numarası da yer alır. Online alışverişlerde ise sisteme kart numarası girilmesi gerekir. Kart numarasının ilk 6 veya 8 hanesi BIN numarası olduğu için bu numara olmadan kart kullanılamaz.
BIN Numarası Değişebilir mi?
BIN numaralarının zaman zaman değişmesi mümkündür. Bankacılık sistemlerinde yapılan geliştirmeler doğrultusunda banka kimlik numaralarının bazı kısımları değişebilir. Öyle ki önceden sadece 6 haneli olan BIN numarası günümüzde 8 haneli de olabiliyor.
Ayrıca kart sahiplerinin kullandıkları kartlarda yer alan özel BIN numaraları da değişebilir. Kartın son kullanma tarihinin geçmesi, çipinin arızalanması veya kartın kaybolması gibi durumlarda kart değişimi gerekir. Yenilenen kartın numaraları ise öncekinden farklı olabilir. Bu durumda BIN numarasının birkaç hanesi de değişiklik gösterebilir.
Banka ve kredi kartlarında yer alan bu numaralar sayesinde ödemeler çok daha güvenli bir şekilde yapılabilir. Yine ödeme güvenliği ve doğrulama için kullanılan bir başka sistem de CVV/CVC kodlarıdır. Bu kodlar hakkında detaylı bilgi için “CVV Kodu Nedir, CVV Kodu Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.