Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Finans Teknolojilerinde 2024 Trendleri Neler Olacak?

Günlük hayatta, okul ya da iş hayatında birçok ihtiyacınız oluyor ve bu ihtiyaçları, belirli bir ödeme karşılığında karşılayabiliyorsunuz. Dolayısıyla finans teknolojileri, hayatınızı çok yakından ilgilendiriyor. Aslında finansal teknolojiler, fark ettiğiniz ve etmediğiniz pek çok alanda işlerinizi kolaylaştırıyor. Özellikle ticaretle uğraşıyorsanız fintech’lerden farklı yönleriyle faydalanabilmeniz mümkün.

Oldukça hızlı bir şekilde gelişen finansal teknolojilerden her biri zaman zaman popüler oluyor. Peki, 2024’te fintech trendleri neler olacak?

Yapay Zekâ

Son yıllarda birçok alanda öne çıkan yapay zeka araçları, finansal teknolojilerde de kullanılmaya başlandı. Yükselen bir trend olan yapay zeka, 2024’te fintech dünyasında da önemli gelişmelere yol açabilir. Özellikle veri toplama, düzenleme, analiz etme ve raporlama gibi süreçleri hem daha verimli hem de daha hızlı hale getirebilen yapay zeka araçlarının, finansal kuruluşların ürün ve hizmetleri kişiselleştirme sürecinde destek alabilecekleri başlıca kaynaklardan biri olabileceğini söyleyebiliriz.

Conversational Commerce (Konuşma Ticareti)

Conversational commerce yani konuşma ticareti, henüz gelişme aşamasında olan fintech trendlerinden biri. Fakat günümüzde özellikle Instagram ve WhatsApp üzerinden aktif olarak kullanılıyor. Konuşma ticareti, alışveriş sürecinin mobil mesajlaşma uygulamaları üzerinden ilerlemesi ve sonuçlanmasını ifade ediyor.

Instagram ve WhatsApp gibi uygulamalarda işletme profili açıp buraya ürünler ekleyebilmek mümkün. Bu özellik sayesinde tüketiciler sohbet eder gibi alışveriş yapabiliyor. İki taraf için de pratik bir yöntem olan konuşma ticaretinin yapılabileceği uygulamaların artması ve 2024 yılında daha yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor.

Gömülü Finans



Gömülü finans, aslında 2022 yılında finansal teknoloji trendlerinden biri olarak hayatımıza girdi. Bu terim, bankalardan bağımsız finans ve ödeme kuruluşlarının verdiği hizmeti tanımlıyor. Para transferi ve ödeme yapma gibi işlemler, önceden sadece bankalar üzerinden yapılıyordu. Son yıllarda sayısı artan gömülü finans firmaları, kullanıcılara daha esnek bir ortam yaratmayı başardı.

Herhangi bir bankaya gitmeden, dijital kanallardan müşterisi olunabilen bu firmalar, kullanıcılara hem fiziksel hem de sanal kart çıkarma hakkı veriyor. Günümüzde yaygınlaşma aşamasında olan gömülü finans firmalarının, bankalardan bağımsız hizmet vermesinden dolayı gelecek yıl daha fazla tercih edilmesi muhtemel.

Blockchain (Blok Zincir) Teknolojisi

Son yılların en çok kafa karıştıran teknolojilerinden biri de blok zincir. Blockchain teknolojisi, aslında siber güvenlik konusundaki verimliliği nedeniyle tercih ediliyor. Günümüzde daha çok kripto para alanında popüler olsa da finans kuruluşlarının da bu teknolojiden faydalanmak için girişimlerde bulunduğu biliniyor.

Merkeziyetsiz bir dijital kayıt defteri olan blockchain, özellikle kripto para ile ödeme almayı düşünen kuruluşların hedefinde olacak gibi görünüyor.

Big Data (Büyük Veri) Teknolojileri

Fintech gelişmelerinin verimli çalışmasını sağlayan en önemli kaynaklardan biri de big data teknolojileridir. Aslında çok uzun zamandır hayatımızda olan ve finansal hizmetlerin temel dinamiklerinden olan big data, 2024 yılında da trendlerden düşmeyecek gibi görünüyor.

Başta bankacılık hizmetleri olmak üzere finans dünyasının çeşitli alanlarında başvurulan büyük veri teknolojileri, kullanıcı davranışlarını analiz etmenin ideal yöntemi olarak kabul ediliyor. Tüketicilerin dijital ortama olan eğiliminden dolayı, büyük veriler de kullanışlı olmaya devam edecek.

Giyilebilir Teknolojiler



Giyilebilir teknolojilerin kullanımı her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak geliştirilen finans teknolojileri de yavaş yavaş kullanılmaya başlanıyor. Günümüzde akıllı telefonla hem ödeme yapmak hem de ödeme almak mümkün. Bu tip mobil ödeme işlemlerinin 2024 yılında akıllı saatler, akıllı bileklikler ve benzeri donanımlarla da yapılabileceği, bu yöntemin yaygınlaşabileceği öngörülüyor.

Biyometrik Veri Kullanımı

Biyometrik verilerin kullanımı aslında çok uzun zamandır tercih ediliyor. Fakat günlük hayatta da kullanılması, akıllı telefonlarla birlikte başladı. Akıllı telefonlarda ekran kilidini açmak için parmak izi okutmak ya da yüz tanıma sistemini kullanmak mümkün. Peki kişiye özel olan bu veriler neden ödeme yapmak için de kullanılmasın?

Günümüzde birçok banka ve finans kuruluşu, mobil uygulama girişlerinin de biyometrik verilerle yapılmasına izin veriyor. Bu da aslında dolaylı yoldan parmak iziyle ödeme yapılması anlamına geliyor. 2024 yılında, biyometrik yöntemlerle doğrudan ödeme yapılabilmesini sağlayacak teknolojilerin gelişmesi bekleniyor.

Geliştirilen fintechler sayesinde alıcı, satıcı, aracı ve finans kuruluşlarının tamamının işleri kolaylaşıyor. Ticaretin hangi tarafında olursanız olun, finansal teknolojilerin gelişimini yakından takip etmenizde fayda var. Ödeme alanındaki finansal teknolojiler hakkında detaylı bilgi almak isterseniz de “Geleceğin Ödeme Sistemleri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Token Uzman İçerik Yazarları

Yazar Avatarı

Token, 2018 yılında Koç Holding bünyesinde kurulmuştur. Token, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı olarak fiziksel ödeme cihazları ve dijital ödeme çözümleri sunar. Token’ın uzman yazar ekibi, ödeme sistemleri, finansal teknoloji, perakende çözümleri ve bankacılık gibi alanlarda kapsamlı bilgi birikimiyle güvenilir kaynaklardan analizler yaparak bilgilendirici içerikler üretir.